Borneo-elefanten er nu officielt truet
Med i omegnen af 1.000 elefanter tilbage på Borneo bliver den helt unikke underart nu for første gang klassificeret som truet. Det er særligt produktion af palmeolie, der udgør en trussel mod elefanterne, lyder det fra WWF Verdensnaturfonden.

For få årtier siden var der flere tusinde elefanter på den sydøstasiatiske ø Borneo. I dag er der kun i omegnen af 1.000 elefanter tilbage i øens regnskove.
For første gang har den internationale naturbevarelsesorganisation IUCN vurderet Borneos elefanter, og den er ifølge WWF Verdensnaturfonden desværre som forventet: De er truet.
Når elefanterne er truet, så påvirker det hele regnskoven, fortæller Sofie Tind Nielsen, der er WWF Verdensnaturfondens ekspert i skov.
"Borneos elefanter kaldes ”skovens gartner”, for de er meget vigtige for hele økosystemet i regnskoven. De spreder frø og laver lysninger som fremmer vigtig ny beplantning i skoven. Når elefanterne forsvinder, påvirker det derfor hele skoven og dens robusthed," siger Sofie Tind Nielsen.
Palmeolie truer elefanterne
Elefanterne på Borneo er særligt truet af skovrydning på grund af palmeolieproduktion. Over 80 procent af verdens palmeolie produceres i Indonesien og Malaysia, og en stor del af denne på Borneo.
"Regnskoven på store dele af Borneo er ødelagt af palmeolieproduktion, og den tilbageværende regnskov er meget fragmenteret. Det er enormt kritisk for elefanter, der har behov for at kunne bevæge sig over større afstande," siger Sofie Tind Nielsen.
Skal elefanternes fortsatte eksistens sikres på Borneo, kræver det ifølge eksperten en bæredygtig palmeolieproduktion, der beskytter elefanternes tilbageværende levesteder og skaber korridorer for elefanterne gennem palmeolieplantagerne. Som forbruger her i Danmark kan man også hjælpe Borneos elefanter ved at gå efter produkter med bæredygtigt certificeret palmeolie.
Om Borneo-elefanten:
- Borneos elefanter er en underart til den asiatiske elefant
- Elefanterne på Borneo er verdens mindste elefanter og kaldes også pygmæ-elefanter
- Det var i mange år teorien, at elefanterne kom til Borneo i 1700-tallet, men det har senere vist sig, at elefanterne kom til øen for mere end 300.000 år siden
Nøgleord
Kontakter
Kiki LynggaardPresserådgiver
Tlf:+45 41 11 89 96kiki.lynggaard@wwf.dkBilleder

Følg pressemeddelelser fra WWF Verdensnaturfonden
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra WWF Verdensnaturfonden
WWF og ARKEN står bag ny udstilling om Kenyas stærke kvinder17.6.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
En række af Kenyas kvinder, der kæmper for natur og ligestilling, er portrætteret af fotograf Petra Kleis i en ny (POP-UP)-udstilling af WWF x ARKEN. Udstillingen åbner 19. juni og er blevet til med støtte fra Danida. Værkerne udbydes efterfølgende på auktion hos Bruun Rasmussen.
Havets topmøde kan blive en gamechanger for havnaturen10.6.2025 06:30:00 CEST | Pressemeddelelse
På FN’s havtopmøde 9.-13. juni kan det for første gang lykkes at lande en aftale for beskyttelse af havnaturen i de internationale farvande og bringe verden tættere på målet om at beskytte 30 pct. af havet inden 2030. Selvom Danmark på papiret er i mål med beskyttede områder, halter kvaliteten betydeligt, lyder det fra WWF Verdensnaturfonden, der er til stede ved topmødet.
Se billederne: H.M. Dronningen besøgte unikt naturområde med sjældne biller og sommerfugle på Sydsjælland28.5.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Tirsdag den 27. maj besøgte H.M. Dronningen WWF Verdensnaturfondens naturprojekt i Knudsskov på Knudshoved Odde. Her oplevede Hendes Majestæt bl.a. sommerfuglen okkergul pletvinge, som i dag er næsten forsvundet fra Sjælland.
Savannens konge er truet: Løven er uddød i 26 lande27.5.2025 06:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Løverne har mistet hele 90 procent af deres levesteder og er gået tilbage med 90 procent siden 1950’erne. Inden 2050 bør løvebestanden være fordoblet, lyder det fra WWF Verdensnaturfonden.
Fra 4.000 til 50.000: Redningsaktion for truet fisk slår vild rekord21.5.2025 10:46:10 CEST | Pressemeddelelse
Der er håb for kritisk truede brakvandsgedder i de sydsjællandske brakvandsområder, hvor det i år er lykkedes WWF og Vordingborg Kommune at sætte titusindvis af geddeyngel ud.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum