Ny analyse: Større risiko for at falde fra erhvervsuddannelser som kønsminoritet
Mere end hver tredje elev, der er begyndt på en erhvervsuddannelse, er stoppet inden for fem år. Og tendensen er endnu mere markant for minoritetskønnet på de kønsskæve erhvervsuddannelser. Det viser ny analyse fra Lederne, som forudser, at vi mister talenter og risikerer at gå glip af vigtig innovation og udvikling på arbejdspladserne.
Hver femte elev og studerende på en uddannelse har afbrudt den inden for fem år. Frafaldet er størst blandt mænd, hvor det er tættere på hver fjerde. Særligt markant er frafaldet på erhvervsuddannelserne, hvor mere end hver tredje elev, der begyndte på enten et grundforløb eller et hovedforløb i 2018, har afbrudt det inden for fem år.
Det fremgår af en ny analyse fra Lederne, som også viser, at frafaldet er størst for det køn, som er en minoritet på en erhvervsuddannelse. På det hovedforløb, hvor tømrere og murere uddannes, er tæt på ni ud af ti mænd, og her har mere end halvdelen af de kvindelige elever fra 2018 ikke gennemført uddannelsen. Blandt mændene er det godt hver tredje. På hovedforløbet for mekanikere, hvor der også er flest mandlige elever, er næsten 60 procent af kvinderne faldet fra. Der er tilsvarende en større andel af mænd, der er faldet fra på de erhvervsuddannelser, hvor der er en klar overvægt af kvinder - eksempelvis inden for omsorg, sundhed og pædagogik.
Og det er et stort problem, siger uddannelsespolitisk chefkonsulent Nina Christine Schwarz fra Lederne.
”Det er ret voldsomme tal. Både for den enkelte elev, for virksomheder og for samfundet giver det store problemer, at minoritetskønnet falder fra i så voldsomt et omfang. Vi går glip af talent, og vi får et kønsopdelt arbejdsmarked og kan ende i store rekrutteringsudfordringer, hvis ikke den udvikling vendes,” siger Nina Christine Schwarz fra Lederne.
Hun peger på, at det er et problem, som kræver flere løsninger:
”Det skal være interesser og kompetencer, der afgør studievalg. Ikke køn. Så der skal sættes ind på flere fronter. Uddannelsesvejledningen skal styrkes, så der ikke reproduceres stereotype forventninger. Virksomhederne skal eksponere rollemodeller og vise den rummelighed, som eksisterer på arbejdspladsen. Og så skal uddannelsesinstitutionerne arbejde strategisk med at samle og sprede studerende med minoritetskøn,” lyder nogle af hendes bud på en vej frem.
Kontakter
Presserådgiver Lise Møller Aarup, 24 23 51 40
Billeder

Links
Følg pressemeddelelser fra Lederne
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Lederne
Lederne bakker op om ny ordning for international rekruttering30.6.2025 11:33:21 CEST | Pressemeddelelse
Det vil være en tiltrængt støtte til et presset arbejdsmarked, hvis regeringen får gjort det nemmere at rekruttere medarbejdere fra lande udenfor EU. Det mener Lederne, efter regeringen i dag offentliggjorde sit udspil til en ny erhvervsordning for rekruttering af international arbejdskraft.
Effektiviseringer i staten er nødvendige – men kræver mod og teknologi18.6.2025 13:11:06 CEST | Pressemeddelelse
Regeringens planer om at afbureaukratisere, effektivisere og reducere antallet af statslige stillinger møder forståelse hos Lederne. ”Antallet af statslige ansatte er steget betydeligt de senere år. Det er fornuftigt, at regeringen nu stopper op og ser på, om ressourcerne kan anvendes bedre, siger Bodil Nordestgaard Ismiris,” adm. direktør i Lederne. Hun understreger, at presset på arbejdsmarkedet gør det nødvendigt, at både offentlige og private aktører gentænker, hvordan opgaver løses – og hvilke værktøjer, der tages i brug. ”I en tid med mangel på arbejdskraft er det afgørende, at alle sektorer ser på, hvor der kan arbejdes smartere og mere effektivt, herunder gennem kunstig intelligens. Digitalisering og kunstig intelligens er vigtige redskaber til at frigøre ressourcer fra medarbejdere, som så kan løse opgaver andre steder, og til at bidrage til at forebygge stress og begrænse nedslidning hos medarbejdere. Det gælder også i staten,” siger hun. Bodil Nordestgaard Ismiris hilser det
Danske virksomheder tager ESG i egen hånd – trods bøvl med data og uklare krav3.6.2025 13:27:53 CEST | Pressemeddelelse
Den hidtil største danske undersøgelse af ESG-indsatsen blandt danske ledere og virksomheder peger på, at virksomhederne, trods planlagte EU-lempelser, allerede har sat fart på ESG-arbejdet. Men samtidig viser undersøgelsen, at der fortsat er en række store udfordringer, når det gælder om at få sat arbejdet med bæredygtighed i system.
Seniorer får nyt job som aldrig før30.5.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
I en tid, hvor færre får nyt job, skiller seniorerne sig ud, når de stadigt oftere får ny arbejdsplads.
Styrket partnerskab vil løfte danske virksomheders bæredygtighed7.5.2025 08:04:41 CEST | Pressemeddelelse
EY træder ind i partnerskabet bag det digitale værktøj ESG Profilen sammen med Lederne og Danske Bank. I en tid med en konstant strøm af nye kriser og forandringer er det afgørende, at danske virksomheder får de nødvendige redskaber, så indsatsen for ESG og bæredygtighed ikke drukner i administration og bureaukrati.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum