Gammel forurening siver til Nissum Bredning
Region Midtjyllands målinger viser, at der siver gammel forurening fra den sydlige del af halvøen Rønland på Harboøre Tange til Nissum Bredning i Limfjorden. De forurenende stoffer holder sig dog under grænseværdierne.

Region Midtjylland har nu fået svar på de mange prøver fra Nissum Bredning ved Rønland, der er en af store generationsforureninger forårsaget af kemivirksomheden Cheminova (i dag FMC).
Analyserne af vandprøverne fra den kystnære Limfjord viser flere stoffer, som forbindes med tidligere produktion af plantebeskyttelsesmidler. Det målte indhold af forurenende stoffer i prøverne holder sig dog under de fastsatte kriterier.
- Nu ved vi med sikkerhed, at gammel forurening siver fra Rønland og ud i Limfjorden. Fra regionens side er det store ønske selvfølgelig, at der slet ikke er nogen udsivning fra Rønland. Det er også en målsætning i vores midlertidige samarbejdsaftale med FMC. Men målingerne viser altså, at FMC’s frivillige afværge på Rønland i dag ikke lever op til det mål, siger regionsrådsformand Anders Kühnau (S).
Frivilligt om FMC vil afværge
Miljøstyrelsen har i årtier krævet, at kemivirksomheden FMC skulle drive afværge, så de gamle forureninger ikke spreder sig til naturen og vandmiljøet omkring Rønland.
Men Miljøstyrelsen har droppet kravene, så det i dag er frivilligt, om FMC vil pumpe og rense grundvand i området. Og siden slutningen af 2022 har ansvaret derfor ligget hos regionen. Den beslutning har Region Midtjylland udfordret i form af et sagsanlæg mod Miljøstyrelsen.
- Mens vi venter på afgørelsen, har vi heldigvis fået en midlertidig samarbejdsaftale med FMC, og virksomheden har oplyst os om, at de er i gang med at forbedre deres afværge-anlæg. Det vil forhåbentlig mindske eller i bedste fald fjerne den udsivning, vores prøver viser. Men uden et påbud til virksomheden vil det i sidste ende være borgerne i Midtjylland, der skal betale prisen, hvis FMC i fremtiden skulle stoppe afværgen. Det er ikke udtryk for en ansvarlig miljøpolitik, siger Anders Kühnau.
- Det er også et eksempel på, at komplekse miljøsager som denne kræver både nærhed og lokalkendskab, men også en vis armslængde. Hvis vi som region havde myndighedsopgaven, havde vi aldrig ophævet påbuddet.
Følger virksomheden tæt
Region Midtjylland underskrev sidste år den midlertidige samarbejdsaftale med FMC, da Miljøstyrelsen pludselig ophævede de gamle påbud.
Region Midtjylland kan i dag ikke juridisk stille krav til virksomheden, men følger FMC’s afværgeforanstaltninger tæt.
- FMC kommer forhåbentlig meget snart til at kunne dokumentere, at deres forbedring af afværgen har en effekt. For det er en dyr opgave for regionen. Alene den undersøgelse, vi lige har lavet, koster ca. 1,3 mio. kroner. Men det er jo en investering på samfundets vegne. Nogen er jo nødt til at holde øje med forureningerne, og Rønland er nok Danmark mest forurenede område overhovedet, siger Bent Graversen (V), formand for regionens Udvalg for Regional Udvikling.

FAKTA
- På baggrund af en række påbud har FMC (tidl. Cheminova) siden 1980'erne drevet afværgetiltag på Rønland. Disse påbud har Miljøstyrelsen ophævet.
- Siden slutningen af december 2022 har Region Midtjylland de facto stået med myndighedsansvaret for de gamle jord- og grundvandsforureninger på Rønland.
- FMC’s undersøgelser viste i foråret 2023 en kraftigere og mere udbredt forurening på det sydlige Rønland. Forurening der stammer fra tidligere tiders Cheminova-produktion af plantebeskyttelsesmidler.
- FMC har årligt skulle afrapportere til Miljøstyrelsen. Det er virksomheden heller ikke længere forpligtet til, da påbuddene er fjernet, men FMC har valgt at afrapportere til Region Midtjylland.
- Rønland er en af de tre generationsforureninger på Harboøre Tange. Alle sammen stammer fra kemikalieproduktion i området. Foruden Rønland er det kemikalidepotet ved Høfde 42 og Cheminovas gamle fabriksgrund syd for Rønland. Det er dog Rønland, hvor FMC (tidl. Cheminova) stadig driver kemivirksomhed, der er den måske største generationsforurening i Danmark. Alene at få undersøgt omfanget af forurening på hele Rønland formodes at ville koste lidt under en halv mia. kroner.
- Hvis FMC stopper driften af de nuværende afværgeanlæg, vil regionen dermed have ansvaret for at sikre det omkringliggende miljø. Omkostningerne hertil vurderes at beløbe sig til et tocifret millionbeløb årligt.
- Læs mere om den historiske forurening på Rønland på: www.harboøretange.rm.dk
Nøgleord
Kontakter
Anders Kühnau (S)Regionsrådsformand i Region MidtjyllandKontakt via pressevagten tlf. 7841 0666
Formand for Danske Regioner
Bent B. Graversen (V)Formand, Udvalg for Regional Udvikling og medlem af Udvalg for Lighed i Sundhed
Tlf:2020 3059bent.graversen@rr.rm.dklink.rm.dk/BentBGraversenKontaktoplysninger på medlemmer af regionsrådet
Regionsrådets 41 medlemmer er valgt for 1. januar 2022 til 31. december 2025. Alle har egen side med oplysninger om politikeren.
Pressevagten(Der kan ikke sendes SMS'er til nummeret)
Tlf:7841 0666presse@rm.dklink.rm.dk/PressevagterHospitalerBilleder




Links
Om Region Midtjylland
Region Midtjylland er en politisk styret, administrativ enhed, der har tre hovedopgaver inden for velfærd og udvikling: Sundhed og hospitaler, specialiserede tilbud til socialt udsatte og handicappede.
Regional Udvikling søger gennem konkrete regionale opgaver, ekspertiser og partnerskaber at skabe gode, fremtidssikrede løsninger og sikre, at Region Midtjylland er en attraktiv og bæredygtig region for alle.
Følg pressemeddelelser fra Region Midtjylland
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Region Midtjylland
Mindre solo og mere sammen: Nyt mobilitetsprojekt i Skejby skal få medarbejdere til at flytte sig smartere5.5.2025 09:28:52 CEST | Pressemeddelelse
Region Midtjylland og fem store arbejdspladser i Skejby går sammen om en ny kampagne, der skal få medarbejdere til at droppe solokørslen og vælge cyklen, samkørsel, letbanen eller bussen i stedet.
Ny økonomidirektør til Region Midtjylland1.5.2025 14:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Søren Heldgaard Olesen bliver ny økonomidirektør i Region Midtjylland fra den 1. juni 2025.
Fællesbus og Landsbycentral: Midtjyske anbefalinger skal styrke fremtidens landdistrikter24.4.2025 08:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Region Midtjylland har i samarbejde med et bredt partnerskab udviklet en række anbefalinger, der skal hjælpe med at udvikle fremtidens landdistrikter i regionen.
Region Midtjyllands klimaaftryk er steget – men på flere områder er udviklingen fortsat positiv23.4.2025 15:01:00 CEST | Pressemeddelelse
Region Midtjyllands CO2-udledning steg i 2024, men der er fremgang på energi og affald. Og nye bæredygtighedsaftaler skal sikre handling bag klimamålene.
Region Midtjylland har styr på økonomien23.4.2025 14:47:58 CEST | Pressemeddelelse
Regnskabet for 2024 viser, at regionens økonomi er i balance.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum