Alexandra Instituttet

Digitalisering og cirkularitet er en bæredygtig dobbeltsalto

Del

Virksomheden PE Redskaber fremstiller trampoliner og andre gymnastikredskaber og er selv midt i et ambitiøst spring mod en mere bæredygtig produktionsmåde. Det sker sammen med Alexandra Instituttet gennem projektet Afkobling 2030, der hjælper produktionsvirksomheder med at reducere deres klima- og miljøudledninger. 

PE-Redskaber involverer produktionen, så de kan rykke tættere på bæredygtighedstiltagene. Og der er stor interesse og opbakning fra medarbejderne.
PE-Redskaber involverer produktionen, så de kan rykke tættere på bæredygtighedstiltagene. Og der er stor interesse og opbakning fra medarbejderne.

PE-Redskaber blev grundlagt i 1992 og er nu i gang med at bruge digitalisering og cirkularitet til at vende op og ned på deres forretning. I Afkobling 2030 har de været med i både lab for cirkulære forretningsmodeller og produktdesign og lab for bæredygtig strategi og ledelse, der ledes af Trine Plambech, der er Director of Digital Sustainability på Alexandra Instituttet.

I labbet har de fået viden, værktøjer og personlig rådgivning om bæredygtig ledelse og transformation, og de har haft løbende kontakt med andre produktionsvirksomheder, som også er i gang med bæredygtig omstilling. Det har de oplevet som inspirerende, fortæller Ole Gustafsson, der er administrerende direktør for PE Redskaber.

Ny viden holder også, når hverdagen rammer

I Ole Gustafssons optik er den største barriere for at komme i mål med bæredygtighedsarbejdet tid og ressourcer.

”Men hvis du havde spurgt mig om det her, før vi var igennem forløbet, ville jeg jo også have sagt viden,” indrømmer Ole Gustafsson.

Han oplever, at labbet for bæredygtig strategi og ledelse har givet dem ny viden, som de kan trække på, også når hverdagen rammer.

”Driften vil jo altid få første prioritet,” konstaterer han, ”men vi har fået indsigter og en ny forståelse, og det har vi med i bagagen. Når vi tænker nye produkter eller initiativer, er den nye viden en del af vores bevidsthed.”

Det er Chris Slot-Tygesen, der er Sales Manager Project hos PE Redskaber, enig med ham i.

”I dag har jeg et andet syn på tingene, når jeg går igennem vores produktion – uanset, om det er i smedjen, i træværkstedet eller på systuen, siger Chris Slot-Tygesen.”

Medarbejderne vil gerne involveres i bæredygtighed

Ole Gustafsson understreger, at ledelsen gerne vil involvere produktionen, for at de kan rykke tættere på bæredygtighedstiltagene. Og der er både stor interesse og opbakning fra medarbejderne, hver gang de involveres.

”Kulturen i huset er meget hjælpsom. Uanset, hvem jeg spørger om hjælp til noget, som vi arbejder med, så vil de gerne hjælpe, supplerer Chris Slot-Tygesen.”

Ole Gustafsson kunne fra starten godt se, at strategiarbejdet ville være krævende, og at det ville være vigtigt at inddrage én med megen viden og erfaring i virksomheden, der samtidig er god til at tænke nyt og kan være fanebærer. Valget faldt på Chris Slot-Tygesen.

For at forankre strategiarbejdet yderligere i organisationen og med virksomhedens ejer, blev Preben Ebsen, der leder produktudviklingen hos PE Redskaber, også involveret.

”Han er god til at sætte i gang og skride til handling, når han får nyt input,” roser Ole Gustafsson.

At sætte ord og struktur på initiativerne

Virksomheden har et ønske om at kommunikere om de initiativer, de har sat i gang, på en lødig måde, så de undgår greenwashing. Det er udfordrende, men Afkobling 2030-forløbet har været med til at strukturere og sætte ord på initiativerne inden for cirkulært produktdesign, vurderer Ole Gustafsson.

”Vi skal arbejde videre med at kategorisere, hvad hvert enkelt produkt kan ende med - take-back, remanufacture, repurpose, recycle.” Han oplever at forløbet har givet ham et vokabular, der giver bæredygtighedsarbejdet klarhed, tydelighed og struktur. ”Det havde jeg ikke haft, hvis jeg ikke havde været igennem det der forløb,” konstaterer han.

Inspiration fra andre gennem netværk

For Ole Gustafsson har særlig netværksmøderne med andre virksomheder med samme problemstilling været inspirerende.

”Når der sidder en virksomhed, der har været med i hele forløbet, og man kan spørge til de udfordringer, de har haft, og hvordan de har løst dem og hvordan de har kommunikeret, giver det jo en ekstra værdi.” 

Han oplever, at det er godt, at holdene er sammensat, så virksomhederne er på forskellige niveauer. ”Eksemplets magt er jo stor,” understreger han.

Det erklærer Chris Slot-Tygesen sig enig i: ”Det giver gode indsigt i, hvad andre gør, og hvordan de er lykkedes. Der er klart nogle ting, der vil være lettere for os at komme i gang med nu.”

Ny viden baner vej for ny handling

Ole Gustafsson oplever, at forløbet har givet dem et godt grundmateriale, som de kan arbejde videre med for at komme helt i mål med deres strategi.

”Det, som er forandret, er, at vi har flyttet vores fokus fra detaljeniveau til konceptniveau. Og det er megavæsentligt, fordi vores take-back-setup jo kommer til at dreje sig om produkterne i sidste ende. Det har gjort en stor forskel.”

Han ser en direkte sammenhæng mellem den nye viden, PE Redskaber har tilegnet sig gennem Afkobling 2023, og de resultater, de kommer til at skabe i fremtiden. ”Hvis du kan ændre mindsettet, så ændrer du også handlingen, og derfor får du også en forandring,” lyder det fra Ole Gustafsson.

Viden og hjælp til bæredygtig omstilling 

Vil I også arbejde med bæredygtig omstilling og reducere jeres klima- og miljøbelastning? Så er Afkobling 2030 måske noget for jer. Læs om projektet, der skal hjælpe 4.250 danske produktionsvirksomheder gennem rådgivning, kompetenceløft og meget mere: https://alexandra.dk/boost-baeredygtigheden-og-bundlinjen-samtidig/ 

Alexandra Instituttet

100 eksperter under ét tag 

Alexandra Instituttet hjælper offentlige og private virksomheder med at anvende den nyeste it-forskning og teknologi. Vores udgangspunkt er samfundsmæssige problemstillinger og behov for at omsætte den nyeste forskning til innovative løsninger. 

Hos os finder du stærke kompetencer inden for blandt andet Visual computing, kunstig intelligens, IoT, cybersikkerhed, interaktionsdesign og smarte produkter. 

Vi arbejder i et tværfagligt miljø og er et hold af højtkvalificerede specialister, der hurtigt kan forstå din organisations og dine brugeres problemstillinger.

Vi er Danmarks eneste Godkendte Teknologiske Service-institut specialiseret i it og digitalisering.

Følg pressemeddelelser fra Alexandra Instituttet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Alexandra Instituttet

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye