Viborg Kommune

Viborg Go Green / Energipark Tjele valgt som statsligt udpeget energipark

Del

Grøn energi i Viborg Kommune bliver udpeget som statslig energipark som en del af regeringens klimaaftale.

Energipark Tjele nu valgt til område for statslig udpeget energipark /Arkivfoto fra Kvosted solcelleanlæg.
Energipark Tjele nu valgt til område for statslig udpeget energipark /Arkivfoto fra Kvosted solcelleanlæg. GRIGORENKO/Photographer Viborg Kommune

Plan- og Landdistriktsstyrelsen har netop meddelt, at projektet Energipark Tjele nu er udpeget som et af de områder, hvor der kan etableres en statslig udpeget energipark. Viborg Kommune ansøgte i november 2023 i en ny runde om udpegning af energiparker.

Vækker glæde hos borgmester

Nyheden om, at Viborg Kommune nu er med blandt de kommuner, som skal være med til at realisere klimaaftalens målsætninger, er modtaget med stor glæde hos borgmester Ulrik Wilbek, som siger:

– Der er tale om et stort og vigtigt projekt – også på nationalt plan. Derfor har vi kastet en del kræfter i at få forklaret vores syn på sagen, så det er blevet tydeligt, hvorfor Energipark Tjele bør være en del af regeringens klimaplan hurtigst muligt, siger Ulrik Wilbek. Han fortsætter:

– Vi er allerede godt i gang med planlægningen for projektet, som også er et vigtigt skridt i retning af at nå vores eget mål i Viborg Kommune om at være klimaneutral inden 2050.

Næste skridt frem mod energipark

Udpegningen vil give bedre vilkår for at kunne etablere vindmøller og solcelleanlæg samt tilknyttede anlæg i form af Power to X-anlæg, (hvor man omdanner grøn elektricitet til brændstof), og anden erhvervsmæssig bebyggelse. Det bliver bl.a. muligt at dispensere fra visse regler i skovloven, museumsloven og naturbeskyttelsesloven, hvis det er nødvendigt for at realisere energiparken.

Plan- og Landdistriktsstyrelsen vil nu sætte gang i arbejdet med at udarbejde det lovgivningsmæssige grundlag for en statsligt udpeget energipark i Viborg Kommune, herunder Viborg Go Green / Energipark Tjele.

Fakta om projektet

 • BioCirc Group ApS har ansøgt om at etablere en energipark til produktion af grøn energi.
 • Byrådet besluttede at igangsætte planlægningen den 14. december 2022.
 • Der planlægges for 18 vindmøller og solceller inden for et samlet areal på ca. 700 ha.
 • Der planlægges for biogasanlæg og græsproteinanlæg, som senere følges af et Power to X-anlæg, der producerer metanolanlæg og et pyrolyseanlæg der producerer biokul.
 • Projektet vil bidrage til at nå målene i kommunens klimaplan, ved bl.a.
  • at elproduktionen på vedvarende energianlæg i kommunen skal være lige så stor som elforbruget i kommunen
  • at der placeres Power to X-anlæg, der sikrer et mere optimeret og sammenhængende energisystem.
 • Der er allerede udarbejdet planforslag for nogle dele af energiparken. Et planforslag for solceller ved Kvorning er i høring til den 2. juli, og et planforslag for vindmøller og solceller ved Sjørring sendes snart i høring, hvis byrådet beslutter det den 26. juni.

Fakta om klimaaftalen

 • Regeringens klimaaftale fra 2022 har som mål at firedoble elproduktionen fra sol og vind på land inden 2030.
 • Regeringen vil gøre det nemmere og mere attraktivt at opføre energiparker med flere vindmøller og solceller samlet i ét område, hvilket styrker incitamentet for kommuner, virksomheder og lokalsamfund.
 • Energiparker udpeges af ministeren for byer og landdistrikter og forudsætter tilslutning fra den pågældende kommune.

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Energipark Tjele nu valgt til område for statslig udpeget energipark /Arkivfoto fra Kvosted solcelleanlæg.
Energipark Tjele nu valgt til område for statslig udpeget energipark /Arkivfoto fra Kvosted solcelleanlæg.
Download

Links

Om Viborg Kommune

Viborg Kommune er med sine knap 100.000 indbyggere Danmarks tiende største kommune og med sine 1.474 km² den næststørste kommune målt på areal.

Følg pressemeddelelser fra Viborg Kommune

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Viborg Kommune

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye