DEN “GLADE” GRIS
Svineproduktionen i vores yndige land er intet mindre end enorm. Det står slemt til i “gylleland”, som skal gennemgå en større reform. Landbruget var engang vores stolthed, nu giver det mig nedtrykthed. Derfor vil jeg skrive om den “glade gris”, selvom jeg helt sikkert får ris.
![Allan Otte](/data/images/public/13561902/13931808/60fe1c14-c266-44ec-aedf-46ae123d2926-w_720.jpg)
Af Poul Erik Pedersen, agronom
Grise er et af de klogeste dyr på kloden,
klogere end hunde og tre-årige børn.
De lever et halvt år førend de får stregkoden,
som pakker i supermarkedets diske på køl.
Jeg tænker, er forbrugerne døve og blinde
og kun tænker på den billigste pris.
Det ligger mig tungt på sinde,
den store taber er den glade gris.
For grise er medfølende dyr, der kan drømme.
De danner fra naturen sociale bånd,
men er underlagt vores voldsherredømme,
i svinefabrikker helt uden ånd.
Grise bider hinanden i halen,
når de bliver frustrede og stressede.
Halekupering kan undgås med moralen,
at de mangler plads og beskæftigelse.
Lægger en slagtegris sig ned på siden,
svarer det til, hvad den har at bevæge sig på.
0,65 m2 tildeles grisene i slagtestien.
Ved slagtevægt kan de hverken ligge eller stå.
De industrielle grises begrænsede plads,
gør dem klima- og miljøvenlige.
Vi danskere går jo ind for klimaindsats;
men vores handlinger er fuldstændig uværdige.
Vores al for store husdyrproduktion
er det nuværende landbrugs endestation.
Så Buster Larsens “Lorteland”
fra 1968 er evig aktuel
For 206 millioner industridyr producerer,
hvad der svarer til seks tons gylle
pr dansker hvert eneste år,
Det skal vi ikke hylde
Ingen andre lande dette overgår.
Søer bygger rede når de skal fare.
For bonden gør adfærden ingen gavn.
Grisen er jo blot en en vare,
Der i vor tid lider alskens savn.
Soen lænkes i fareboksen.
Hun slås på og tvinges derind.
Hun kan ikke røre sig ud af flækken,
det er vold mod hendes natur og sind.
Fire til fem dage førend hun skal føde,
spændes hun fast med bøjler af stål.
Er landmænd virkelig så hjerteløse,
for at opnå kolde økonomiske mål?
Uden mulighed for at bygge sin rede,
føder hun sine unger i ekskrementer og urin.
Fuldstændig imod hendes natur og sind.
En so bliver kun ganske få år,
da hun lever under kummerlige kår.
Fastspændt en stor del af sin tid,
uden mulighed for motion, leg og fritid.
En so får nemt over 20 grise pr gang,
men hun har kun 14 patter.
Forædlingen er gået lidt for langt,
En udvikling der grisene udmatter.
Ammesøer forhøjer niveauet af stress.
Det er optimering så det batter!
Naturligt dier pattegrise 15 uger,
i svinefabrikken får de tre uger hos mor,
så rives de væk fra hendes yver.
en udvikling som på grådighed beror
Derefter får de tørfoder de knap kan tåle,
Diarreen bekæmpes med penicillinsprøjtens nåle.
Slagtesvinets hurtige vækst er jo et og alt.
Man kan synes det virker brutalt;
for landmandens økonomi er det helt centralt.
Penicillinforbruget til svin er alt stort
og mennesker kan dø af betændelse.
Disse bakterier kan udvikle resistens.
Så MRSA er ikke bare en forstillelse,
Men en fare for vores eksistens.
Ja de har krølle på halen de smilende grise,
som er afbildet på lastbilen på vej mod målet.
Men grisene i lasten er skrækslagne og i krise.
Jeg tænker anstændigheden brændes på bålet.
Mange små grise fragtes til andre lande,
overlever de turen, bliver de der fedet op.
Dødeligheden er høj på de lange afstande.
Dette vanvid må straks høre op.
Slagterier kan også ligge i et naboland,
det er trist og et tegn på uforstand.
Grisen når slagtevægten på knap et halvt år,
vækst og atter vækst er deres kår.
Der produceres 32 millioner slagtesvin på et år.
10 millioner affaldsgrise dør hvert eneste år.
En million søer lever under kummerlige kår.
Vi er en nation med tryner og griseører.
For vi klimasvin skaber disse kår.
Griseliv i Danmark er en belastende industri.
Vi mennesker ødelægger vores egen fremtid.
Vi er de største svin i verden og forstyrrer alt.
Vi skal omstille os selv rent mentalt.
Marker til foder fylder 80 % af vores landbrugsareal
plus jorde fjernt herfra større end Lolland og Sjælland.
Danske landmænd er dygtige og omstillingsparate.
Det er nu de skal skabe et nyt landbrugseventyr
og ikke være “Bæredygtigt Landbrug”-rabiate.
Omkostninger minimeres for ikke at gå konkurs.
Landmænd går dog stadig fra bedrift og hus,
De resterende udvider og investerer i ny teknologi.
Det er den dødsspiral de er havnet i.
Mulighederne indsnævres i vores vækstøkonomi.
Trædemøllen de ikke kan træde ud af, men må blive i.
Der skal ske en omlægning af landbrugets produktion.
Videnscentre skal dele ud af deres viden
og et utal af afgrøder skal være til disposition.
Ændringerne skal ske nu i nutiden.
Engang var landbruget vigtigt for det lokale samfund,
Det gjorde landmanden tryg med en økonomisk bund.
Der var en bredere variation af afgrøder og dyr.
Biodiversitet, miljø og klima skabte ikke postyr.
Det er dog nu mere end 5-6 årtier siden
og den negative udvikling er steget år efter år
hvorfor lærer vi ikke og bruger vores viden.
For nu dør vores natur under kummerlige kår
Dansk landbrug er en del af det globale marked
og livet på landet bliver mere og mere skrabet.
Landbrugets får en enorm støtte til deres økonomi
Som har minimal betydning og er gældbundet.
Erhvervets betydning er hermed svundet.
Regenerativt landbrug, færre dyr og økologi,
mere skov og natur vil give en positiv udvikling.
Fortsætter erhvervet som nu bliver det afvikling.
Landbruget gør det svært for sig selv i denne tid.
Derfor skal alle kreative tanker sættes fri.
Landbruget skal hjælpes ud af markedets skruetvinge.
Færre dyr, mere natur og landbruget kan vinde.
Reformer lægger mig tungt på sinde,
der skal blæse nye bæredygtige vinde.
Vi skal spise mindre kød og betale mere for kødmad,
så bliver vi miljøsvin og grisen glad.
Jeg selv spiser stort set ikke kød.
Kan ikke bære at se hvad der sker.
For vores yndige lands natur er ved at død.
For den resterende natur kvæles i gylle,
i pesticider, kvælstof og produktion af kød.
Erhvervet skal omlægges, førend det er værd at hylde.
Kontakter
Poul Erik Pedersen
Tlf:93991717poulerikpedersen57@gmail.comBilleder
![Allan Otte (født 9. september 1978 i Aars) er en dansk billedkunstner, der er særligt kendt for sine fotorealistiske malerier, der især beskæftiger sig med skildringen af sammenstødet mellem det moderne landbrug og de gamle husmandsteder; stærkt inspireret af sin hjemegn.](/data/images/public/13561902/13931808/6c37659e-98c9-4d7e-aaf6-65503b9b140c-w_240.jpg)
![Ja, de har krølle på halen de smilende grise, som er afbildet på lastbilen på vej mod målet. Men grisene i lasten er skrækslagne og i krise. Privatfoto](/data/images/public/13561902/13931808/6b9de383-e1e5-4ed1-ad54-a543f7baebb5-w_240.png)
![Poul Erik Pedersen er uddannet agronom, men arbejder i dag som social- og sundhedsmedarbejder i Middelfart. Opvokset i 1960'erne på et mindre landbrug.](/data/images/public/13561902/13931808/a98a2a1a-bd68-4f5a-b384-d5b1ee1301a6-w_240.jpg)
Om Gylle.dk
Foreningen GYLLE.DK er en nonprofit, uafhængig sammenslutning, der udgiver et journalistisk nyhedsmedie med kritisk journalistik om natur, klima og landbrug. Mediet bringer nyheder, baggrundsartikler og analyser, der tilbyder engagerede borgere, beslutningstagere, lobbyister og andre indsigt med et præcist fokus på emner og årsagssammenhænge, der sjældent eller aldrig publiceres af traditionelle medier.
Publiceringen følger den amerikanske metode: "Tell the Facts, Name the Names".
Da agroproduktion beslaglægger 63 procent af det yndige land, undgås det næppe, at der af og til vil optræde indlæg, som beskæftiger sig med den omdiskuterede industri og dens stadig færre udøvere. Sådan er det bare!
GYLLE.dk anbefaler, at du abonnerer på bloggens RSS-feed, så du løbende orienteres om nye indlæg.
Velkommen til en verden af viden om alt det, der betyder noget for livet omkring os!
Følg pressemeddelelser fra Gylle.dk
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Gylle.dk
HUSMÆNDENE: TREPARTSAFTALEN LIGNER EN OMMER29.6.2024 09:32:54 CEST | Pressemeddelelse
Aftalen ser ud til at blive en katastrofe for de små landbrug og for de økologiske, regenerative og naturnære driftsformer, der er den eneste farbare vej frem for et landbrug, der vil spille en positiv rolle i forhold til natur og mennesker
Fortjener Grøn Trepart-aftalen en gul eller en grøn festtale?27.6.2024 05:55:00 CEST | Pressemeddelelse
Grønne målsætninger står overfor den benhårde virkelighed, så både ros og kritik er berettiget, men der er brug for meget nøje opmærksomhed omkring implementeringsprocessen – og hvis frivillighedsprincippet sætter tingene i stå, som det plejer, skal regeringen ikke have lov til at lade som ingenting!
Sommerens ’friske’ jordbær kastes ind i kampen mod CO2-afgift26.6.2024 05:55:00 CEST | Aktuelt
Man kan nedsætte sit indtag af sprøjtemidler med cirka en tredjedel ved at vælge danskproduceret frugt og grønt i stedet for tilsvarende udenlandsk, men jordbær udgør en markant undtagelse. De indeholder rester af sprøjtemidler, uanset om man vælger danske eller udenlandske
Effekten af rewildingsideologien er stadig hypotetisk25.6.2024 05:55:00 CEST | Aktuelt
I virkeligheden drejer rewilding sig ikke om en ’vild’, men om en designet ’natur’. Så selvom naturparker skulle fremme en øget biodiversitet i naturen, indbefatter projektet civilisationens øgede indtog i det, der en gang var natur
Hvem har fjernet fedtemøget i Lammefjorden?24.6.2024 05:55:00 CEST | Pressemeddelelse
Med uhørt hast breder fedtemøget sig langs de danske kyster i år. De trådformede alger, som vokser sig dobbelt så store på en dag, hvis der bare er godt med næringsstoffer fra landbruget, er i år dukket op tidligere end normalt. Samtidig er der mere af det. Men en fjord er helt fri for fedtemøg, og det bekymrer en marinbiolog
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum