Erhvervsakademiuddannede undgår oftere praksischok i første job
I disse uger sender landets videregående uddannelser glade og forventningsfulde dimittender ud i deres første job, og erhvervsakademidimittender oplever lettere overgang fra studie til job, viser ny analyse. Over 40 pct. finder job hurtigt på grund af erhvervsakademiernes praksisorienterede uddannelser, hvor rigtig mange får jobtilbud fra deres praktiksteder.
Succesen med overgangen fra studie til job skyldes i høj grad den praksisnære tilgang, som erhvervsakademiuddannelserne tilbyder. En ny analyse fra Danske Erhvervsakademier viser, at halvdelen af en årgang fra erhvervsakademiuddannelserne er i job inden for to måneder efter endt uddannelse. Uddannelserne er solidt forankret i praksis, hvilket giver dimittenderne et forspring.
Det oplevede Sissel Thimsen Schmidt også. Hun er nyuddannet IT-arkitekt fra Erhvervsakademi Aarhus, og er netop startet direkte i job efter endt uddannelse.
”Der har løbende været et fokus på jobmuligheder igennem uddannelsen, hvor virksomheder har været inviteret ind til brobygning, og hvor vi har haft mulighed for at finde både relevante studiejobs og praktikpladser. Jeg fik et relevant studiejob allerede på tredje semester, og selv om jeg måske ikke var fuldt ud fagligt parat, så fik jeg mulighed for begynde at bruge mine kompetencer i praksis. Det studiejob blev så til min praktikplads, der nu er blevet til en ansættelse, efter jeg har afsluttet min uddannelse”, siger Sissel Thimsen Schmidt.
Næsten halvdelen får tilbudt job hos praktiksted
Praktikken spiller desuden en central rolle i erhvervsakademiuddannelserne. Omkring 45 pct. af dimittenderne fra Erhvervsakademi Aarhus modtager et jobtilbud fra deres praktikvirksomhed enten under eller lige efter uddannelsesforløbet.
Men succesen med overgang fra studie til job skyldes ikke kun praktikken, men også den praksisorienterede undervisning gennem hele uddannelsen.
”Det ligger i erhvervsakademiuddannelsernes dna, at de er praksisorienterede. Stort set alle undervisere på erhvervsakademierne har en baggrund fra og praksiserfaring med det fag, som de underviser i, så teori og viden altid kan omsættes til praksis. De brænder for at give deres viden og erfaringer videre til de studerende. Sammen med den obligatoriske praktik giver det de studerende gode forudsætninger for at træde direkte ind i en virksomhed med kompetencer, der kan bidrage med det, som virksomhederne efterspørger”, siger Anne Storm Rasmussen, rektor på Erhvervsakademi Aarhus.
9 ud af 10 dimittender får job i den private sektor
For Sissel Thimsen Schmidt var det en stor fordel, at der overordnet er fokus på job under uddannelsen – og det står hun ikke alene med. Blandt de adspurgte dimittender fra erhvervsakademierne i Danmarks Studieundersøgelse 2023 siger 38 pct., at de oplever, at et fokus på jobsøgning og jobmuligheder under uddannelse.
”Jeg valgte den her IT-uddannelse specifikt, fordi den ville give mig gode forudsætninger for at komme direkte i job. For mig var det vigtigt, at jeg kunne afslutte min uddannelse ved bachelorniveau og så rent faktisk bruge uddannelsen, uden krav om at skulle læse videre, og med jobsikkerhed”, siger Sissel Thimsen Schmidt.
Flere end 9 ud af 10 dimittender fra erhvervsakademierne ansættes i den private sektor, hvor især tre brancher aftager flest dimittender. Knapt 6 ud af 10 dimittender finder ansættelse i brancherne ’handel og transport’, ’erhvervsservice’ og ’information og kommunikation’.
Nøgleord
Kontakter
Marie Skjelbo Justesen, kommunikationskonsulent tlf.: 41 91 49 13 / mjus@dkea.dk
Billeder
Links
Danske Erhvervsakademier
Erhvervsakademierne uddanner dimittender, der fremmer vækst og innovation i dansk erhvervsliv. Danske Erhvervsakademier er interesseorganisation for de otte erhvervsakademier, der udgør medlemskredsen.
Gennem korte og mellemlange videregående uddannelser indenfor primært design, teknologi og business forsyner erhvervsakademierne det private erhvervsliv med handlekraftige dimittender, der kan byde fagligt ind i erhvervslivets virkelighed, udfordre vanetænkning og tage ansvar fra dag et.
Erhvervsakademierne indgår i tætte partnerskaber med de virksomheder, vi uddanner til. Samarbejdet bringer praksis ind i uddannelserne og nyeste viden ud i virksomhederne.
Følg pressemeddelelser fra Danske Erhvervsakademier
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Danske Erhvervsakademier
Historisk bevilling fra forskningsreserven styrker erhvervsakademiernes forskning1.11.2024 13:26:59 CET | Pressemeddelelse
Erhvervsakademiernes praksisrettede forskning modtager for første gang en bevilling fra forskningsreserven. Aftalen tildeler erhvervsakademierne en etårig bevilling på 3,7 mio. kr. for 2025, hvilket løfter sektorens forskningsbudget med cirka 6 pct. Det er en vigtig milepæl i retning af at styrke den praksisnære forskning, der især gavner små og mellemstore virksomheder.
Reformudspil: Forberedt på fremtiden VI8.10.2024 15:07:57 CEST | Pressemeddelelse
Regeringens reformudspil ’Professions- og erhvervsrettede videregående uddannelser til fremtiden’ indeholder positive takter med fokus på flere økonomiske investeringer og kvalitet. Men præmisserne for nedlæggelsen af erhvervsakademiernes top-up-uddannelser og etableringen af nye 3-årige professionsuddannelser er uklare.
Erhvervsakademierne øger optaget igen i år til gavn for det private erhvervsliv26.7.2024 12:21:06 CEST | Pressemeddelelse
Erhvervsakademierne fortsætter med at øge antallet af optagne studerende til uddannelser rettet mod det private arbejdsmarked. I dag, den 26. juli 2024, tilbydes 9.577 nye studerende en studieplads på et erhvervsakademi, hvilket er en stigning på 3 pct. i forhold til sidste år. Det er især erhvervsakademiernes uddannelser inden for STEM-området, der trækker studerende til. Her er optaget steget med 9 pct. flere studerende end sidste år.
Næsten 500 studerende vil uddanne sig indenfor oplevelser og turisme5.7.2024 18:20:39 CEST | Pressemeddelelse
Der er gang i turismen rundt om i landet, og det afspejler sig i interessen for erhvervsakademiuddannelsen til service- og oplevelsesøkonom. I år har næsten 500 ansøgt om optagelse på uddannelsen på erhvervsakademierne. VisitDenmark bakker op om tendensen, da der er stigende beskæftigelse indenfor turisme på tværs af hele landet. Dette betyder gode jobmuligheder for kommende service- og oplevelsesøkonomer.
Stor interesse for erhvervsakademiernes professionsbacheloruddannelser5.7.2024 18:15:36 CEST | Pressemeddelelse
Erhvervsakademierne glæder sig over en flot fremgang i antallet af ansøgninger til både erhvervsakademi- og professionsbacheloruddannelserne, da der i dag den 5. juli 2024 var ansøgningsfrist for at søge ind på en videregående uddannelse via kvote 1. Der er i år er særlig stor interesse for de 3,5-årige professionsbacheloruddannelser.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum