Kirkens Korshær

Nye tal: 200.000 danskere har oplevet ikke at have råd til nok mad

Del

En undersøgelse fra Kirkens Korshær og Epinion viser, at 3-5 % af danskerne lider basale afsavn. Blandt andet har 239.000 danskere oplevet, at der det seneste år har været situationer, hvor de ikke havde råd til nok mad.

Menuen på en af Kirkens Korshærs varmestuer
Menuen på en af Kirkens Korshærs varmestuer Kirkens Korshær

Kirkens Korshær og Epinion har sammen undersøgt afsavn blandt danskerne. Og resultaterne er foruroligende.

4 % af danskerne (svarende til 191.000 personer) oplever i høj grad, at deres økonomiske situation forhindrer dem i at opfylde basale behov.

5 % af danskerne (svarende til 239.000 personer) har oplevet, at der i løbet af året har været situationer, hvor de ikke har fået nok mad, fordi de ikke havde råd. Og 5 % oplever ugentligt, at nogen i deres husstand springer et hovedmåltid over, fordi de ikke har råd.  

De tal bekymrer chef for Kirkens Korshær, Jeanette Bauer:

  • Det er stærkt bekymrende, at der i Danmark er mennesker, som ikke har råd til det mest basale, herunder mad. Men vi i Kirkens Korshær er ikke overraskede over tallene. I vores sociale arbejde møder vi hver dag mennesker, som mangler det basale. Og vi ser, hvordan det skaber mistrivsel og smerte hos både børn og voksne.

For mange er fattige

Undersøgelsen viser bl.a. også, at 3 % af danskerne ugentligt har oplevet ikke at have råd til at kunne holde hjemmet tilstrækkeligt opvarmet. Ligesom 5 % af danskerne ugentligt har været bekymret for ikke at have råd til at blive boende, hvor de bor.

Overordnet set er det 3-5 % af danskerne, der gennem det seneste år svarer, at de har oplevet basale afsavn. Det svarer til mellem 140.000-239.000 danskere.  

Det stemmer overens med andre undersøgelser på området. Ifølge Danmarks Statistik lever 3,7 % af danskerne (eksklusive studerende) i relativ fattigdom. Og Levevilkårsundersøgelsen 2023 anslår, at 139.000 husstande oplever ikke at have råd til kød, kylling, fisk eller tilsvarende vegetarret hver anden dag.

For Jeanette Bauer understreger tallene, at der er brug for politisk handling for at komme fattigdom til livs:  

  • Fattigdommen i Danmark er mindre end andre steder. Men den gør stadig ondt på folk. Det er uacceptabelt. Derfor arbejder vi i Kirkens Korshær for en fattigdomslov, som forpligter Folketinget til at leve op til vores internationale forpligtelse om at halvere andelen af fattige i Danmark inden 2030. Der er akut brug for, at politikerne kommer meget stærkere på banen.

Fakta

  • Undersøgelsen er foretaget i foråret blandt 2.144 repræsentativt udvalgte danskere.
  • 3 % af danskerne (svarende til 144.000 personer) har i løbet af det seneste år oplevet...
  • at deres husstand ugentligt har manglet penge til at købe nødvendige dagligvarer som fødevarer og husholdningsartikler.
  • at de ugentligt ikke har kunnet holde hjemmet tilstrækkeligt opvarmet, fordi de ikke har haft råd.
  • at nogen i deres husstand ugentligt ikke har kunnet deltage i sociale sammenhænge og fritidsaktiviteter eller invitere venner og familie hjem, fordi de ikke havde råd.
  • 4 % af danskerne (svarende til 191.000 personer)...
  • har i løbet af det seneste år oplevet, at de har undladt at betale regninger eller husleje, fordi de ikke havde råd.
  • oplever i høj grad at deres økonomiske situation forhindrer dem i at opfylde basale behov.
  • 5 % af danskerne (svarende til 239.000 personer) har i løbet det seneste år oplevet...
  • at nogen i deres husstand ugentligt har sprunget et hovedmåltid over, fordi de ikke havde råd.
  • ugentligt at være bekymret for ikke at have råd til at blive boende, hvor de bor nu.
  • at der har været situationer, hvor de ikke har fået nok mad, fordi de ikke havde råd.
  •  Den statistiske usikkerhed ligger mellem på 0,7 % (+/-) og 0,9 % (+/-).

Nøgleord

Kontakter

Pressechef Jeanette Ellen Bauer, tlf. 52 88 18 00, j.bauer@kirkenskorshaer.dk

Billeder

Menuen på en af Kirkens Korshærs varmestuer
Menuen på en af Kirkens Korshærs varmestuer
Download

Kirkens Korshær har 450 ansatte og 9000 frivillige, som blandt andet driver varmestuer, herberger og genbrugsbutikker med glæde. Vores arbejde er baseret på det kristne menneskesyn og støttes af stat og kommuner, men finansieres grundlæggende af private midler, doneret af mennesker, som tror på den store værdi af de små, gode øjeblikke.

Følg pressemeddelelser fra Kirkens Korshær

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Kirkens Korshær

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye