Finans Danmark

Nu går den svære boligjagt i gang for de kommende studerende

Del

Når de kommende studerende i næste uge får at vide, om de er optaget på deres drømmestudie, bliver det for mange også startskuddet til jagten efter et nyt hjem. Og det kan være svært. Lejeboligmarkedet er præget af lange ventelister og høje lejepriser. Og selvom der er kommet flere mindre ejerlejligheder til salg i studiebyerne end sidste sommer, kan det være svært at få råd til at købe. Det viser en ny analyse fra Finans Danmark.

Den 26. juli får de kommende studerende besked om, hvorvidt de er optaget på deres drømmestudie. Dermed går også jagten på en bolig til studieårene i gang for mange. Med en udeboende SU på 6.820 kr. før skat kan det være svært mange unge at finde en bolig, som er til at betale.

En analyse fra Finans Danmark viser, at knap 40 pct. af de unge har højst 5.000 kr. til boligudgifter hver måneden, som er en del mindre end omkostningerne ved at eje eller leje en bolig. For en typisk ejerlejlighed på 75 kvm er de månedlige udgifter 12.200 kr. i gennemsnit i Aalborg, som er den billigste by, og 23.300 kr. på Frederiksberg, som er den dyreste. Lejeboliger er heller ikke helt billige. I København er huslejen for en nyopført privat lejebolig på 75 kvm knap 11.900 kr. om måneden, mens den tilsvarende månedlige husleje i Aalborg, som er den billigste by, er knap 7.400 kr. om måned. En studiebolig kan også være mulighed, men ventelisterne er ofte lange.

”De kommende studerende står over for en spændende tid. Desværre står de også overfor udfordringer, når det kommer til at skulle finde en bolig, som er til at betale i studiebyerne. Private lejeboliger er dyrere end det, man har råd til, og der kan være lange ventelister for studieboliger. For størstedelen af de studerende, er ejerboliger ikke en mulighed, uden økonomisk støtte fra for eksempel ens forældre,” siger Peter Jayaswal, direktør for Realkredit og Ejendomsfinansiering i Finans Danmark.

For dem, der har mulighed for at købe en lejlighed, er udvalget i studiebyerne blevet større. Lige nu er der nemlig 1.498 lejligheder under 75 kvm til salg – og det er 18 pct. flere end sidste år. I København og Frederiksberg var der henholdsvis 509 og 47 til salg ved indgangen til juli. I Aarhus, Aalborg og Odense er der henholdsvis 520, 235 og 140 ejerlejligheder på under 75 kvm til salg.

Dyrest på Frederiksberg – billigst i Aalborg
Selvom udbuddet af mindre ejerlejligheder til salg er steget, så har prisudviklingen ikke været i de unges favør. I København står en typisk ejerlejlighed på 75 kvm nu til salg til 4,9 mio. kr. i gennemsnit, som svarer til en stigning på næsten 200.000 kr. i forhold til sidste år. På Frederiksberg er prisen for en tilsvarende lejlighed steget med 540.000 kr. på et år. Det betyder, at prisen nu er 5,1 mio. kr. I Odense og Aalborg er priserne på mindre lejligheder mere eller mindre uændrede i forhold til sidste år. I Odense og Aalborg står en lejlighed på 75 kvm henholdsvis til salg til 1,9 og 1,8 mio. kr. Kun i Aarhus er priserne faldet lidt. Her er den gennemsnitlige udbudspris 2,9 mio. kr. for en tilsvarende lejlighed, og det er knap 32.000 mindre end året før.

”Det kan være svært at få budgettet til at hænge sammen, når man er på udkig efter en bolig. Finans Danmark ønsker at gøre det lettere at få adgang til boligmarkedet. Tidligere i år forslog vi tre tiltag, der kan mindske udgifterne ved at købe ejerbolig en smule og skabe bedre rammer for flere mindre boliger. Forslagene er: at grænsen for rentefradrag skal hæves for førstegangskøbere, at tinglysningsafgiften ved tinglysning af skøde fjernes, og at lokale størrelseskrav ved nybyggeri fjernes. Det ville især være en økonomisk håndsrækning til de unge og førstegangskøberne,” siger Peter Jayaswal.

Læs hele nyheden

Finans Danmark

Finans Danmark er interesse- og arbejdsgiverorganisation for penge- og realkreditinstitutter, kapitalforvaltere, børsmæglere, investeringsfonde, samt datacentraler, it- og fintechvirksomheder i den finansielle sektor.

www.finansdanmark.dk

Følg pressemeddelelser fra Finans Danmark

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Finans Danmark

Overholdelse af nye EU-krav om energieffektivitet kræver tempo på energiforbedringerne af danske huse10.12.2024 06:00:00 CET | Pressemeddelelse

Hvis vi som samfund skal i mål med den bæredygtig omstilling og frigørelse fra russisk olie og gas, skal energiforbruget i danske boliger reduceres, og den energi, der bruges i boligerne, skal produceres bæredygtigt. Det er vi godt i gang med. Vedtagelsen af nye EU-regler for bygningernes energieffektivitet, det såkaldte bygningsdirektiv, sætter endnu mere fokus på den vigtige samfundsdagsorden. En ny analyse fra Finans Danmark viser, at de danske huse kan overholde direktivets krav i 2030, hvis udfasning af olie- og gasfyr samt udrulning af fjernvarme og installation af varmepumper i de kommende år bliver gennemført i et tilstrækkeligt hurtigt tempo. Men der skal meget mere til, hvis de danske boliger skal nå bygningsdirektivets langsigtede mål og blive nulemissionsbygninger om 26 år.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye