Kongernes Samling

Oplev en lille pen med kæmpe betydning på Koldinghus

Del

Hvis pennen, som Frederik 7. brugte til at underskrive den danske grundlov med, kunne tale, ville det flyde ud med fascinerende historier om 5. juni 1849, hvor den oplevede sit livs store øjeblik. Der satte den og kongen nemlig deres formelle godkendelse på dokumentet om folkets nye grundlæggende rettigheder, Grundloven, og det spæde danske folkestyre var født. Pennen har man nu en chance for at se på Koldinghus, som i anledning af 175-års markeringen af Grundloven udstiller den i perioden 5. juni til 20. oktober 2024. Normalt kan grundlovspennen ses på Rosenborg i København.

Foto: Maria Tuxen Hedegaard

Er man på Koldinghus for at se den sagnomspundne pen, kan man passende vandre videre i grundlovshistorien, for en af etagerne på slottet er forvandlet til et videns- og aktivitetsområde, der gennem udstilling og aktiviteter vækker historien bag vores første skridt mod demokrati til live.

I sommerferien fra 29. juni til 11. august 2024 kan man være så heldig at løbe på selveste Frederik 7. og hans tredje hustru, den borgerlige Louise Rasmussen, også kendt som Grevinde Danner. Sammen med Doktor Dampe, der sad fængslet i mere end 20 år for at tale imod enevælden, og flere andre historiske personligheder, som talte for eller imod folkestyret, genopstår de historiske personer ved hjælp af skuespillere. Med små optrin, humor og indlevelse fortæller de om nogle af de begivenheder, der fandt sted under Grundlovens tilblivelse.

Til dem, der hellere vil have historien om Grundloven fortalt på den ’nymodens’ måde, er der udviklet et digitalt spor, der primært retter sig mod unge og voksne, men også de ældste børn kan være med. Med mobiltelefon i hånd og Grundloven i ånd kan man gå på jagt efter nogle af de mennesker, der kæmpede for at indføre demokrati i Danmark. 

I skolernes sommerferie suppleres det digitale spor med et samlehæfte til de yngste med facts og plads til klistermærker med personerne, der spillede en central rolle i historien om Grundloven. På den måde bliver fortællingen til billeder også på de mindstes nethinder.

FAKTA
Læs mere om aktiviteterne ”På sporet af Grundloven” her: https://www.kongernessamling.dk/koldinghus/paa-sporet-af-grundloven/.

Læs mere om alle sommerferieaktiviteter på Koldinghus her: https://www.kongernessamling.dk/koldinghus/sommerferie-koldinghus/#prinsessekjoler.

Kontakter

Billeder

Om Kongernes Samling

Kongernes Samling er organisationen bag Rosenborg Slot, Amalienborgmuseet og Koldinghus. Vi formidler monarkiets historie på vores tre slotte gennem udstillinger, events og vores enestående samling af malerier, møbler, klædedragter, kroner, kronjuveler og andre kulturskatte, som har tilknytning til den danske kongefamilie fra Christian 4.s regeringstid til i dag.

Følg pressemeddelelser fra Kongernes Samling

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Kongernes Samling

Koldingkjole af genbrugsstof skabes på Koldinghus27.6.2024 13:35:24 CEST | Pressemeddelelse

Koldinghus inviterer alle interesserede til at deltage i et projekt, der forener fortidens gode håndarbejde med nutidens fokus på genbrug og fællesskab. Sammen skal der i sommerferien skabes ”Koldingkjolen” – en hvid-i-hvid genbrugskjole, der fremstilles af håndsyede duge og løbere, som nu får nyt liv. Projektet er inspireret af Koldinghus’ aktuelle særudstilling ”Prinsessekjoler - Modeskaber Jørgen Benders kreationer til H.K.H. Prinsesse Benedikte” og Prinsessens sans for godt håndværk og tekstilgenbrug, der kan ses i Prinsessens dragter.

Kongens Håndbibliotek på Amalienborg åbner for offentligheden27.6.2024 09:11:39 CEST | Pressemeddelelse

Fra lørdag 29. juni 2024 får offentligheden for første gang adgang til Hans Majestæt Kongens Håndbibliotek i Christian VIII’s Palæ på Amalienborg. Biblioteket, som blev grundlagt i 1746 af Frederik 5., indeholder de danske monarkers private samlinger af bøger, håndskrifter, kort, billeder, fotos og musik. Siden Dronning Margrethes tronbestigelse i 1972 har biblioteket, som frem til januar i år gik under navnet Dronningens Håndbibliotek, også fungeret som fag- og forskningsbibliotek, men med åbningen kan Amalienborgmuseets gæster nu få et unikt indblik i litteraturens og lærdommens betydning i Kongehuset gennem tiden.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye