DI: Stor søgning til STEM-uddannelser skal føre til stort optag
Det er et meget stort lyspunkt, at flere søger mod it- og ingeniøruddannelserne. Men det er et problem, at antallet af uddannelsespladser ikke følger med det høje ansøgertal, når erhvervslivet har akut brug for flere hænder.
Danske virksomheder har hårdt brug for kvalificerede medarbejdere, og derfor er det godt nyt, at søgningen til STEM-uddannelserne også stiger i år. Søgningen til civilingeniøruddannelsen er steget med 11 pct., mens søgningen til diplomingeniøruddannelserne er steget med 3 pct.
- Vores virksomheder har brug for specialister fra den allerøverste skuffe, og derfor kan vi heller ikke få armene ned over, at flere søger mod mange af de uddannelser, som erhvervslivet efterspørger. Derfor er det vigtigt, at politikerne sørger for, at der er pladser til alle kvalificerede ansøgere, siger Mikkel Haarder, underdirektør for uddannelse og forskning i Dansk Industri (DI).
- Mere end fire ud af fem danske tech-virksomheder har udfordringer med at rekruttere it-specialister. Manglen på medarbejdere er så stor, at selv hvis alle kommer ind, vil det langt fra kunne mætte det sultne erhvervsliv.
Selvom ansøgertallet er bedre end sidste år, så viser analyser fra DI, at universiteterne får svært ved at dække virksomhedernes behov for arbejdskraft. Mere end hver tredje danske virksomhed har mangel på medarbejdere som deres største vækstudfordring.
Politisk loft over uddannelsespladser skaber usikkerhed
Fra 2025 er det politisk besluttet, at universiteterne skal skære 10 pct. af pladserne på bacheloruddannelserne væk. Det rammer også uddannelser, som ellers er i høj kurs hos erhvervslivet.
- Færre studiepladser er et godt værktøj, hvis det udelukkende bruges på uddannelser med høj ledighed. Desværre vil dimensionering gælde bredt for hele universitetssektoren, og resultatet kan være, at vi uddanner for få i forhold til det behov, der er i samfundet, siger Mikkel Haarder.
Det store fald i søgningen til pædagog-, lærer- og socialrådgiveruddannelserne bekymrer også erhvervslivet, fordi samfundet ikke kan fungere uden gode skoler, daginstitutioner og sygehuse. Det understreger behovet for en reform af nogle af professionsbacheloruddannelserne.
- De her ansøgningstal viser, at der er nogle områder, som har massive problemer med uddannelsernes attraktivitet. Det gælder f.eks. pædagoguddannelsen og mange sprogfag, som har brug for en vitaminindsprøjtning. Og så er der andre områder, f.eks. ingeniøruddannelserne, hvor søgningen er stor, uddannelserne er attraktive og hvor de unge står i kø, og hvor der ikke er behov for reformer, siger Mikkel Haarder.
Kontakter
Camilla Weigel
Tlf:28345366cawe@di.dkFølg pressemeddelelser fra DI - Dansk Industri
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra DI - Dansk Industri
Nu bliver det slut med at fyre for gråspurvene17.1.2025 09:31:09 CET | Pressemeddelelse
Overskudsvarme fra industrien skal ikke længere være omfattet af udskældt prisloft. Det har regeringen og en række af Folketingets partier besluttet, og dermed er vejen banet for mere grøn varme og en effektivisering af vores energiforbrug, hvilket kommer mange virksomheder til gavn.
DI: Frihandlen i verden er under forandring16.1.2025 16:31:48 CET | Pressemeddelelse
Den globale situation er alvorlig og har været det gennem et stykke tid, og vi er meget opmærksomme på, hvordan Danmark og Europa står i forhold til både USA og resten af verden, lyder det fra Dansk Industris adm. direktør.
Hvordan skal Danmark skifte den sorte gas ud med grøn gas?15.1.2025 12:00:46 CET | Presseinvitation
Udbygningen af biogasanlæg i Danmark er gået i stå. Og det er et stort problem, da Danmarks gasforbrug skal være helt grønt i 2030. Hvorfor og hvordan løser vi problemet? Det skal diskuteres ved konferencen Grøn Gas 2025, hvor klima-, energi- og forsyningsministeren deltager sammen med ledende aktører i den danske og internationale energisektor. Pressen er inviteret til at dække hele eventet.
DI: Beredskabsaftale har godt fokus på erhvervslivet15.1.2025 09:01:03 CET | Pressemeddelelse
Nyt erhvervsforum og flere penge til cybersikkerhed og kritisk infrastruktur er blandt de gode elementer i ny beredskabsaftale, lyder det fra Dansk Industri, der opfordrer til, at erhvervslivet involveres endnu mere i en national beredskabsplan
Tung brancheprofil skal stå i spidsen for DI Transport7.1.2025 12:00:00 CET | Pressemeddelelse
Det bliver nuværende adm. direktør i Banedanmark, Hakon Iversen, der fra 1. februar 2025 skal stå i spidsen for DI Transport.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum