PwC

Er du i tvivl om skattereglerne på kryptoområdet?

Del

Der findes ikke en oversigt over, hvor mange der handler med kryptovaluta, blandt andet fordi der ikke sker automatisk indberetning til skattevæsenet, men i en artikel i Børsen fra april anslås det, at 300.000 danskere i dag ejer kryptovaluta, og tallet forventes at være tredoblet inden for de næste ti år. Det er navnlig yngre mænd under 40 år, som investerer i kryptovaluta.

Nationalbanken har vurderet, at danskerne har kryptovaluta for 360 mio. kr. Skattereglerne er dog ikke enkle, så her er en gennemgang. Skattereglerne ved handel med kryptovaluta er meget forskellige fra reglerne for obligationer og aktier. Investering i kryptovaluta betragtes som spekulation – altså, man anses for at købe kryptovalutaen for at sælge den på et senere tidspunkt. Det kan man vel også sige om investering i obligationer og aktier, men skattereglerne er meget forskellige.

Fortjeneste på kryptovaluta beskattes med op til ca. 52% som personlig indkomst. Der betales dog ikke et arbejdsmarkedsbidrag på 8% som f.eks. på løn. Er der derimod tab, kan tabet kun fratrækkes med en skattebesparelse som et ligningsmæssigt fradrag på ca. 26%. Gevinst og tab på obligationer beskattes mellem ca. 25 og 42%, mens gevinst og tab på aktier beskattes med enten 27% eller 42%.

Du skal indberette skattevæsenet
Til forskel fra obligationer og aktier sker der ikke indberetning fra banker mv. til skattevæsenet. Du skal selv oplyse din fortjeneste og tab på årsopgørelsen. Som udgangspunkt skal du først opgøre gevinst/tab ved salg, men har du investeret i ”stablecoins”, som er finansielle kontrakter, skal gevinst/tab opgøres efter lagerprincippet, hvor forskellen mellem værdien primo og ultimo året indgår i din kapitalindkomst og beskattes mellem ca. 25 og 42%.

Du skal som udgangspunkt beskattes af gevinster med op til ca. 52% som personlig indkomst og har fradrag for tab med ca. 26%. Har du samme år haft både gevinst og tab, kan du normalt ikke modregne tabet i gevinsten og dermed opgøre enten en ”nettogevinst” eller et ”nettotab”. Du kan heller ikke modregne tab i gevinst og tab mellem forskellige kryptovalutaer, som er solgt i samme indkomstår. Gevinst og tab skal som udgangspunkt holdes adskilt.

Kun hvis du f.eks. har Ethereum og sælger dem af flere omgange inden for samme indkomstår, kan du modregne tab i gevinst og dermed opgøre enten en ”nettogevinst” eller et ”nettotab”. Det forudsætter dog, at der ikke er købt flere Ethereum mellem salgene. Er der det, skal gevinst og tab holdes adskilt, hvilket reelt betyder, at skatten stiger med 100% - forskellen mellem skat af gevinst på ca. 52% og skattebesparelse på tab på ca. 25%.

Flere køb af samme slags kryptovaluta
Har du købt flere kryptovalutaer af samme slags, f.eks. Ethereum over flere omgange, og ikke sælger hele beholdningen, skal du anvende det såkaldte ”fifo-princip” – First in – First out. Det betyder, at det er anskaffelsessummen for de første anskaffede kryptovalutaer af samme slags, som skal modregnes i salgssummen for at beregne, om du har en gevinst eller et tab. Har du f.eks. købt 6 Ethereum i januar og 8 i maj, og du sælger 5 Ethereum i juni, skal du bruge anskaffelsessummen for 5 stk. af de 6, du købte i januar.

Oversigt:

Kryptovaluta

Aktier

Obligationer

Gevinst

Op til ca. 52%

27/42%

Ca. 25 – 42%

Tab

Ca. 25%

27/42%

Ca. 25 – 42%

Udgifter ved køb og salg af kryptovaluta kan fratrækkes i salgssummen, men dog ikke f.eks. udgifter ved interne overførsler mellem egne ”wallets” – ens egen virtuelle tegnebog, hvor du har mulighed for at opbevare, sende og modtage kryptovaluta som f.eks. Bitcoin, Ethereum mv. Heller ikke udgifter til skatteberegninger kan du trække fra. Gevinst oplyses på årsopgørelsen i rubrik 20 og tab i rubrik 58.

Uanset om du handler kryptovaluta i Danmark eller udlandet, skal du som udgangspunkt betale skat af en gevinst eller have fradrag for et tab i Danmark. Husk endelig at opbevare dine købs- og salgsbilag, f.eks. ved at lave screenshots, opbevare kontoudskrifter fra dine bankkonti vedrørende køb og salg af kryptovaluta, så dokumentationen er i orden. At det er kompliceret, bekræftes også af, at skattevæsenet for nylig har udsendt to nye ”styresignaler” i april 2024, hvor praksis er blevet ændret.

Søren Bech, skatteekspert i PwC, siger:

"Køb og salg af kryptovalutaer er langt mere kompliceret end f.eks. køb og salg af aktier, investeringsbeviser og obligationer. Hertil kommer, at hvis der er en gevinst, så beskattes den noget højere end f.eks. gevinst på obligationer og aktier – op til ca. 52% mod højst 42% på aktier og obligationer. Er der tab på en kryptovaluta, så kan tabet kun undtagelsesvis modregnes i gevinster, til forskel fra tab på obligationer og aktier, der som udgangspunkt kan modregnes i gevinster.

Hertil kommer, at man selv skal huske at oplyse sine gevinster og tab til skattevæsenet – på obligationer, aktier og investeringsbeviser bliver gevinst og tab automatisk indberettet.

Det gør, at det normalt ikke henvender sig til ”hvem som helst” – det kræver normalt, at man har en vis indsigt i disse regler, og ofte behov for at få sagkyndig bistand. Skattevæsenet har under skat.dk en side om beregning og oplysning af gevinst og tab på krypto, som er god at gå ind på. Der er blandt andet også vist eksempler på, hvordan gevinst og tab opgøres.

Det må dog anses for sandsynligt, at der vil komme indberetningsregler for dem, der handler med kryptovaluta, navnlig hvis det får det omfang, som det forventes at få."

Nøgleord

Om PwC

I PwC arbejder vi for at styrke tilliden i samfundet og være med til at løse væsentlige problemstillinger. Det gør vi med udgangspunkt i vores viden inden for revision, skat og rådgivning. Vores kunder kommer fra alle dele af erhvervslivet og den offentlige sektor, og vi er ca. 2.800 medarbejdere og partnere, som brænder for at gøre en positiv forskel for kunder og kolleger. Globalt er vi 328.000 PwC'ere i 152 lande, og i Danmark er vi markedsledende. Mød os over hele landet. Vi er der, hvor du er. 

Succes skaber vi sammen … 

Følg pressemeddelelser fra PwC

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra PwC

Digital transformation i højeste gear: Peter Grøftehauge fra Autorola vinder Årets Temapris 202414.11.2024 19:58:01 CET | Pressemeddelelse

Det blev ejerleder Peter Grøftehauge fra Autorola A/S, der løb med Temaprisen ved Landskåringen af Årets Ejerleder 2024. Temaprisen uddeles til den ejerleder, der i særlig grad har udmærket sig inden for årets tema, “Ejerledernes digitale transformation.” Peter Grøftehauge modtog prisen for sin omfattende indsats med at drive den digitale udvikling i autobranchen og skabe innovative it-løsninger, der løfter branchestandarden til et nyt niveau.

Visionær ledelse og imponerende vækst sikrer Berit Willumsgaard og Søren Rasmussen fra Albatros Travel prisen som Årets Ejerleder 202414.11.2024 19:45:50 CET | Pressemeddelelse

Berit Willumsgaard og Søren Rasmussen fra Albatros Travel A/S vinder prisen som Årets Ejerleder 2024 ved Landskåringen hos PwC i Hellerup. Ejerlederne har gennem en kombination af visionær ledelse, innovation og stærke værdier skabt en markedsledende rejsevirksomhed, der tilbyder unikke oplevelser på destinationer verden over.

Øget bekymring for cybercrime får flere danske virksomheder til at prioritere beredskab13.11.2024 06:00:00 CET | Pressemeddelelse

Bekymringen for cybertruslen fortsætter med at vokse i dansk erhvervsliv og i den offentlige sektor, hvilket knytter sig til den geopolitiske situation og konflikten mellem Vesten og Rusland. Det har fået 4 ud af 10 organisationer til at implementere nye sikkerhedstiltag som følge af konflikten, og AI spiller en stigende rolle i arbejdet med cybersikkerhed, viser PwC’s Cybercrime Survey 2024.

Digitalt lederskab og innovative løsninger sikrer Lasse Østergaard-Jensen fra Site-Security Temaprisen 2024 i Sydjylland7.11.2024 18:55:42 CET | Pressemeddelelse

Lasse Østergaard-Jensen fra Site-Security A/S har netop modtaget Årets Regionale Temapris i Sydjylland ved Årets Ejerleder 2024. Ejerlederen modtager prisen for sin visionære ledelse og banebrydende tilgang til digital innovation og bæredygtige løsninger. Lasse Østergaard-Jensen fik overrakt prisen ved en velbesøgt regionskåring hos PwC i Vejle.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye