Life Science City Aalborg skal sætte nordjysk sundhedsinnovation på verdenskortet
Det østlige Aalborg med det kommende universitetshospital samt sundhedsuddannelser og -forskning i topklasse skal under navnet Life Science City Aalborg – Danmarks AI-hovedstad være et kraftcenter, hvor virksomheder og organisationer kan udvikle, teste og implementere fremtidens digitale sundhedsløsninger – med AI som omdrejningspunkt for de digitale indsatser. Det er visionen for et nyt partnerskab mellem Aalborg Universitet, Aalborg Kommune og Region Nordjylland.

Aalborg Universitet, Aalborg Kommune og Region Nordjylland har igangsat etablering af Life Science City Aalborg – Danmarks AI-hovedstad, som skal samle alle relevante aktører om at skabe AI-drevne og innovative sundheds- og velfærdsløsninger til gavn for borgerne.
Afsættet skal være et levende innovationsdistrikt i det østlige Aalborg, hvor det naturlige omdrejningspunkt bliver Regionens nye Universitetshospital, stærke forskning- og sundhedsuddannelser på Aalborg Universitet samt virksomheder med spidskompetencer inden for sundhedsteknologi.
Interaktionen mellem aktørerne i innovationsdistriktet vil både kunne skabe konkrete løsninger samt vækst og vidensintensive arbejdspladser inden for digitale løsninger til sundheds- og velfærdsområderne.
De kendte udfordringer
Udfordringen er at få borgernes behov kombineret med de tilgængelige ressourcer – både hænder og økonomi. Det kræver at de private leverandører kender til sundhedsvæsenets krav, og at sundhedsvæsenet kan samarbejde med erhvervslivet om at bringe de gode idéer på markedet. Derudover kræver det finansiering af både udvikling og indkøb af løsninger, som kan bringe nye sundhedsservices tættere på borgerne og løse de store og ”vilde” udfordringer.
Vil gøre det nemt at udvikle nye løsninger
Med Life Science City Aalborg – Danmarks AI-hovedstad vil de tre organisationer bag række samlet ud mod både regionale, nationale og internationale samarbejdspartnere for sammen at udvikle nye løsninger på centrale sundhedsudfordringer.
Et tæt samarbejde skal bl.a. gøre det lettere for virksomheder at få vejledning og sparring samt adgang til test af nye produkter, og skal desuden være med til at løse de udfordringer, som er påpeget i Sundhedsstrukturkommissionens rapport. Specielt skal initiativet understøtte innovative udbud på konkrete problemstillinger og dermed prioritering af ressourcer til implementering og evaluering af nye løsninger.
Det skal gøre Life Science City Aalborg – Danmarks AI-hovedstad til det foretrukne miljø for udvikling, test og samarbejde om sundheds- og velfærdsteknologi, som kan understøtte sundhedsvæsnets digitale og teknologiske transformation med AI i centrum både i Nordjylland, i resten af Danmark og internationalt.
Kommentarer fra partnerskabet
Per Michael Johansen, rektor for Aalborg Universitet:
- Det kræver samarbejde mellem forskere, sundhedsprofessionelle, myndigheder og virksomheder, når vi skal finde innovative løsninger på sundhedsvæsnets udfordringer. Jeg ser frem til, at Aalborg Universitets stærke sundhedsteknologiske forsknings- og uddannelsesmiljøer kan være med til at styrke vores fælles sundhedsvæsen. Det er ikke mindst vigtigt, at den viden og højtkvalificerede arbejdskraft, vi har her i Nordjylland, kan være med til at skabe et innovativt vækstcenter indenfor life science i Danmark.
Lasse Frimand Jensen, borgmester i Aalborg Kommune:
- Nu skal vi have styrket synergierne imellem vores dygtige aktører. Derfor går vi nu ud og prøver at sætte en ramme om det. Vi kalder det Life Science City Aalborg, et samlingspunkt for innovation, forskning og erhvervsudvikling, der skal sætte Aalborg på verdenskortet inden for sundhedsteknologi og AI.
Mads Duedahl, regionsrådsformand i Region Nordjylland:
- Jeg er glad for, at vi har taget dette skridt til at fremme sundhed og trivsel i Nordjylland. Med Life Science City Aalborg får vi en motor, der kan styrke både de specialiserede behandlinger og det nære sundhedsvæsen gennem digitale løsninger. Det er med til at understrege, at Nordjylland er en region, hvor vi er sammen om fremtidens sundhed og kan demonstrere nye løsninger – uanset om det er avancerede AI systemer på vores hospitaler eller hverdagsinnovation ude hos borgerne.
Kontakter
Per Michael Johansen
Rektor for Aalborg Universitet
Via strategisk rådgiver Bo Jeppesen: Tlf. 61 40 40 61 | E-mail: bo-je@adm.aau.dk
Lasse Frimand Jensen
Borgmester i Aalborg Kommune
Tlf.: 99 31 15 00 | lfj-byraad@aalborg.dk
Mads Duedahl
Regionsrådsformand i Region Nordjylland
Mobil: 24 40 24 18 | mads.duedahl@rn.dk
Gorm Simonsen
Projektleder i Region Nordjylland
Mobil: 22 84 32 38 | gorm.simonsen@rn.dk
Følg pressemeddelelser fra Aalborg Universitet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aalborg Universitet
Ny forskning: "Vi straffer mere, flere og hårdere"1.7.2025 14:15:10 CEST | Pressemeddelelse
Forskere fra AAU har for første gang kortlagt alle ændringer af den danske straffelov siden 1980. Resultatet viser over 900 lovændringer. De fleste ændringer har fundet sted efter år 2000 og har en skærpende karakter.
Forsker: Bonusklubber og nye regnemodeller kan redde den kollektive trafik1.7.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Vejdirektoratet vurderer, at det vil koste fire trafikdræbte mere hvert år, når 17-årige i dag får lov til at køre bil uden ledsager. Lektor Laura Bang Lindegaard fra Aalborg Universitet peger på nye økonomimodeller og bonusklubber som tiltag, der kan bringe busser og tog ud af den nedadgående spiral.
Undseelig fisk fra 500 mio. år gammel slægt fundet i stort antal i nordjysk bæk30.6.2025 10:09:54 CEST | Pressemeddelelse
Fisken stammer fra de allerførste hvirveldyr, der kom til verden før dinosaurerne. Navnet er bæklampret, og forskere fra Aalborg Universitet har fundet den lille fisk i stort antal i en nordjysk bæk, hvor den ikke tidligere er fundet.
Ny chatbot hjælper unge med at vælge det rette studie30.6.2025 05:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Forud for ansøgningsfristen til videregående uddannelser på kvote 1 den 5. juli er mange unge i syv sind over deres uddannelsesvalg. Aalborg Universitet præsenterer nu en ny AI-studievælger, som skal hjælpe unge i deres søgen efter den rette karrierevej.
Ny database fra AAU skal hjælpe myndigheder, virksomheder og andre med klimaberegninger26.6.2025 07:01:46 CEST | Pressemeddelelse
Et nyt gratis værktøj udviklet af forskere fra bl.a. Aalborg Universitet skal gøre det nemmere for en række organisationer at sikre bæredygtighed i deres arbejde
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum