Sådan sikrer du dit hjem, når du er på ferie

Del

Ferietiden er over os, og for mange betyder det, at hjemmet står tomt i længere tid ad gangen. Det ved de kriminelle godt, og ferietiden er en travl periode for dem. Sikkerhedsekspert Leif Jensen har 5 tips til, hvordan du sikrer dit hjem, når du er på ferie

Ferietiden er over os, og for mange betyder det, at hjemmet står tomt i længere tid ad gangen. Det ved de kriminelle godt, og ferietiden er en travl periode for dem
Ferietiden er over os, og for mange betyder det, at hjemmet står tomt i længere tid ad gangen. Det ved de kriminelle godt, og ferietiden er en travl periode for dem Foto: Jumpstory Jumpstory

Selvom det generelle antal af indbrud har været faldende i Danmark de sidste par år, så er sommerferieperioden stadig en meget travl periode for de kriminelle, og ifølge Det Kriminalpræventive Råd er specielt ugerne 27 til 32 dem, hvor der sker flest indbrud i danske hjem.

”Indbrudstyvene har nogle klare favoritter, blandt andet hjem, de kan se, er tomme, og hjem der ligger isoleret fra naboer og trafik. Derfor er det vigtigt at tage nødvendige forholdsregler, der kan gøre det mindre attraktivt for banditterne at bryde ind i dit hjem,” siger Leif Jensen, CBO og it-sikkerhedsekspert hos ESET Nordics.

Han forklarer, at der er masser af ting, vi alle kan gøre for at gøre vores hjem lidt mere sikre, mens vi nyder en velfortjent sommerferie, både ved hjælp af teknologi og ved at tænke os om.

”Teknologi er en god hjælp til at sikre vores hjem, men intet slår god omtanke. Så husk at fortælle dine naboer, at du er væk, tilmeld dig gerne Nabohjælp, og - og det her er vigtigt - lad nu være med at annoncere på sociale medier, at du er på Maldiverne de næste 3 uger. Du ved aldrig, hvem der læser med,” pointerer Leif Jensen og kommer med 5 råd til, hvordan du kan gøre dit hjem mere sikkert under ferien.

  1. Smart belysning: Opsæt smarte lyssystemer et par steder i huset. De fleste af dem kan programmeres til at tænde og slukke på forskellige tidspunkter, og det kan give indtryk af, at huset er beboet.
    Samtidig kan det være en god idé at installere et par smarte lamper uden for huset, som tænder, når der er bevægelse – det kan være med til at skræmme indbrudstyve væk.

”Mange smarte lyssystemer kan også styres fra app’en, og det kan være en god ide at tænde og slukke på forskellige tidspunkter, så lyset ikke altid tændes f.eks. kl. 20 hver aften,” siger Leif Jensen.

  1. Smart overvågning: Smarte overvågningssystemer kan være med til at skræmme tyvene væk, de fleste vil helst være anonyme.

”Vær sikker på, at kameraerne sender videoer op i skyen, giver dig besked, så snart de opdager noget, og ikke mindst at de helt opladt – hvis de altså kører på batteri. Mange af dem kan endda sættes op, så de kun reagerer på personer og ikke dyr, hvilket kan give dig markant færre alarmer,” pointerer Leif Jensen.

  1. Bevægelses- og dør-/vinduessensorer: En sensor, der opdager, om noget bevæger sig i huset, kan give ro i sjælen, og sensorer på døre og vinduer, der mærker, om de åbnes, fortæller, om banditterne er på vej ind i huset.

”Mange overvågningskameraer til indendørsbrug kan opdage bevægelse, og sensorer til døre og vinduer er ikke dyre. Du skal også sikre dig, at alle sender besked til din telefon. Og husk så lige at slukke for robotstøvsugeren, så den ikke udløser alarmen, og lade være med at lade overvågningskameraet pege mod akvariet – du får alarmer hele tiden så,” forklarer Leif Jensen.

  1. Smid legetøj udenfor: En måde at få huset til at se aktivt ud er at smide legetøj i haven og uden for hoveddøren.

”Samtidig ved indbrudstyve godt, at børnefamilier ofte ikke har dyre ting liggende, og de koncentrerer sig derfor ofte om huse, der ikke skriger børnefamilier,” siger Leif Jensen.

  1. Luk ikke totalt af for lys: Det kan være fristende at trække gardinerne for i hele huset. Men det signalerer, at huset er tomt, og giver indbrudstyvene arbejdsro, hvis de først er kommet ind. Træk i stedet for nogle steder og fra andre steder – det giver et indtryk af, at folk er hjemme.

”Der findes gardinsystemer, der automatisk kan trække fra og for på givne tidspunkter og dermed få huset til at se mere beboet ud. Men de kan være dyre, og medmindre du gerne ville have smarte gardiner, så er det ikke det første trick i bogen, jeg ville gribe til,” slutter Leif Jensen.

Kontakter

Om ESET

I tre årtier har vi hjulpet folk med at beskytte deres digitale verdener. Fra en lille dynamisk virksomhed er vi vokset til et globalt brand med over 110 millioner brugere i 202 lande og territorier. Meget har ændret sig, men vores grundlæggende ambitioner, filosofi og værdier forbliver uændrede - at hjælpe med at opbygge en mere sikker digital verden, hvor virkelig alle kan drage fordel af mere sikker teknologi.

Følg pressemeddelelser fra ESET Nordics

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra ESET Nordics

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye