DI: Stor søgning til STEM-uddannelser skal føre til stort optag
Det er et meget stort lyspunkt, at flere søger mod it- og ingeniøruddannelserne. Men det er et problem, at antallet af uddannelsespladser ikke følger med det høje ansøgertal, når erhvervslivet har akut brug for flere hænder.

Danske virksomheder har hårdt brug for kvalificerede medarbejdere, og derfor er det godt nyt, at søgningen til STEM-uddannelserne også stiger i år. Søgningen til civilingeniøruddannelsen er steget med 11 pct., mens søgningen til diplomingeniøruddannelserne er steget med 3 pct.
- Vores virksomheder har brug for specialister fra den allerøverste skuffe, og derfor kan vi heller ikke få armene ned over, at flere søger mod mange af de uddannelser, som erhvervslivet efterspørger. Derfor er det vigtigt, at politikerne sørger for, at der er pladser til alle kvalificerede ansøgere, siger Mikkel Haarder, underdirektør for uddannelse og forskning i Dansk Industri (DI).
- Mere end fire ud af fem danske tech-virksomheder har udfordringer med at rekruttere it-specialister. Manglen på medarbejdere er så stor, at selv hvis alle kommer ind, vil det langt fra kunne mætte det sultne erhvervsliv.
Selvom ansøgertallet er bedre end sidste år, så viser analyser fra DI, at universiteterne får svært ved at dække virksomhedernes behov for arbejdskraft. Mere end hver tredje danske virksomhed har mangel på medarbejdere som deres største vækstudfordring.
Politisk loft over uddannelsespladser skaber usikkerhed
Fra 2025 er det politisk besluttet, at universiteterne skal skære 10 pct. af pladserne på bacheloruddannelserne væk. Det rammer også uddannelser, som ellers er i høj kurs hos erhvervslivet.
- Færre studiepladser er et godt værktøj, hvis det udelukkende bruges på uddannelser med høj ledighed. Desværre vil dimensionering gælde bredt for hele universitetssektoren, og resultatet kan være, at vi uddanner for få i forhold til det behov, der er i samfundet, siger Mikkel Haarder.
Det store fald i søgningen til pædagog-, lærer- og socialrådgiveruddannelserne bekymrer også erhvervslivet, fordi samfundet ikke kan fungere uden gode skoler, daginstitutioner og sygehuse. Det understreger behovet for en reform af nogle af professionsbacheloruddannelserne.
- De her ansøgningstal viser, at der er nogle områder, som har massive problemer med uddannelsernes attraktivitet. Det gælder f.eks. pædagoguddannelsen og mange sprogfag, som har brug for en vitaminindsprøjtning. Og så er der andre områder, f.eks. ingeniøruddannelserne, hvor søgningen er stor, uddannelserne er attraktive og hvor de unge står i kø, og hvor der ikke er behov for reformer, siger Mikkel Haarder.
Kontakter
Camilla Weigel
Tlf:28345366cawe@di.dkFølg pressemeddelelser fra DI - Dansk Industri
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra DI - Dansk Industri
DI: bøvl og byrder er største udfordring for konkurrencekraften1.7.2025 07:56:25 CEST | Pressemeddelelse
Landets største erhvervsorganisation, Dansk Industri (DI), offentliggør i dag Danmarks hidtil mest omfattende studie af de administrative byrder, der dagligt rammer virksomhederne – og hvordan byrderne bremser vækst, skaber frustrationer og hæmmer europæisk konkurrencekraft og udviklingsmuligheder.
DI: Med 25 år på bagen er Øresundsbroen en større succes end nogensinde1.7.2025 05:00:00 CEST | Pressemeddelelse
I dag fejrer Øresundsbroen 25-års fødselsdag. Nye tal fra Dansk Industri viser, at flere end nogensinde pendler over Øresund til stor gavn for dansk og svensk økonomi. I dag arbejder over 20.000 øresundspendlere i Hovedstadsområdet, og sidste år skabte de værdi for 20 mia. kr.
Nu bliver det lettere at holde kongresser i Danmark med tusindvis af købelystne turister30.6.2025 13:00:17 CEST | Pressemeddelelse
Stor ros fra Dansk Industri. Med ny aftale om international arbejdskraft fjerner regeringen bøvlet regel og giver internationale kongresser og messer mulighed for at søge midlertidige arbejdstilladelser i Danmark.
DI om ny ordning: Internationale kolleger er uundværlige30.6.2025 11:22:59 CEST | Pressemeddelelse
Der kommer færre danskere i den erhvervsaktive alder, og derfor er der et stort potentiale i, at international arbejdskraft kan komme hertil på overenskomstvilkår, lyder vurderingen fra Dansk Industri
DI: Brug forsvarsmilliarder klogt – i samarbejde med erhvervslivet25.6.2025 14:15:13 CEST | Pressemeddelelse
NATO-landene er i dag blevet enige om en ny, historisk målsætning om forsvarsinvesteringer: Fremover skal medlemslandene bruge fem procent af deres BNP på et stærkere forsvar, sikkerhed og beredskab. Med målsætningen følger markante øgede krav fra NATO til nationerne i form af nye styrkemål. Dansk Industri (DI) bakker fuldt op om behovet for at løfte både Danmarks og Europas forsvar i en tid med øget usikkerhed, krig i Europa og hybride trusler – men opfordrer samtidig regeringen til at bruge de mange ekstra forsvarsmilliarder klogt og i tæt samarbejde med det danske erhvervsliv.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum