Region Midtjylland

Banebrydende udstyr forbedrer kræftbehandlingen i Region Midtjylland

Del

Kræftafdelingen på Aarhus Universitetshospital investerer i nyt udstyr, som vil forbedre strålebehandlingen af Region Midtjyllands kræftpatienter markant

Med det nye udstyr kan hospitalet i endnu højere grad tilbyde patienter med visse kræftformer en mere personligt tilpasset behandling, som er mere skånsom.
Med det nye udstyr kan hospitalet i endnu højere grad tilbyde patienter med visse kræftformer en mere personligt tilpasset behandling, som er mere skånsom. AUH, Region Midtjylland

Halvdelen af alle kræftpatienter vil på et tidspunkt i deres sygdomsforløb få brug for strålebehandling, som er en effektiv metode til at slå kræftceller ihjel. Med nøje planlægning og moderne stråleudstyr er det muligt at ramme kræftcellerne meget nøjagtigt og skåne det raske væv mest muligt.

- Der sker en stor udvikling inden for behandlingen af kræft. I Region Midtjylland prioriterer vi ny teknologi til gavn for patienterne og ønsker at være helt i front, hvad angår udstyr til kræft- og strålebehandling. Med denne investering kan vi tilbyde vores patienter en endnu bedre strålebehandling, som giver færre bivirkninger og bedre mulighed for helbredelse, siger Henrik Gottlieb Hansen (S), der er formand for Udvalget for Bæredygtighed, Teknologi og Anlæg, som står bag beslutningen om den nye investering.

En opgradering til gavn for hele kræftområdet i Region Midtjylland  

Kræftafdelingen på Aarhus Universitetshospital, der også har behandlingsfaciliteter på Regionshospitalet Gødstrup, dækker alle discipliner inden for strålebehandling og står for al røntgenbaseret strålebehandling i Region Midtjylland. Derfor vil alle regionens kræftpatienter potentielt kunne få gavn af det nye udstyr.

- Med det nye udstyr kan vi tilpasse behandlingen til den enkelte patient i endnu højere grad. Det betyder, at vi kan tilbyde patienter med visse kræftformer en mere personligt tilpasset behandling, som er mere skånsom, forklarer Ditte Sloth Møller, der er ledende fysiker på Kræftafdelingen på Aarhus Universitetshospital.

Kræftafdelingen har i en årrække været internationalt førende inden for udviklingen af en særlig strålebehandling kaldet offline adaptiv stråleterapi. En behandling, som gør det muligt at tilpasse strålebehandlingen personligt til den enkelte patient imellem de enkelte behandlingssessioner.

Med investeringen i det nye udstyr får Aarhus Universitetshospital to nye acceleratorer, som anvender en online form for adaptiv strålebehandling. Det nye udstyr gør det muligt at tilpasse stråleterapien til den enkelte patient under selve behandlingen og sikrer en endnu mere præcis og effektiv behandling.

Samtidig bliver syv af de øvrige acceleratorer på Aarhus Universitetshospital og på Regionshospitalet Gødstrup opgraderet med et nyudviklet billedsystem, som forbedrer billedkvaliteten, så strålebehandlingen kan vurderes med væsentligt forbedret præcision.

Det nye udstyr vil blive installeret og gjort klar til brug i starten af 2025. Forventningen er, at de første patienter vil blive behandlet med det nye udstyr inden for det næste år.

Fakta

  • Aftalen om det nye udstyr, som er indgået med leverandøren Varian, består af:
  • To nye acceleratorer på Aarhus Universitetshospital, som giver mulighed for CBCT-baseret online adaptiv strålebehandling.
  • En opgradering af syv af Kræftafdelingens øvrige acceleratorer på Aarhus Universitetshospital og Regionshospitalet Gødstrup, som får installeret et nyudviklet billedsystem, så behandlingen kan vurderes med væsentligt forbedret præcision.

Kontakter

Kontaktoplysninger på medlemmer af regionsrådet

Regionsrådets 41 medlemmer er valgt for 1. januar 2022 til 31. december 2025. Alle har egen side med oplysninger om politikeren.

link.rm.dk/Regionsr%C3%A5detsmedlemmer

Billeder

Med det nye udstyr kan hospitalet i endnu højere grad tilbyde patienter med visse kræftformer en mere personligt tilpasset behandling, som er mere skånsom.
Med det nye udstyr kan hospitalet i endnu højere grad tilbyde patienter med visse kræftformer en mere personligt tilpasset behandling, som er mere skånsom.
AUH, Region Midtjylland
Download

Om Region Midtjylland

Region Midtjylland er en politisk styret, administrativ enhed, der har tre hovedopgaver inden for velfærd og udvikling: Sundhed og hospitaler, specialiserede tilbud til socialt udsatte og handicappede.

Regional Udvikling søger gennem konkrete regionale opgaver, ekspertiser og partnerskaber at skabe gode, fremtidssikrede løsninger og sikre, at Region Midtjylland er en attraktiv og bæredygtig region for alle.

Følg pressemeddelelser fra Region Midtjylland

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Region Midtjylland

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye