Nationalmuseet - Museer, forskning og bevaring

Unge sejler Danmark rundt på bæredygtigt tøjbyttetogt

Del

Nationalmuseets store skonnert Bonavista har lagt kursen mod 13 danske havne, og skibet er lastet med gratis tøj. Formålet er at fremme bæredygtig tøjbrug og klimaansvar.

Unge fra hele landet sejler med Nationalmuseet på tøjbyttetogt og lægger til i 13 danske havne.
Unge fra hele landet sejler med Nationalmuseet på tøjbyttetogt og lægger til i 13 danske havne.

Sammen med en masse unge sejler Nationalmuseets skonnert Bonavista et storslået sejltogt rundt i hele Danmark med anløb i 13 havne denne sommer. Tøjbyttetogtet begynder i dag, den 27. juni, i Holbæk og ender den 21. juli i Bogense. Undervejs lægger skibet og de unge blandt andet til i Helsingør, Nykøbing Falster, Svendborg, Sønderborg og Aarhus.

70 unge fra hele landet sejler med løbende udskiftning med på togtet, hvor de kan mødes på tværs i havnene og ombord på skibet og få del i et meningsfyldt fællesskab, hvor de sammen gør en forskel for klimaet. De vil møde ligesindede, som deler samme bekymringer og ønsker om at gøre en forskel.

Ombord i skibets lastrum fragtes flere tons indsamlet genbrugstøj, og når skibet anløber en havn, opstiller de unge et marked med gratis genbrugstøj, hvor byens borgere i alle aldre inviteres til gratis og bæredygtig shopping.

Har man selv noget tøj liggende, som bare samler støv, er man meget velkommen til at donere det til Tøjbyttetogtets videre færd, men man behøver hverken at donere for at tage, eller tage for at donere.

Unge vil inspirere hinanden og skabe i fællesskab

Nationalmuseets Center for Søfart og Maritime Håndværk står bag togtet i samarbejde med Holbæk ungdomsskole UngHolbæk. Tøjbyttetogtet sejles på Nationalmuseets tomastede skonnert Bonavista, som originalt er bygget som fragtskib i år 1914.

De unge vil selv laste og losse tøjet fra skibets lastrum på historisk vis, så Bonavista både benyttes og formidles som traditionelt fragtskib, mens det samtidig bliver en platform for de unge til at tage ansvar og engagere sig i klimaindsatsen.

Tøjbyttetogtet giver os en unik mulighed for at koble vores maritime historie med relevante problemstillinger i nutidens Danmark. Skibets kapacitet til at sejle fragt for sejl giver os en enestående ramme til at understøtte de unges ønske om at gøre noget aktivt for klimaet, samtidig med at vi kan formidle Dansk søfartshistorie i hele landet,” siger Martin Andersen, centerleder ved Nationalmuseets Center for Søfart og Maritime Håndværk.

Fra Holbæk til resten af landet

I Holbæk har UngHolbæk og byens unge afholdt tøjbyttemarkeder med stor succes, og de unge har selv ønsket at skalere projektet, så de sammen med andre klimaengagerede unge fra landets kommunale ungdomsskoler kan inspirere andre i hele landet.

De unge er meget opmærksomme på, at tøjindustrien er en af de største klimasyndere. Togtet er dog ikke aktivistisk, men et forsøg på at ændre på den måde, vi bruger tøj på. For det er forståeligt, at man gerne vil klæde sig i fint tøj og pynte sig, men det giver god mening at tænke tøjet cirkulært,” siger Nina Wendelboe Hansen, konsulent i UngHolbæk.

Projektet er støttet af Spar Nord Fonden, der med en flot donation har gjort det muligt for de unge at drage af sted på Tøjbyttetogtet kvit og frit. Fondens direktør Bo Uggerhøj udtaler:

Klimakrisen fylder unægtelig ganske meget i den offentlige debat. Så meget, at klimabekymringer også lander solidt på skuldrene af vores børn og unge. Derfor er det relevant, at vi støtter op om initiativer, hvor den yngre generation i fællesskab udvikler og oplever konkrete tiltag, der kan bidrage positivt til vores klima. Det er tøjbyttetogtet et godt eksempel på – for her kan de inspirere hinanden og en hel masse andre til at forlænge levetiden på den forbrugsvarer, som vi belaster kloden med”.

Omkring tøjmarkedet skabes en hyggelig atmosfære med blandt andet upcycling stationer, musik, kaffebod samt formidling og dialog med fokus på en kulturændring i forbrug og omkring tøjindustriens problematikker. Til at forstærke de unges formidling har den grønne tænketank Concito været med til at lave nogle informationsskilte, der fortæller om tøj og klima.

Dato

Dag

Sejlplan

Åbent skib og tøjmarked

26-jun

onsdag

Forberedelser og lastning

27-jun

torsdag

Kickoff arrangement Holbæk

1600-1800

28-jun

fredag

Afgang Holbæk til Hundested

29-jun

lørdag

Hundested

1200-1500

30-jun

søndag

Helsingør

1300-1600

01-jul

mandag

Sejlads til København

02-jul

tirsdag

København, Ofelia plads

1200-1800

03-jul

onsdag

Sejlads til Nykøbing Falster

04-jul

torsdag

Sejlads til Nykøbing Falster

05-jul

fredag

Nykøbing Falster

1200-1600

06-jul

lørdag

Sejlads til Svendborg

07-jul

søndag

Svendborg

1300-1600

08-jul

mandag

Faaborg

1300-1600

09-jul

tirsdag

Sejlads til Sønderborg

10-jul

onsdag

Sønderborg

1300-1600

11-jul

torsdag

Sejlads til Middelfart

12-jul

fredag

Middelfart

1300-1600

13-jul

lørdag

Sejlads til Aarhus

14-jul

søndag

Aarhus

1300-1800

15-jul

mandag

Sejlads til Aalborg

16-jul

tirsdag

Aalborg

1300-1600

17-jul

onsdag

Aalborg

1300-1600

18-jul

torsdag

Sejlads til Juelsminde

19-jul

fredag

Juelsminde

1300-1600

20-jul

lørdag

Bogense

1400-1700

21-jul

søndag

Bogense

1100-1400

Kontakt: Martin Andersen, centerleder for Søfart og Maritime Håndværk, Nationalmuseet, 2075 5151, mad@natmus.dk 

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Fragt skonnert Bonavista. Foto: Allan Bugge
Fragt skonnert Bonavista. Foto: Allan Bugge
Download
Plakat
Plakat
Download
Kort over Tøjbyttetogtet
Kort over Tøjbyttetogtet
Download
Grafik over tøjbyttetogtets marked i havnene.
Grafik over tøjbyttetogtets marked i havnene.
Download

Nationalmuseet

Nationalmuseet er Danmarks kulturhistoriske hovedmuseum. Det ligger i Prinsens Palæ i København, hvor det har haft adresse siden 1849.

Nationalmuseet består foruden af besøgsstedet i København også af en forsknings-, samlings og bevaringsafdeling, der tager sig af konservering og bevaring af Danmarks kulturskatte samt forskning i både kulturhistoriske og naturvidenskabelige emner.

Der er 18 besøgssteder knyttet til Nationalmuseets organisation, som Rane Willerslev er direktør for.

Følg pressemeddelelser fra Nationalmuseet - Museer, forskning og bevaring

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Nationalmuseet - Museer, forskning og bevaring

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye