Teknologisk Institut

AI og kameraer skal rykke ind svinestaldene

Del

Kunstig intelligens og kamerateknologi skal optimere dyrevelfærd og søers benstyrke indenfor griseavl.

Søer i en stald.
Projektet skal gøre det lettere at identificere søerne med det bedste avlspotentiale og derved øge mulighederne for at avle mere robuste søer. Foto: Danish Pig Genetics

Teknologisk Institut skal sammen med Danish Pig Genetics og Aarhus Universitet udvikle en ny teknologi, der ved hjælp af avanceret kamerateknologi og kunstig intelligens skal bane vejen for en mere bæredygtig griseproduktion.

Projektet vil sikre bedre dyrevelfærd for søer i den danske griseproduktion ved hjælp af overvågning og kunstig intelligens. Overvågningen skal gøre det lettere at identificere søerne med det bedste avlspotentiale og derved øge mulighederne for at avle mere robuste søer.

Det skal ske gennem ny digitalisering af avlsvurderingen. Avlsvurdering er den proces, hvor man vurderer og udvælger avlsdyr på baggrund af deres arvelige egenskaber, som i dette projekt omhandler vurderingen af avlsdyrenes robusthed og benstyrke.

– Traditionelle, manuelle vurderinger erstattes med objektive målinger opnået gennem kameraovervågning i stalden og udvikling af modeller, hvor kunstig intelligens bruges til målinger af grisene, siger Claus Hansen, seniorkonsulent fra Teknologisk Institut.

Projektets primære fokus er at øge søernes holdbarhed. Traditionelle metoder til at vurdere søernes styrke og robusthed er subjektive, og bliver kun udført én gang i en sos levetid.

Omfattende digital platform
Med projektets mål om at udvikle en omfattende, digital platform, som er fuldt funktionel i stalden, med bl.a. kontinuerlig kameraovervågning og vurdering af de genetiske værdier, vil søerne bliver objektivt overvåget over længere tid. Ultimativt vil det forbedre søernes dyrevelfærd, robusthed og levetid.

- Projektet sigter mod at forbedre søernes robusthed ved at automatisere målingen af vigtige egenskaber. Ved hjælp af kontinuerlig kameraovervågning og avancerede AI-algoritmer, kan projektet være med til at revolutionere måden, hvorpå styrke og holdbarhed vurderes hos avlssøer, tilføjer Grum Gebreyesus, tenure track adjunkt i husdyr phenomics ved Aarhus Universitet.

Systematisk måling og analyse
Phenomics er den systematiske måling og analyse af både kvalitative og kvantitative egenskaber, og det er nu blevet et vigtigt værktøj inden for AI og studiet af dyreadfærd. Ved hjælp af avancerede kliniske og biokemiske metoder samt visualiseringsteknologier kan forskere forbedre og præcist beskrive dyrenes observerbare egenskaber. Denne tilgang gør det muligt for AI-systemer at identificere og analysere komplekse adfærdsmønstre hos dyr, hvilket åbner nye veje for forståelse og beskyttelse af dyrelivet.

- Med øget fokus på so-overlevelse og reduktion af tidlig udsætning er dette projekt kritisk for fremtidens landbrug og vores mål om at skabe verdens mest bæredygtige gris, siger Søren Balder Bendtsen, genetisk chef hos Danish Pig Genetics.

- Ved at prioritere avl, der forbedrer robusthed og benstyrke hos søerne, vil projektet sikre en mere bæredygtig griseproduktion. Dette er i overensstemmelse med både nationale og EU-standarder for dyrevelfærd og bæredygtigt landbrug, tilføjer han.

Det forventes, at avlsfremgangen kan redde henholdsvis 20.000 søer og 312.000 pattegrise pr. år, seks år efter projektets afslutning. Projektet forventes at indbringe i omegnen af 200 mio. kr. om året til producenterne.

Projektet DiGiSOW løber over 4 år og har fået bevilliget støtte fra GUDP, et program under Fødevareministeriet, der støtter udvikling og demonstration af grønne løsninger i landbrugserhvervet.

Læs hos GUPD:  

https://gudp.lbst.dk/nyheder/nyheder/2024/jun/frisk-sommerindsproejtning-paa-113-mio-skal-skubbe-yderligere-til-foedevaresektorens-groenne-omstilling

Nøgleord

Kontakter

Seniorkonsulent Claus Hansen, Teknologisk Institut, mobil: 7220 2463, mail: clha@teknologisk.dk

Chef for Genetisk team Søren Balder Bendtsen, Danish Pig Genetics P/S, mobil: 8140 2613, mail: sbb@danishgenetics.dk

Tenure Track adjunkt Grum Gebreyesus, Center for Kvantitativ Genetik og Genomforskning, Aarhus Universitet, mobil: 2234 7073, mail: grum.gebreyesus@qgg.au.dk

Billeder

Projektet skal gøre det lettere at identificere søerne med det bedste avlspotentiale og derved øge mulighederne for at avle mere robuste søer.
Projektet skal gøre det lettere at identificere søerne med det bedste avlspotentiale og derved øge mulighederne for at avle mere robuste søer.
Download

Teknologisk Institut har siden 1906 arbejdet for at forbedre erhvervslivets konkurrenceevne, samfundets velstand og menneskers liv. Årligt kommer det mere end 10.000 virksomheder til gavn inden for så forskellige områder som; energi, fødevarer, life science, materialer, byggeri og produktion. Teknologisk Institut har datterselskaberne Danfysik A/S, Dancert A/S og DTI Spain.

Læs mere om Instituttet.

Har du brug for yderligere oplysninger, fotos, udtalelser eller andet, er du meget velkommen til at kontakte kommunikationsafdelingen. Se kontaktinfo her: www.teknologisk.dk/presse 

Fotos i dette nyhedsrum: ©Teknologisk Institut. Brug af fotos tilladt ved konkret omtale af Teknologisk Institut og med kreditering. I tvivlstilfælde kontakt venligst Kommunikationsafdelingen.

Følg pressemeddelelser fra Teknologisk Institut

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Teknologisk Institut

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye