Demensrejsehold nedbringer forbrug af antipsykotisk medicin til mennesker med demens
Ny undersøgelse viser, at Demensrejseholdets forløb har en positiv indflydelse på medarbejdernes tilgang til mennesker med demens og bidrager til et fald i forbruget af antipsykotisk medicin
Siden 2021 har Sundhedsstyrelsens Demensrejseholdet afviklet forløb i 58 kommuner og fortsætter indtil 2027. De forløb som blev afviklet i 2023 er blevet evalueret og viser en positiv udvikling, især i nedbringelsen af brug af antipsykotisk medicin.
Evalueringen viser, at forbruget af antipsykotika er faldet under og efter forløb med Demensrejseholdet.
Demensrejseholdet er et praksisnært læringsforløb, som skal give medarbejdere i ældreplejen kompetencer til at styrke plejen og omsorgen for mennesker med demens og derigennem nedbringe forbruget af antipsykotisk medicin.
Ved forløbenes slutning er andelen af beboere, der får udskrevet antipsykotika i gennemsnit faldet fra 26 pct. til 21 pct. på tværs af plejeenhederne, og i perioden efter forløbene er forbruget faldet yderligere.
Demensrejseholdet styrker den faglige kvalitet og kultur
Demensrejseholdet har i vidt omfang understøttet læring og forandring hos enhederne i ældreplejen. Forløbene har styrket den faglige kvalitet og kultur, som bl.a. viser sig ved positiv indflydelse på medarbejdernes tilgang til mennesker med demens.
Medarbejdere og ledere ved de plejeenheder, som har deltaget i evalueringen, fortæller bl.a., at:
- medarbejderne efter forløbet i højere grad har blik for det hele menneske og forsøger at forstå, hvad der ligger bag beboernes ønsker og adfærd
- der er en større opmærksomhed på at hjælpe demensramte uden medicinering
- den faglige nysgerrighed og stolthed er styrket, og at der i højere grad tales et fælles sprog
En række ledere nævner, at medarbejderne er mere selvkørende og oftere bruger fagudtryk i opgaveløsningen.
”Evalueringen peger på, at den praksisnære læringstilgang har været central for, at medarbejdere og ledere hurtigt har kunne anvende den nye viden og metoder i deres hverdag”, fortæller sektionsleder i Sundhedsstyrelsen Sara Louise Friis Rose.
Stort fokus på antipsykotisk medicin til mennesker med demens
De gode resultater fra Demensrejseholdet taler direkte ind i National alliance til nedbringelse af antipsykotisk medicin til mennesker med demens, der blev nedsat i juni 2023 for at styrke den fælles indsats for at mindske forbruget af antipsykotisk medicin til mennesker med demens på tværs af sektorer og fagligheder.
Alliancen består af centrale aktører i regioner og kommuner, faglige og videnskabelige organisationer og selskaber samt patient- og borgerrepræsentanter, der har viden om og interesse i pleje, omsorg og behandling af mennesker med demens.
Evaluering undersøgelsen er foretaget af konsulenthuset PwC.
Nøgleord
Kontakter
Maria RasmussenPresseansvarlig, Sundhedsstyrelsen
Tlf:20235771marr@sst.dkLinks
Om Sundhedsstyrelsen
Sundhedsstyrelsens opgave er at fremme folkesundheden og skabe gode rammer for sundhedsvæsnet i Danmark.
Følg pressemeddelelser fra Sundhedsstyrelsen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Sundhedsstyrelsen
Rigtige helte vasker hænder og hoster i ærmet12.11.2024 10:49:13 CET | Pressemeddelelse
Det er budskabet i en kampagne fra Sundhedsstyrelsen, der giver en håndfuld gode råd om, hvordan vi alle kan være med til at forebygge smitte. Det er vigtige råd at holde fast i, når vi kommer ind i vintermånederne.
I dag starter efterårets vaccination mod influenza og covid-191.10.2024 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
I dag åbner vaccinationsstederne landet over, og 155.500 har d. 25.9 allerede bestilt tid til gratis vaccination mod influenza og covid-19.
Planerne for efterårets vaccinationsindsats er klar2.9.2024 11:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Efterårets vaccinationsindsats mod influenza og covid-19 står for døren, og Sundhedsstyrelsen er klar med planen for, hvem der bliver tilbudt gratis vaccination, hvilke vacciner der gives, og hvornår tilbuddet starter og slutter.
Får dine teenagere nok søvn i læseferien?30.5.2024 08:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Læseferien står for døren på grundskoler og ungdomsuddannelser landet over, og teenagehjernen har brug for søvn til at hjælpe hukommelsen og koncentrationen. Alligevel oplyser mobilskærmen teenageværelser landet over, og det kan påvirke søvnen.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum