Energistyrelsen får ansvar for ELFORSK-pulje
Tilskudspuljen ELFORSK, der har til formål at fremme effektiv og fleksibel energianvendelse, har de seneste år været administreret i et samarbejde mellem Energistyrelsen og Green Power Denmark. Ansvaret for administration af puljen overgår nu til Energistyrelsen.
ELFORSK har til formål at fremme forskning og udvikling af løsninger, der skal øge effektiv energianvendelse og fleksibelt el- og energiforbrug. Dette sker gennem tilskud til projekter, der fremmer innovationen inden for data, digitalisering og sektorkobling.
ELFORSK kom for første gang i 2022 på Finansloven og fik i den forbindelse ny administration og ændrede strategisk fokus. Puljen har siden da været administreret i samarbejde mellem Energistyrelsen og Green Power Denmark, og der har årligt været udbudt 24,25 millioner kroner fra puljen.
Energistyrelsen og Green Power Denmark har netop udmøntet 12 millioner kroner fra ELFORSK til tre grønne digitaliseringsprojekter. Nu træder Green Power Denmark ud af administrationen af ELFORSK, og ansvaret overdrages til Energistyrelsen.
Energistyrelsen støtter og faciliterer forsknings-, innovations- og udviklingsprojekter inden for en lang række områder. Ifølge vicedirektør Iben Møller Søndergård er der derfor også god logik i, at Energistyrelsen overtager ansvaret for ELFORSK, så der i højere grad kan sikres samspil mellem puljer og energiprojekter i flere led af værdikæden.
”Det er med glæde, at vi overtager det fulde ansvar for ELFORSK. Vi har i Energistyrelsen stort fokus på digitalisering og sektorkobling, og det giver rigtig god mening at kunne administrere puljen i samspil med Energistyrelsens andre puljer til udvikling af ny teknologi,” fortæller vicedirektør Iben Møller Søndergård.
Der pågår nu et arbejde med at etablere det nye administrationsgrundlag, der skal sikre den mest fordelagtige og effektive administration af ELFORSK fremover.
”Vi har haft et godt samarbejde med Green Power Denmark, som har lagt et stort arbejde i at få ELFORSK-puljen op at stå – et arbejde, der nu skal danne grundlag for vores videre arbejde med puljen,” siger Iben Møller Søndergård.
Lea Bigom Wichmand, afdelingschef i Green Power Denmark tilføjer: ”ELFORSK-programmet har gennem årene skabt stor værdi i Green Power Denmarks medlemskreds, der har en naturlig interesse i forskning og udvikling inden for energieffektivisering, digitalisering og sektorkobling. Nu overdrager vi arbejdet til Energistyrelsen, som jeg er overbevist om vil fortsætte det gode arbejde og bidrage med synergier i administrationen af de grønne puljer, der kan fremme innovation i energisektoren.”
Det forventes, at der igen udbydes midler til nye projekter i foråret 2025.
Alle projekter, der har modtaget tilskud fra ELFORSK gennem tiden, kan findes på det fælles projektgalleri for offentligt støttede danske energiprojekter.
Kontakt
Henrik Holm Friis, Fuldmægtig i Energistyrelsen, htaf@ens.dk, +45 33 92 77 99
Claus Meineche, Kontorchef i Energistyrelsen, clme@ens.dk, +45 33 92 77 93
Kontakter
Energistyrelsens pressetelefon (modtager ikke SMS'er)
Tlf:33 95 08 00presse@ens.dkEnergistyrelsen
I Energistyrelsen gør vi en forskel hver dag. I Danmark og i lande verden over. Vores vision om at opnå et klimaneutralt samfund i vækst og balance er den største opgave, vi skal være med til at løse. Vi ved, at vi skal tænke ambitiøst, og vi ved, at vi skal tænke nyt. Vores mål er en klog, grøn omstilling, hvor Danmark går foran, og danske erfaringer anvendes globalt. Hvor grønne løsninger, sikker og effektiv forsyning og økonomi tænkes sammen.
Følg pressemeddelelser fra Energistyrelsen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Energistyrelsen
Havvindmølleparkerne Nysted og Middelgrunden kan fortsætte med at producere grøn strøm27.6.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Energistyrelsen har meddelt de to ejerkredse af Nysted Havmøllepark syd for Lolland og Middelgrunden Havvindmøllepark i Øresund, at de får forlænget deres tilladelse til elproduktion. Dermed er der mulighed for, at de to havvindmølleparker kan producere strøm i henholdsvis ti år og 25 år frem i tiden.
EUDP støtter ny grøn energiteknologi med 327 millioner kroner24.6.2025 09:01:34 CEST | Pressemeddelelse
Det Energiteknologiske Udviklings- og Demonstrationsprogram har udmøntet tilskud til en række nye innovative energiprojekter. Der er i alt uddelt 327 millioner kroner til 40 projekter, der vil udvikle og demonstrere ny energiteknologi. Samtidig bliver der åbnet op for nye ansøgninger.
Forlænget levetid for havvind på Samsø: Energistyrelsen giver tilladelse til at producere strøm i yderligere 10 år3.6.2025 09:01:10 CEST | Pressemeddelelse
Energistyrelsen har godkendt, at elproduktionstilladelsen for Samsø Havvindmøllepark bliver forlænget med ti år. Det er første gang i Danmark, at en ældre havvindmøllepark får forlænget sin levetid. Energistyrelsen har samtidig truffet afgørelse om brug af EU’s nødforordning, så tilladelsesprocessen bliver forkortet.
Projekter med havvindmølleparker kan fortsætte: Energiklagenævnet stadfæster afgørelser om etablering af Lillebælt Syd og Jammerland Bugt23.5.2025 13:00:04 CEST | Pressemeddelelse
Etableringen af Lillebælt Syd Vindmøllepark og Jammerland Bugt Kystnær Havmøllepark kan fortsætte inden for de oprindeligt tilladte rammer. Det står klart efter, at Energiklagenævnet har stadfæstet Energistyrelsens afgørelser om at give bygherre tilladelse til etablering af projekterne.
Disse 10 selskaber skal konkurrere om milliardpulje til at fange og lagre CO216.5.2025 10:00:53 CEST | Pressemeddelelse
Energistyrelsen har blandt 16 ansøgere udvalgt de 10 selskaber, der nu kan søge penge fra puljen på 28,7 milliarder kroner til fangst og lagring af CO2. Det er forventningen, at puljen kan bidrage til at reducere Danmarks årlige CO2-udledninger med 2,3 millioner ton fra 2030.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum