ATP og PFA har fastlagt principper for deltagelse i fremtidige børsintroduktioner

Del

Sideløbende med drøftelserne om et forlig af OW Bunker sagen har ATP og PFA ført en dialog med markedsdeltagere om gode børsnoteringsprocesser. ATP og PFA har i den forbindelse fastlagt følgende principper for deres deltagelse i fremtidige børsintroduktioner på det danske marked:

  • En børskandidat bør så tidligt som muligt søge at agere som et børsnoteret selskab og bør i den forbindelse offentliggøre samme information om selskabet, som et børsnoteret selskab ville skulle offentliggøre.
  • En børskandidat og dens rådgivere bør udarbejde et prospekt med det formål at levere, og sikre at prospektet faktisk indeholder, et passende og relevant niveau af information, så potentielle investorer kan træffe velinformerede investeringsbeslutninger.
  • En børskandidat og dens rådgivere bør sikre en grundig due diligence-proces, der kan danne grundlag for udarbejdelse af et prospekt. En potentiel investors behov for information i forbindelse med en børsnotering svarer til en potentiel købers behov for information ved et virksomhedskøb, og målet med due diligencen bør være den samme, selvom den due diligence, der udføres i forbindelse med børsnoteringer, ikke er identisk med den due diligence, der foretages ved et virksomhedskøb.
  • En børskandidat og dens rådgivere bør sikre en ordentlig verifikationsproces, der gør det muligt for verifikationsadvokaten at bekræfte, om oplysningerne i prospektet er korrekte og fuldstændige, og om der er udeladt væsentlige kendsgerninger eller omstændigheder set i forhold til virksomhedens art og omfang. Verifikationsadvokaten skal i den forbindelse bl.a. have fuld adgang til informationer om en eventuel forudgående eller samtidig M&A-proces.

De praktiske implikationer af disse principper har forud for forliget været drøftet med en række andre centrale danske markedsaktører samt Finanstilsynet og Nasdaq Copenhagen.

”På baggrund af den ulykkelige sag vedrørende OW Bunker har vi haft et ønske om at påvirke det danske børsmarked i en positiv retning. Med enigheden om nogle principper for fremtidige børsnoteringer i Danmark er der håb om fremadrettet at sikre investorernes interesser i de komplicerede sager, hvor børskandidater og deres aktionærer forfølger en dobbelt strategi, der kan ende med enten et virksomhedssalg eller en børsnotering,” siger Tomas Krüger Andersen, juridisk chef, ATP, Pensions & Investments.

”Drøftelserne om forbedringer af processerne har vist, at det er et kompliceret område, men det har været vigtigt for os at gøre det klart, hvilke forventninger investorer har til en god børsnoteringsproces. Derfor er principperne om både due diligence og verifikation så vigtige” siger Rasmus Bessing, MD, ESG Investing & CO-CIO, PFA Asset Management A/S.

”Børsnoteringsprocessen for OW Bunker levede efter vores opfattelse fuldt ud op til disse principper. Det er dog i alles interesse, at børsnoteringer bliver så succesfulde som muligt, og vi byder derfor dette initiativ velkomment. Den bedste måde at styrke børnoteringsmarkedet er ved at sikre, at investorer og udstedere står sammen om løbende at optimere børsnoterings-processerne”, siger Søren Johansen, partner i Altor Equity Partners A/S (investeringsrådgiver til Altor Fondene).

Kontakter

Vedhæftede filer

ATP Koncernen er Danmarks største pensionsselskab og administrationshus. Vi løser opgaver for næsten alle borgere og virksomheder i Danmark. ATP Livslang Pension er en kollektiv ordning med mere end 5 mio. medlemmer og en pensionsformue på 936 mia. kr. Vores opgave er at sikre gode, stabile pensioner, så danskerne har lidt mere at leve for den dag, de går på pension. Derudover sikrer vi udbetaling af en række velfærds- og sikringsydelser. To ud af tre velfærdskroner, der udbetales i Danmark, kommer fra ATP Koncernen. Sammenlagt udbetaler vi 280 mia. kr. om året til 2,4 mio. borgere på vegne af staten, kommunerne og arbejdsmarkedets parter.

Følg pressemeddelelser fra ATP

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra ATP

ATP og PFA sikrer forlig i OW Bunker-sagen1.7.2024 15:00:00 CEST | Pressemeddelelse

I gruppen af forbundne retssager om det konkursramte OW Bunker har de væsentlige professionelle parter, herunder kapitalfonden Altor, investeringsbankerne samt både de danske og de udenlandske institutionelle investorer, der købte aktier i forbindelse med og efter børsnoteringen af selskabet i foråret 2014, indgået forlig. OW Bunker gik konkurs i november 2014 efter betydelige tab på derivater og tab på et datterselskabs største kunde i Singapore. Konkursen i OW Bunker førte til massive tab både for selskabets kreditorer og de aktionærer, der havde investeret i selskabet ved børsnoteringen og efterfølgende. ATP, PFA og 22 andre danske institutionelle investorer anlagde i 2016 og 2017 to erstatningssager mod OW Bunker, dets tidligere ledelse og bestyrelse, Altor Fund II samt investeringsbankerne Carnegie og Morgan Stanley. De komplekse og omfattende retssager drejede sig om henholdsvis prospektansvar i forbindelse med børsnoteringen og ansvar for brud på oplysningsforpligtelserne i tide

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye