Ny analyse: Større risiko for at falde fra erhvervsuddannelser som kønsminoritet
Mere end hver tredje elev, der er begyndt på en erhvervsuddannelse, er stoppet inden for fem år. Og tendensen er endnu mere markant for minoritetskønnet på de kønsskæve erhvervsuddannelser. Det viser ny analyse fra Lederne, som forudser, at vi mister talenter og risikerer at gå glip af vigtig innovation og udvikling på arbejdspladserne.
Hver femte elev og studerende på en uddannelse har afbrudt den inden for fem år. Frafaldet er størst blandt mænd, hvor det er tættere på hver fjerde. Særligt markant er frafaldet på erhvervsuddannelserne, hvor mere end hver tredje elev, der begyndte på enten et grundforløb eller et hovedforløb i 2018, har afbrudt det inden for fem år.
Det fremgår af en ny analyse fra Lederne, som også viser, at frafaldet er størst for det køn, som er en minoritet på en erhvervsuddannelse. På det hovedforløb, hvor tømrere og murere uddannes, er tæt på ni ud af ti mænd, og her har mere end halvdelen af de kvindelige elever fra 2018 ikke gennemført uddannelsen. Blandt mændene er det godt hver tredje. På hovedforløbet for mekanikere, hvor der også er flest mandlige elever, er næsten 60 procent af kvinderne faldet fra. Der er tilsvarende en større andel af mænd, der er faldet fra på de erhvervsuddannelser, hvor der er en klar overvægt af kvinder - eksempelvis inden for omsorg, sundhed og pædagogik.
Og det er et stort problem, siger uddannelsespolitisk chefkonsulent Nina Christine Schwarz fra Lederne.
”Det er ret voldsomme tal. Både for den enkelte elev, for virksomheder og for samfundet giver det store problemer, at minoritetskønnet falder fra i så voldsomt et omfang. Vi går glip af talent, og vi får et kønsopdelt arbejdsmarked og kan ende i store rekrutteringsudfordringer, hvis ikke den udvikling vendes,” siger Nina Christine Schwarz fra Lederne.
Hun peger på, at det er et problem, som kræver flere løsninger:
”Det skal være interesser og kompetencer, der afgør studievalg. Ikke køn. Så der skal sættes ind på flere fronter. Uddannelsesvejledningen skal styrkes, så der ikke reproduceres stereotype forventninger. Virksomhederne skal eksponere rollemodeller og vise den rummelighed, som eksisterer på arbejdspladsen. Og så skal uddannelsesinstitutionerne arbejde strategisk med at samle og sprede studerende med minoritetskøn,” lyder nogle af hendes bud på en vej frem.
Kontakter
Presserådgiver Lise Møller Aarup, 24 23 51 40
Billeder

Links
Følg pressemeddelelser fra Lederne
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Lederne
Lederne: Solidt 7-tal til ny uddannelsesreform26.3.2025 15:15:55 CET | Pressemeddelelse
Højere kvalitet i professionsbachelor- og erhvervsakademiuddannelserne, flere internationale studerende og fri efteruddannelse. Lederne glæder sig over det meste i ny uddannelsesaftale, men kortere uddannelser må ikke give ringere kompetencer.
Kvindelige ledere tjener 8.100 kroner mindre om måneden end deres mandlige kolleger8.3.2025 11:27:36 CET | Pressemeddelelse
Selvom afstanden er blevet mindre, er der stadig stor forskel på lønningerne for mænd og kvinder på ledelsesgangene ude i landets virksomheder.
Lederne: Løft til erhvervsuddannelser kan mindske frafald5.3.2025 12:01:36 CET | Pressemeddelelse
Regeringens udspil til en styrkelse af EUD-området er ikke kun godt nyt for erhvervsuddannelserne men også for de ledere ude på landets arbejdspladser, som mangler flere kvalificerede medarbejdere både nu og de kommende år.
Lederne: Helt rigtigt med forenkling af EU-regler, men lederes rolle glemmes igen26.2.2025 14:08:40 CET | Pressemeddelelse
Lederne glæder sig over en række forslag i dag fra EU-kommissionens formand, som vil forenkle danske virksomheders arbejde med bæredygtighed. Men vi er stadig langt fra det konkrete værktøj lederne har brug for.
Ingen lønfest på ledelsesgangene25.2.2025 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
Privatansatte ledere har fået en lønstigning på 4,3 procent det seneste år – det er på niveau med gennemsnittet for alle landets lønmodtagere.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum