Forskningsgennembrud gør kræftbekæmpende virus mere effektiv
Ny forskning fra Aarhus Universitet viser, at lægemidlet 4-OI øger effektiviteten af en kræftbekæmpende virus. Det kan potentielt føre til behandling af kræfttyper, der ellers er resistente overfor behandling.
Når en kræftcelle ikke reagerer på traditionelle behandlinger, kan lægerne forsøge med en slags biologisk krigsførelse, hvor de indsætter virus, der er specifikt udviklet til at angribe og udrydde kræftceller. Når virus angriber tumoren, sætter det en proces i gang, der gør tumoren til et immunologisk ”hot spot”, og det aktiverer patientens eget immunsystem til også at angribe kræftcellen.
På Institut for Biomedicin på Aarhus Universitet har forskere nu fundet en metode til at gøre en specifik virusstamme endnu mere effektiv. Og resultaterne er banebrydende, siger ledende forsker og lektor David Olagnier:
”Vi fandt ud af, at hvis vi giver mus en specifik virus, kaldet vesikulær stomatitis virus (VSVD51), sammen med et stofskiftelægemiddel, der hedder 4-octyl-itaconat (4-OI), kan vi behandle kræfttyper, der ellers betragtes som resistente overfor virusinfektioner.”
Ved at kombinere lægemidlet og virussen er det med andre ord lykkedes forskerne at åbne døren til mulige behandlinger af kræfttyper, der har været immune overfor næsten alle kendte behandlinger, også behandling med virus. Nogle kræfttyper udsender nemlig antivirale signaler, som gør dem i stand til at bekæmpe de ellers anvendte virus og derved modstå behandlingen.
Resultaterne er særligt overraskende, fordi lægemidlet 4-OI i andre kombinationer har vist sig at have den stik modsatte effekt på andre virustyper. 4-OI er normalt et antiviralt stof, hvilket vil sige, at det normalt stopper virus i stedet for at styrke dem. Men studiet viser altså, at kombinationen af lige præcis 4-OI og VSVD51 virussen styrker angrebet på kræftcellerne:
”Det er kombinationen af den specifikke virus og lægemidlet, der frembringer en helt unik proviral effekt, som potentielt kan få stor betydning for patienter, som er ramt af kræft, som vi i dag ikke kan behandle”, forklarer David Olagnier.
De nye resultater er et vigtigt skridt mod en ny form for behandling, og de understreger behovet for at blive ved med at arbejde på at finde nye metoder til at behandle de mange typer kræft, der findes, siger David Olagnier:
”Kræft er ikke kun én sygdom, men hundredvis af sygdomme under ét navn, så det er afgørende, at vi udvikler mange forskellige metoder til at udrydde sygdommen. Brugen af biologisk aktive virus kan være en potentiel gamechanger for nogle af de kræfttyper, der ikke findes en behandling for i dag. Det er derfor, vores resultater er så spændende og banebrydende,” forklarer han.
Næste skridt for forskningsgruppen er at udføre mere omfattende prækliniske forsøg med kombinationen af VSVD51 og 4-OI.
”Vi er særligt interesserede i at afprøve denne kombination på tumorer med metastaser, dvs. hvor kræften har spredt sig, men også på andre former for kræft som eksempelvis lymfekræft,” forklarer David Olagnier.
Bag om forskningsresultatet
- Studietype: Translationel grundforskning med prøver fra patienter.
- Samarbejdspartnere:
Tommy Alain Department of Biochemistry Microbiology and Immunology,University of Ottawa and Children’s Hospital of Eastern Ontario Research Institute, Ottawa, Canada.
Henner Farin, Georg-Speyer-Haus, Institute for Tumor Biology and Experimental Therapy, Frankfurt am Main, Tyskland. Frankfurt Cancer Institute, Goethe University, Frankfurt am Main, Tyskland. Faculty of Biological Sciences, Goethe University, Frankfurt am Main, Tyskland.
Nadine van Montfoort, Department of Gastroenterology and Hepatology, Leiden University Medical Center, Leiden, Holland
Thomas B Poulsen Institut for Kemi, Aarhus Universitet, 8000 Aarhus C, Danmark - Ekstern finansiering:
Lundbeckfonden (gennem en fellowship-bevilling til David Olagnier)
Novo Nordisk Fonden (gennem en projektbevilling til David Olagnier)
Kræftens Bekæmpelse (gennem en bevilling til David Olagnier)
DNRF (gennem støtte fra Center of Excellence CiViA ledet af Søren R. Paludan) - Interessekonflikter: Forfatterne oplyser, at der ingen interessekonflikter er.
- Læs mere i den videnskabelige artikel
Kontakt
Lektor David Pierre Christophe Olagnier
Institut for Biomedicin, Health, Aarhus Universitet
Tlf.: 31410750
Email: olagnier@biomed.au.dk
Health er det sundhedsvidenskabelige fakultet på Aarhus Universitet, hvis hovedopgaver er forskning og uddannelse. Fakultetet udbyder en lang række sundhedsuddannelser, bl.a. læge, tandlæge, idræt og folkesundhedsvidenskab. Health består af fem institutter, ca. 4.400 studerende, 1.500 ansatte og 600 ph.d.-studerende.
Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Health
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Health
Michael Baggesen Klitgaard bliver leder af Institut for Folkesundhed7.11.2024 11:17:35 CET | Pressemeddelelse
Det bliver professor Michael Baggesen Klitgaard, der fremover skal stå i spidsen for Institut for Folkesundhed på Aarhus Universitet. Han mener, at instituttet rummer et stort, fagligt potentiale og glæder sig især til at lære instituttets medarbejdere at kende og til at stå i spidsen for alt det, der skal løftes i flok.
Studie viser ingen forskel på to udbredte metoder til at redde liv ved hjertestop31.10.2024 18:33:00 CET | Pressemeddelelse
Forskning viser en tredjedel chance for at genskabe blodcirkulation under hjertestop, uanset om medicinen gives i blodbanen eller knoglemarven.
Ny doktor finder sammenhæng mellem infektioner og kræftdiagnoser31.10.2024 11:35:15 CET | Pressemeddelelse
Klinisk lektor og ph.d. Kirstine Kobberøe Søgaard har netop forsvaret sin doktordisputats fra Aarhus Universitet, hvori hun ved hjælp af epidemiologiske data undersøger sammenhængen mellem specifikke infektionssygdomme og forekomsten af kræft.
Spildevand skal afsløre danskernes forbrug af misbrugsstoffer30.10.2024 06:49:00 CET | Pressemeddelelse
Gennem spildevandsanalyse fra seks store byer vil Institut for Retsmedicin på Aarhus Universitet følge danskernes indtag af de mest almindelige misbrugsstoffer som fx kokain og opioider.
Ny viden om bakterie er vigtigt skridt i kampen mod antibiotikaresistente bakterier23.10.2024 10:27:19 CEST | Pressemeddelelse
En lille molekylærstreng kan være nøglen til svaret på et af vores største globale sundhedsproblemer. Det kan nemlig være dødsensfarligt, når bakterier udvikler resistens mod antibiotika, men nu har forskere fra Aarhus Universitet og University of Pittsburgh afkodet en del af bakteriernes forsvar.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum