Akustisk overvågning af Østersøens marsvin
Med kun 500 individer tilbage ved seneste optælling er Østersømarsvinet i fare for at forsvinde fuldstændigt.
I denne uge bliver 24 lyttestationer udlagt i dansk farvand. Et nyt projekt, SAMBAH-II, er igangsat for at estimere antallet af de kritisk truede marsvin i Østersøen ved hjælp af akustisk overvågning.
I 2013 viste den seneste og eneste optælling, at der kun var 500 af de genetisk unikke Østersømarsvin tilbage. De sædvanlige tællemetoder med opgørelser af bestanden fra flyovervågning virker ikke på den efterhånden meget lille bestand.
Derfor må forskerne benytte passiv akustisk monitorering, hvor undervandsmikrofoner – akustiske dataloggere kaldet CPODs - placeres i vandet for at opfange lydene af de sky havpattedyr.
I Danmark bliver der placeret 24 af disse hydrofoner i farvandet omkring Bornholm og sydøst for Sjælland og Møn. Disse stationer vil operere i op til et år og blive serviceret hver fjerde måned.
Projektet, SAMBAH-II, er et samarbejde mellem flere Østersølande, herunder Tyskland, Polen, Finland, Sverige, Danmark, Estland og Litauen, og bliver i Danmark udført af DCE – Nationalt Center for Miljø og Energi i samarbejde med NIRAS. Økonomisk støtte kommer fra MST Havstrategiovervågning samt medfinansiering fra Biodiversa+ og Aage V Jensens fonde.
Data fra projektet analyseres hos University of St. Andrews i Skotland og vil blive rapporteret under habitatdirektivet og havstrategidirektivet. De første resultater forventes at være færdige i 2026.
Nøgleord
Kontakter
For yderligere oplysninger om SAMBAH-II, kontakt venligst DCE – Nationalt Center for Miljø og Energi ved seniorrådgiver Signe Sveegaard på +45 28951664 eller ssv@ecos.au.dk.
Michael StrangholtDCE - Nationalt Center for miljø og Energi, Aarhus Universitet
Tlf:87151354Tlf:93508434mis@dce.au.dkDCE - Nationalt Center for Miljø og Energi
DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi leverer uvildig rådgivning og viden om natur, miljø og energi baseret på forskning af høj kvalitet og bidrager dermed til den nationale og internationale samfundsudvikling. Aarhus Universitets væsentligste kontrakter er indgået med Miljø- og Fødevareministeriet, Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet samt Miljøstyrelsen for Råstofområdet i Grønland.
Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Technical Sciences
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Technical Sciences
Ny professor bruger bakterier til at udvikle fremtidens sunde mad14.1.2025 08:36:56 CET | Pressemeddelelse
Clarissa Schwab er udnævnt til professor ved Aarhus Universitet. Hun bruger mikroorganismer til at designe funktionelle fødevarer og forbedre vores tarmsundhed.
Nyudnævnt professor vil forhindre os i at få allergi14.1.2025 05:45:00 CET | Pressemeddelelse
For ti år siden ankom Edzard Spillner til Aarhus Universitet for at forske i allergi. Et årti senere er han professor og leder sin egen forskningsgruppe med flere lovende allergi-patenter i rygsækken.
Regenerativt landbrug er en bevægelse fyldt med både håb og bekymring - forstå hvorfor13.1.2025 09:33:40 CET | Pressemeddelelse
Regenerativt landbrug præsenteres i øjeblikket som løsningen på mange af landbrugets klimaproblemer. Men der er ingen konsensus om, hvad det dækker over, og der er stor usikkerhed om, hvad effekterne vil være.
Aarhus-professor: Græs og biogas er den eneste vej til mere økologi inden 20306.1.2025 06:05:00 CET | Pressemeddelelse
Danmark skal fordoble det økologiske landbrugsareal inden 2030, og der er kun een vej frem, lyder det fra ny professor på Aarhus Universitet, der i årtier har forsket i biogas, kvælstof og landbrug.
Ny forskning: Med CO2-ædende bakterier kan vi rense skorstensrøg og genbruge kulstoffet i nye produkter19.12.2024 09:59:58 CET | Pressemeddelelse
Forskere fra Aarhus Universitet viser, hvordan vi kan gøre det langt billigere at indfange og samtidig omdanne CO2 fra vores industrier til brugbare produkter. Den nye forskning er netop publiceret i Nature Communications.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum