Fra den 1. juli 2024 gælder der nye regler for VE-ordningerne
Fremadrettet gælder der nye regler for VE-ordningerne og indberetning af lokale gevinster ved opsætning af VE-anlæg. Ændringerne sker som led i implementeringen af klimaftalen fra 2023. Samtidig er der lavet en ny vejledning om grøn pulje.
De nye regler medfører blandt andet, at satsen for grøn pulje og VE-bonus forhøjes med henholdsvis 150 pct. og 50 pct. Det vil eksempelvis betyde, at opstilleren af et nyt solcelleanlæg på 30 MW sol, skal indbetale 3,75 mio. kr. i grøn pulje, som kommunen uddeler til lokale projekter og tiltag. Forhøjelsen skal bidrage til den lokale opbakning til vedvarende energi på land, og partierne bag klimaaftalen har lagt vægt på, at naboer og lokalsamfund også får del i gevinsterne ved opsætning af vedvarende energianlæg. Samtidig bliver det muligt for opstiller at indbetale til grøn pulje i rater samt at dele midler fra grøn pulje med nabokommuner, ligesom allokeringsfristen for grøn pulje er udvidet fra tre til fem år.
Derudover er der nye regler for beregning af VE-bonus for hybridanlæg samt den elpris, som anvendes ved beregning af VE-bonus.
Ændringerne omfatter VE-anlæg, som har opnået byggetilladelse fra den 1. juli 2024 – dog ikke for forlængelse af allokeringsfristen, der gælder alle grønne puljer.
Indberetning om VE-ordningerne, lokale gevinster og sagsbehandlingstider
Kommuner og opstillere (anlægsejere) af vedvarende energianlæg skal, i forbindelse med etablering og drift af vindmøller og solceller, indberette oplysninger om VE-ordningerne og lokale gevinster ved opstilling af vedvarende energianlæg. Kommunerne skal også indberette oplysninger vedrørende sagsbehandlingstider for solceller og vindmøller på land med henblik på at sikre overholdelse af frister fastsat i VEIII-direktivet.
Indberetning af oplysninger skal bl.a. ske med henblik på at skabe transparens om VE-ordningerne og de lokale gevinster, der følger med etablering af et VE-anlæg.
Læs om indberetningspligten på Energistyrelsens hjemmeside.
Omfattede anlæg
Indberetningspligten gælder for nye VE-anlæg omfattet af VE-ordningerne, og herunder landvindmøller over 25 m og terræninstallerede solcelleanlæg med en installeret effekt på 500 kW eller derover, som idriftsættes efter reglernes ikrafttrædelse d. 1. juli 2024.
For VE-anlæg, der er idriftsat inden d. 1. juli, kan Energistyrelsen anmode om oplysninger vedrørende bl.a. årligt VE-bonus-beløb samt om kommunernes udmøntning af grøn pulje-midler. Indberetningsblanketten kan også benyttes til disse formål.
Ændringerne er implementeret ved en ændring af VE-loven samt ændring af bekendtgørelse om grøn pulje, bekendtgørelse om VE-bonusordningen og bekendtgørelse om værditabsordningen. Derudover er der udstedt en helt ny bekendtgørelse om indberetning og offentliggørelse af oplysninger om lokale gevinster ved opstilling af vedvarende energianlæg.
Ny vejledning om grøn pulje
Energistyrelsen har udarbejdet en vejledning om grøn pulje, der er målrettet kommunernes administration af puljen. Vejledningen beskriver de nye regler for grøn pulje yderligere, og indeholder inspirationsafsnit til, hvordan kommuner kan inddrage lokalsamfundets ønsker i udmøntningen af grøn pulje.
Se den nye vejledning på Energistyrelsens hjemmeside (pdf-fil).
Hvis du vil vide mere
Se links til ændringen af VE-loven og bekendtgørelserne:
- Lov om ændring af lov om fremme af vedvarende energi (Justering af satserne for grøn pulje, ændring af grøn pulje, bemyndigelser til at fastsætte regler om indberetning af oplysninger og offentliggørelse af oplysninger m.v.) (retsinformation.dk)
- Bekendtgørelse om grøn pulje (retsinformation.dk)
- VE-bonusbekendtgørelsen (retsinformation.dk)
- Bekendtgørelse om værditabsordningen, salgsoptionsordningen og taksationsmyndigheden (retsinformation.dk)
- Bekendtgørelse om kontaktpunkt, VE-tilladelsesprocessen og områder til fremme af VE (retsinformation.dk)
Kontakter
Energistyrelsens pressetelefon (modtager ikke SMS'er)
Tlf:33 95 08 00presse@ens.dkEnergistyrelsen
I Energistyrelsen gør vi en forskel hver dag. I Danmark og i lande verden over. Vores vision om at opnå et klimaneutralt samfund i vækst og balance er den største opgave, vi skal være med til at løse. Vi ved, at vi skal tænke ambitiøst, og vi ved, at vi skal tænke nyt. Vores mål er en klog, grøn omstilling, hvor Danmark går foran, og danske erfaringer anvendes globalt. Hvor grønne løsninger, sikker og effektiv forsyning og økonomi tænkes sammen.
Følg pressemeddelelser fra Energistyrelsen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Energistyrelsen
Erhvervspuljen åbner med millioner til grøn omstilling i virksomhederne5.2.2025 15:05:42 CET | Pressemeddelelse
Virksomheder kan igen søge tilskud fra Erhvervspuljen til energi- og CO2-besparende projekter. Der er i år 300 mio. kr. i puljen, som skal sætte skub i den grønne omstilling i virksomhederne.
Ny kortløsning viser potentialet for at sætte solceller op på tage29.1.2025 10:30:15 CET | Pressemeddelelse
På sologvindinfo.dk kan man nu nemt se, hvilke af landets tagflader, der har størst potentiale for solceller. Dermed er det blevet lettere for bygningsejere at tage det første skridt mod at producere grøn energi på taget.
Energistyrelsen giver tilladelse til arbejder ved Nord Stream 2-rørledningsanlægget i Østersøen28.1.2025 13:23:31 CET | Nyhed
Energistyrelsen har i dag meddelt tilladelse til at præservere den beskadigede Nord Stream 2-rørledning i Østersøen.
Miljøkonsekvensrapport for CO2-lagringsprojekt sendes i offentlig høring27.1.2025 12:10:58 CET | Nyhed
Energistyrelsen har i dag sendt miljøkonsekvensrapporten for CO2-lagringsprojektet Greensand Future i Nordsøen i høring. Høringsfristen er 24. marts 2025.
Energistyrelsen udgiver eksempelsamling om opstilling af solceller i det åbne land10.1.2025 11:51:16 CET | Nyhed
Solcelleanlæg på marker spiller en vigtig rolle for Danmarks grønne omstilling, og planlægningen skal ske i samspil med natur og landskab med videre. Ny eksempelsamling præsenterer syv solcelleprojekter, som kommunerne kan lade sig inspirere af i deres planlægning.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum