Ny analyse: Større risiko for at falde fra erhvervsuddannelser som kønsminoritet
Mere end hver tredje elev, der er begyndt på en erhvervsuddannelse, er stoppet inden for fem år. Og tendensen er endnu mere markant for minoritetskønnet på de kønsskæve erhvervsuddannelser. Det viser ny analyse fra Lederne, som forudser, at vi mister talenter og risikerer at gå glip af vigtig innovation og udvikling på arbejdspladserne.
Hver femte elev og studerende på en uddannelse har afbrudt den inden for fem år. Frafaldet er størst blandt mænd, hvor det er tættere på hver fjerde. Særligt markant er frafaldet på erhvervsuddannelserne, hvor mere end hver tredje elev, der begyndte på enten et grundforløb eller et hovedforløb i 2018, har afbrudt det inden for fem år.
Det fremgår af en ny analyse fra Lederne, som også viser, at frafaldet er størst for det køn, som er en minoritet på en erhvervsuddannelse. På det hovedforløb, hvor tømrere og murere uddannes, er tæt på ni ud af ti mænd, og her har mere end halvdelen af de kvindelige elever fra 2018 ikke gennemført uddannelsen. Blandt mændene er det godt hver tredje. På hovedforløbet for mekanikere, hvor der også er flest mandlige elever, er næsten 60 procent af kvinderne faldet fra. Der er tilsvarende en større andel af mænd, der er faldet fra på de erhvervsuddannelser, hvor der er en klar overvægt af kvinder - eksempelvis inden for omsorg, sundhed og pædagogik.
Og det er et stort problem, siger uddannelsespolitisk chefkonsulent Nina Christine Schwarz fra Lederne.
”Det er ret voldsomme tal. Både for den enkelte elev, for virksomheder og for samfundet giver det store problemer, at minoritetskønnet falder fra i så voldsomt et omfang. Vi går glip af talent, og vi får et kønsopdelt arbejdsmarked og kan ende i store rekrutteringsudfordringer, hvis ikke den udvikling vendes,” siger Nina Christine Schwarz fra Lederne.
Hun peger på, at det er et problem, som kræver flere løsninger:
”Det skal være interesser og kompetencer, der afgør studievalg. Ikke køn. Så der skal sættes ind på flere fronter. Uddannelsesvejledningen skal styrkes, så der ikke reproduceres stereotype forventninger. Virksomhederne skal eksponere rollemodeller og vise den rummelighed, som eksisterer på arbejdspladsen. Og så skal uddannelsesinstitutionerne arbejde strategisk med at samle og sprede studerende med minoritetskøn,” lyder nogle af hendes bud på en vej frem.
Kontakter
Presserådgiver Lise Møller Aarup, 24 23 51 40
Billeder
Links
Følg pressemeddelelser fra Lederne
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Lederne
Finanslov mangler konkrete tiltag, som kan sikre mere arbejdskraft22.11.2024 10:14:20 CET | Pressemeddelelse
Dagens finanslov rummer en række fornuftige initiativer men skøjter for let hen over en af de største udfordringer netop nu – manglen på kvalificeret arbejdskraft. Lederne opfordrer ikke mindst til at styrke mulighederne for at hente flere hænder og hoveder uden for EU’s grænser.
Giv kandidatreformen et frikvarter20.11.2024 16:05:02 CET | Pressemeddelelse
Dagens rapport fra Kandidatudvalget viser, at den kommende universitetsreform rammer de forkerte uddannelser og bliver for uoverskuelig for studerende og deres kommende arbejdsgivere. Derfor bør reformen gentænkes, vurderer Lederne.
COP29: Verden lytter til danske ledere11.11.2024 06:05:00 CET | Pressemeddelelse
Skal det lykkes at redde klimaet, er der brug for konsekvent og modig ledelse, som samler alle generationer. Det er budskabet fra Lederne under FN’s klimatopmøde, som bliver indledt i Baku i Aserbajdsjan i dag.
Ungeløfte uden støtte til succesrigt projekt22.10.2024 16:39:44 CEST | Pressemeddelelse
Det netop præsenterede ungeløfte er desværre uden støtte til initiativet Lederalliancen, som indeholder præcist det, politikerne efterspørger – nemlig en håndholdt indsats, der hjælper de unge ind på arbejdsmarkedet. Det er skuffende, mener Lederne.
Lederne: Ambitiøst uddannelsesudspil med både potentialer og risici8.10.2024 12:32:49 CEST | Pressemeddelelse
Både regeringens ønske om at tiltrække flere udenlandske studerende og introduktionen af en ny, erhvervsrettet gymnasieuddannelse (EPX) er godt nyt for manglen på kvalificeret arbejdskraft. Men øgede adgangskrav til det almene gymnasium kan få uheldige konsekvenser.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum