Giver festivalens kaos angst og ubehag? Sådan får du ro på

Del

For første gang var der ikke kun fysisk førstehjælp at få på Copenhell, men også psykisk. Psykiatrifondens rådgivere var en del af Copenhell's Safe&Sound, samlede erfaringer og håber, at andre festivaler tager initiativet til sig. Rådgivningsleder Liza Johnson giver et par gode råd, der kan være rare at have med i rygsækken.

Hold sammen med dem, du er på festival med, og bær over med dig selv, hvis du har brug for ro og en snak, lyder nogle af Liza Johnsons gode råd.
Hold sammen med dem, du er på festival med, og bær over med dig selv, hvis du har brug for ro og en snak, lyder nogle af Liza Johnsons gode råd. Fotograf: Morten Skovgaard, Copenhell

Sommerens musikfestivaler er fulde af søde og kærlige mennesker, høj musik og larm. Det er det, de fleste festivaldeltagere elsker, men for nogle kan det konstante bombardement af alle sanser give nogle reaktioner, der er knap så rare. Nogle oplever angst og ubehag som en reaktion på de mange timers dundrende omgivelser, andre oplever at blive bange, fordi de bliver skubbet eller klemt, fx i forbindelse med de store koncerter, crowd surfing eller hårdhændet køkultur.  

Uanset hvad er det rart at have nogle at tale med og måske et sted at gå hen. Det fik Copenhell til at lancere sit Safe&Sound-initiativ på årets festival i København i midten af juni måned, og her gav blandt andre Psykiatrifondens frivillige rådgivere psykisk førstehjælp.  

De værdifulde erfaringer får rådgivningsleder Liza Johnson til at ønske, at andre festivaler lader sig inspirere, men i mellemtiden deler hun gerne sine gode råd med dem, der er på vej til festival eller kender nogle, der måske kunne bruge et par gode råd til rygsækken. 

Hold sammen
”Mange er på festival med en gruppe venner. Hold sammen med dem, du er der med. Tal med dem, hvis du får det skidt. De fleste vil gerne lytte, hjælpe og forstår det ofte godt eller kender det selv”, siger Liza Johnson.  

Hvis der er et sted på festivalen, hvor du kan få ro og en snak, så gå derhen, fx sammen med en ven. Hvis der ikke er et sted med psykisk førstehjælp som på Copenhell, så gå hen til samaritterne. De vil gerne tale med dig og kan også hjælpe med at kontakte nogen, hvis du har brug for det.  

Det er naturligt – bær over med dig selv
Nogle kan komme til at gå længe på en festival og have det svært, måske føle angst, tristhed eller uro.  

”Mange af os kan have en tendens til at slå os selv i hovedet med, at det også er for dårligt, at vi har det sådan, når vi nu burde være glade og have det sjovt. Vi ser os omkring og ser alle de andre grine og hygge sig, og så skammer vi os over os selv. Hvis du har det sådan, så prøv at bære over med dig selv. Det er helt naturligt at blive psykisk påvirket af dage med for lidt søvn, høj larm, måske også alkohol i blodet. Hvis man så derudover har en sårbarhed med sig fra starten – fx adhd, måske angst – så er det både almindeligt og helt ok at have brug for ro og en pause. Prøv at tilgive dig selv, og giv dig selv den ro, fx ved at tale med en god ven”, siger Liza Johnson. 

Det går over – for det meste
Liza Johnsons sidste råd lyder måske som noget, man bare siger og som ikke er så let at bruge til noget lige i det øjeblik, men som hun alligevel håber, man vil give en tanke: 

”Angsten, uroen, ubehaget. Det går for det meste over. Du kommer til at trække vejret roligt igen og kommer ned i gear, væk fra larmen – både den inden i og omkring dig. Hvis du alligevel oplever, at der går nogle dage, og du stadig oplever angst og uro, så er det en god ide at tale med din læge. Men for det meste går det over – også selv om det kan være rigtig ubehageligt, når det står på”, siger hun. 

Psykisk førstehjælp som en selvfølge
Liza Johnson og de otte rådgivere, der arbejdede i Safe&Sound på Copenhell, samlede en lang række erfaringer, som får hende til at ønske, at andre festivaler fremover vil lade sig inspirere og åbne for psykisk førstehjælp helt på linje med den fysiske førstehjælp, som er en selvfølge. 

”Vi kan sikre nogle mennesker, der får det skidt og har brug for nogen at tale med. Det giver en tryghed, at man kan komme ind og få en snak. En af vores rådgivere talte fx med en ung kvinde, der havde adhd og havde drukket for meget. Hun kom ind til os, rådgiveren fik hende til at slappe af, og hendes forældre kom og hentede hende i stedet for, at hun lå et sted derude og havde det skidt”, fortæller hun. 

I de fire dage, Psykiatrifondens otte rådgivere arbejdede på Copenhell, havde de et sted mellem to og fire samtaler i timen.  

”Vi fik meget positive tilbagemeldinger – og vi gør en forskel, det er der ingen tvivl om”, siger Liza Johnson.  

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Følg pressemeddelelser fra Psykiatrifonden

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Psykiatrifonden

Find elefanten: Dronningen åbner kunstevent og roser Benthe og Ediths digte20.6.2024 16:08:03 CEST | Presseinvitation

Elefanten i rummet i form af et kunstværk af Aarhus-kunstneren Hans Krull blev afsløret af H.M. Dronning Mary ved Aarhus Øje i dag. Det markerede åbningen af sommerens kunstevent, der skal få os til at tale åbent om psykisk sygdom, Find elefanten - oplev Aarhus. To beboere fra bostedet Enghaven i Horsens læste hver et digt op for Dronningen og mødte tydelig støtte og opbakning.

Psykiatrifonden om anbefalinger: Den virkelige patients sundhedsvæsen11.6.2024 14:14:02 CEST | Pressemeddelelse

Der var spontane Yes!-råb og klapsalver i Psykiatrifonden i dag, da det viste sig, at Sundhedsstrukturkommissionen vil integrere somatik og psykiatri i de anbefalinger, der blev offentliggjort i dag: “Hvis det her går igennem, er det den bedste nyhed i årevis for mennesker med psykisk sygdom og deres familier. Det er det, vi har arbejdet for. Nu skal sundhedsvæsenet indrettes til den virkelige patient,“ siger Psykiatrifondens direktør Marianne Skjold.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye