Økologien udvikler sin position i foodservice
Salget af økologiske fødevarer til foodservice steg med 13 pct. i 2023 i forhold til 2022. Det viser netop offentliggjorte tal fra Danmarks Statistik. Dermed stiger økologiens markedsandel i de professionelle køkkener i 2023 til 14 pct.
![](/data/images/public/13559491/13952207/dada9926-51cf-4d26-b89f-a5f94f3bfa68-w_720.jpg)
Der kommer flere og flere økologiske fødevarer i foodservice, og salget steg med 13 pct. fra 3,0 mia. kr. i 2022 til 3,4 mia. kr. i 2023. Den økologiske markedsandel er dermed steget lidt, så den nu ligger på 14 pct. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik.
”Vi glæder os over, at vi fastholder en stigning i salget af økologi til foodservice med tocifrede procenter. Økologien har igen vist sin værdi og sit store potentiale i de professionelle køkkener,” siger markedschef for foodservice i Økologisk Landsforening, Torben Blok, og fortsætter:
”Det er gået rigtig godt for økologien i foodservice i lang tid, og stigningen viser, at økologien holder fast og sætter en retning. For økologi er mere end råvarer, du køber ind. Du får så meget mere. Du får det rene drikkevand uden sprøjtegifte, mere biodiversitet og bedre dyrevelfærd. Du får mere grønt, mindre kød og dermed en mindre klimabelastning.”
De enkelte økologiske varegruppers andel er forskellige. Økologi udgør 33 pct. af det samlede salg af mejeriprodukter og æg, ligesom økologisk frugt og grønt ligger på 24 pct. Omvendt udgør økologisk kød og fisk blot 3 pct. af varegruppens samlede salg, og frostvarer udgør 6 pct.
”Der er potentiale for at arbejde med økologien i alle kategorier. Mejeri, æg, frugt og grønt er nogle af de varegrupper, hvor økologien står rigtig stærkt, mens der er udviklingspotentiale i de kategorier, hvor andelene er små,” siger Torben Blok.
Det er især de offentlige køkkener, der bidrager til væksten. Økologiens andel lå her på 32 pct. af alle varer. Kantiner på offentlige arbejdspladser lå med 23 pct., mens kantiner på private arbejdspladser lå på 19 pct. Lavest lå den økologiske andel i hoteller, restauranter o.lign. med 9 pct. af det samlede salg. Samlet set er andelen steget fra 2022 til 2023 i alle grupper.
”Den her stigning er et signal om, at flere offentlige og private kantiner begynder at forholde sig til, at flere danskere efterspørger sunde måltider lavet af rene råvarer. At der er flere køkkener, der forstår den værdiskabelse, der sker fra landmand til køkken til tallerken,” siger Torben Blok og kommer med et opråb til Sommerdanmark her på kanten til ferien:
”Lad os nu fastholde fokus på det økologiske måltid hen over sommeren. Lad os kræve gode smagfulde økologiske måltider, når vi går ud og spiser. Lad os efterspørge den økologiske is og sodavand, når vi tager til stranden. Jo mere økologi vi efterspørger i sommerlandet, jo mere skubber vi til den forandring, vi har brug for.”
Kontakter
Simon Møbjerg SørensenPressemedarbejder
Tlf:+4525429310sms@okologi.dkTorben BlokØkologisk Landsforening
Tlf:29616934tob@okologi.dkBilleder
Om Økologisk Landsforening
I Økologisk Landsforening arbejder vi for en verden, der tænker og handler økologisk – til glæde for mennesker, dyr og vores jord.
Følg pressemeddelelser fra Økologisk Landsforening
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Økologisk Landsforening
Treparten har lavet en aftale, der fastholder det eksisterende landbrugssystem og mangler visioner for reel grøn omstilling af landbruget24.6.2024 22:31:16 CEST | Pressemeddelelse
Pressekommentar fra Økologisk Landsforening vedrørrende den grønne treparts aftale.
Gratis blomsterfrø: Hjælp de vilde bier30.4.2024 10:41:19 CEST | Pressemeddelelse
De vilde bier har brug for hjælp- og du kan hjælpe til. Økologisk Landsforening uddeler søndag d. 5. maj 32.000 gratis frøblomsterposer i alle Føtex og Bilka butikker
Salget af økologi har stabiliseret sig26.4.2024 08:28:05 CEST | Pressemeddelelse
Efter et år med fald i salget af økologiske fødevarer viser en ny opgørelse fra Danmarks Statistik, at salget i 2023 har stabiliseret sig. Økologien har, som andre fødevarer, været udfordret af inflation og stigende omkostninger. Men nu ser det ud til at vende.
Pressekommentar vedrørende aftale om Grøn Fond15.4.2024 09:02:00 CEST | Pressemeddelelse
Aftale om Grøn Fond skal også fremme økologi i Danmark.
Økodag®: Køer på græs kan være fortid14.4.2024 07:00:06 CEST | Pressemeddelelse
I dag er det Økodag og de økologiske køer kommer på græs, mens flere tusinde voksne og børn ser på og er med til at fejre dyrevelfærden i det økologiske landbrug. Men det kan være fortid, hvis ikke økologiens fordele bliver medregnet i Svarer-udvalgets CO2-modeller.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum