Region Midtjylland

Region investerer millioner i samkørsel

Del

Alt for mange kører alene i egen bil. Nu allierer Region Midtjylland sig med samkørsels-virksomhed og bruger 3,27 mio. kroner på at få flere til at give et lift.

Region Midtjylland sætter gang i to projekter, der skal få flere til at køre i samme bil. Foto. Region Midtjylland.
Region Midtjylland sætter gang i to projekter, der skal få flere til at køre i samme bil. Foto. Region Midtjylland.

Et digitalt netværk af mødesteder skal sammen med en analyse af potentialet og en kampagne til unge få flere midtjyder til at køre i samme bil. Regionsrådet har afsat 3,27 mio. kroner til tiltaget, der rulles ud i samarbejde med samkørsels-virksomheden NaboGo. Målet er bedre mobilitet i hele regionen.

- Mange steder i landdistrikterne består den kollektive trafik i dag kun få busafgange og Flextrafik, og mange er derfor afhængige af en bil. Men samkørsel kan være en vigtig brik i at få en mobilitet, der både er mere bæredygtig og også mere tilgængelig for flere. Det er oplagt, at vi som region nu skaber nogle rammer for, at den brik kan lægges, siger regionsrådsformand Anders Kühnau (S).

Kommuner sparer 75 pct.

NaboGo laver nu en databaseret analyse af potentialet for samkørsel i hele regionen. På den baggrund etableres så et digitalt netværk af mødesteder og knudepunkter, der gør det nemt for brugere at finde eller tilbyde et lift. De midtjyske kommuner får samtidig mulighed for selv at indgå aftaler med NaboGo med en besparelse på 75 pct. af de normale etableringsomkostninger.

Når det digitale mødesteds-netværk er klar sætter regionen gang i en kampagne målrettet unge på uddannelsesinstitutioner i regionen. De unge tilbydes i samarbejde med NaboGo forskellige incitamenter og rabatter for at fylde sæderne i deres biler. 

Ny tilgang til kollektiv trafik

Det digitale mødesteds-netværk skal gøre samkørsel nemt for den enkelte. Men det betyder også, at samkørsel bliver tænkt sammen med den eksisterende kollektive trafik i form af busser, tog og flextrafik. Dermed er tiltaget i tråd med de anbefalinger, som tidligere i år kom fra det regionalpolitiske forum om mobilitet. Her drøftede et bredt sammensat forum af politikere, trafikeksperter og borgere fra både land og by, hvordan fremtidens mobilitet skal se ud. 

Både udvikling af mødesteder og fokus på samkørsel fyldte meget i samtalerne.   

- Samkørsel er ikke en erstatning for kollektiv trafik, hvor regionen også i fremtiden investerer i et stærkt hovednet af busser og tog. Men både behov og teknologi ændrer sig, og derfor skal vi tænke kollektiv trafik på en ny måde i fremtiden. Her tror vi på, at gode rammer for samkørsel er et af de elementer, der skal fremtidssikre vores mobilitet i hele regionen, siger Anders Kühnau.

Find analyse af midtjydernes mobilitets-vaner samt anbefalinger fra regionalpolitisk forum om mobilitet på regionens hjemmeside her.

Fakta – 2 projekter styrker samkørsel

Regionsrådet i Region Midtjylland har afsat 3,27 mio. kroner til i samarbejde med virksomheden NaboGo at styrke samkørsel i regionen. Pengene udmøntes i to projekter: 

Digitale mødesteder og analyse

  • Analyse af samkørselspotentialet i Midtjylland 
  • Etablering af et digitalt mødesteds- og knudepunktsnetværk i hele Region Midtjylland, hvor brugere kan finde eller tilbyde et lift.
  • Kommunerne kan på baggrund af projektet selv indgå aftaler med NaboGo og spare 75 pct. af de normale etableringsomkostninger. 

Fremme af samkørsel for unge

  • To-årig kampagne målrettet unge på uddannelsesinstitutioner i regionen. 
  • Projektet bruger forskellige incitamenter som kampagner, præmier og rabatter til de samkørende. 
  • NaboGo har allerede samarbejder med 17 ungdomsuddannelser i Region Midtjylland og kan drage erfaringer herfra. 
  • Projektet ventes at vare i to år. Der skønnes at være omkring 54.000 påstigninger fordelt på 15 forskellige ungdomsuddannelser i Region Midtjylland. 

Nøgleord

Kontakter

Kontaktoplysninger på medlemmer af regionsrådet

Regionsrådets 41 medlemmer er valgt for 1. januar 2022 til 31. december 2025. Alle har egen side med oplysninger om politikeren.

https://link.rm.dk/Regionsrådetsmedlemmer

Billeder

Nyt samkørselstiltag skal gøre det lettere at få og tilbyde et lift i Region Midtjylland. Foto. Region Midtjylland.
Nyt samkørselstiltag skal gøre det lettere at få og tilbyde et lift i Region Midtjylland. Foto. Region Midtjylland.
Download

Om Region Midtjylland

Region Midtjylland er en politisk styret, administrativ enhed, der har tre hovedopgaver inden for velfærd og udvikling: Sundhed og hospitaler, specialiserede tilbud til socialt udsatte og handicappede.

Regional Udvikling søger gennem konkrete regionale opgaver, ekspertiser og partnerskaber at skabe gode, fremtidssikrede løsninger og sikre, at Region Midtjylland er en attraktiv og bæredygtig region for alle.

Følg pressemeddelelser fra Region Midtjylland

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Region Midtjylland

Aarhus tiltrækker stor europæisk konference for velfærdsløsninger28.6.2024 14:55:30 CEST | Pressemeddelelse

Aarhus bliver vært for den internationale konference The European Social Services Conference, som afholdes den 23.-25. juni 2025. Under titlen 'Where Care Meets Tech' sætter konferencen fokus på, hvordan vi udvikler velfærden ved at styrke menneskers handlekraft og implementere digitale løsninger. Det skal sikre mere velfærd for færre midler til gavn for ældre, socialt udsatte og mennesker med fysiske og psykiske handicap

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye