Landbrugsdyr og klima taber på bekostning af naturen
Mens fisk, havdyr og store og små dyr i naturen får en håndsrækning, står landbrugsdyrene og klimaet tilbage som de store tabere i gårsdagens aftale fra den grønne trepart. Sådan lyder reaktionen fra Dyrenes Beskyttelse.
"Den lave CO2-afgift rokker ikke ved antallet af dyr med dårlige liv i det industrielle, danske landbrug. Og dyrene kan blive endnu mere pressede på grund af klimateknologier som kemi i foderet og endnu mere effektiviserede produktionsmetoder i lukkede, trange stalde," siger Britta Riis, direktør i Dyrenes Beskyttelse.
"Landbruget har udviklet sig mod stadig større og mere industrialiseret hold af dyr. Med aftalen fastholdes produktionen i dyrefabrikker, hvor dyrenes behov totalt tilsidesættes."
CO2-afgiften
Den længe ventede CO2-afgift bliver reelt på 120 kroner per ton CO2 i 2030 og 300 kroner i 2035. Den indfases samtidig tre år langsommere, end ekspertgruppen for en grøn skattereform lagde op til. Sammen med store teknologitilskud vil det cementere den alt for store animalske produktion i Danmark.
"Klimaafgiften indføres som en 11-årig hockeystav med en meget blød start og et stort fradrag. Det er uambitiøst i forhold til klimaet og kommer ikke til at skabe de nødvendige forandringer af et landbrug, der er endt i en blindgyde med alt for tung animalsk produktion. Den grønne trepart var en stor mulighed for at gøre op med storskala dyreproduktion og lægge et nyt spor for dansk landbrug med masser af føde til mennesker på marken, bæredygtige animalske fødevarer og en førerposition på biosolutions."
Støtten til klimateknologier
Provenuet fra afgiften i 2030-31 skal tilbageføres til investeringer i blandt andet klimateknologi som klimavenlige stalde og staldteknologier. Samtidig skal der lægges yderligere penge oveni de 517 millioner kroner i støtte til anvendelsen af metanreducerende fodertilsætningsstoffer i landbruget. Fra 2028 skal støtten videreføres med midler fra landbrugsstøtteordningen.
"Det er tung læsning for dem, der vil dyrene og klimaet det godt. Teknologi er trepartens svar på, hvordan vi får nedbragt emissionerne fra landbruget i stedet for at lave reelle reduktioner ved problemets rod: De ufatteligt mange dyr."
"Metanreducerende fodertilsætningsstoffer er endnu et forsøg på at tilpasse dyrene til den industrielle landbrugsproduktion og vil skubbe køerne endnu længere ind i staldene, hvor alt for mange i forvejen står. Køer skal på græs, og det kommer de ikke, når treparten favoriserer den industrielle dyreproduktion med særlig støtte."
Arealanvendelse
Mens landbrugsdyrene klemmes med aftalen om en klimaafgift, er der gode nyheder for dyrene i naturen og havet. Aftalen har som målsætning at udtage 70.000 hektar lavbundsjorde og 70.000 hektar omkringliggende arealer. Dertil har den som mål at rejse 100.000 hektar naturskov – i alt 240.000 hektar ny natur. Dertil er der mål om at rejse store arealer med driftskov. Det er et stort løft.
"Det er meget positivt, at aftalen har en ambition om at udpege lavbundarealerne hurtigt, inden 2027, så de kan tilbageholde kvælstof, og miljøtilstanden i fjorde og kystnære områder kan blive bedre. Det er der hårdt brug for."
"Naturen og dyrene i den vil få et stort løft, hvis denne aftale kan gennemføres, både den lysåbne, naturskovene og naturen i havet. Men vi kan godt være bekymrede for, om det kan lade sig gøre ved frivillige aftaler og specielt med den korte tidsfrist."
Kontakter
Medievagten i Dyrenes Beskyttelse
Dyrenes Beskyttelses medievagt er tilgængelig døgnet rundt for henvendelser pr. mail eller telefon (modtager ikke SMS)
Om Dyrenes Beskyttelse
Vi hjælper dyr i nød, stopper overgreb mod dyr og kæmper for et respektfuldt og bæredygtigt forhold mellem dyr, mennesker og natur.
Følg pressemeddelelser fra Dyrenes Beskyttelse
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Dyrenes Beskyttelse
Organisationer bekymrede for kæledyr: Stop salget af nikotinposer29.11.2024 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
I takt med at de små hvide snusposer bliver mere populære, ender flere og flere af dem på gaden og i naturen. Her kan de i værste tilfælde tage livet af hunde og andre dyr, der spiser dem. Det får nu en række organisationer til at råbe politikerne op. Og idéen om et politisk indgreb har tilsyneladende folkelig opbakning.
Organisationer i opråb: Stenbideren skal fredes nu27.11.2024 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
For andet år i streg anbefaler DTU Aqua, at fiskeriet efter stenbidere stoppes. Dyrenes Beskyttelse, Danmarks Naturfredningsforening og WWF står samlet om at kræve, at fødevareministeren i år følger anbefalingen, så de truede danske bestande får en chance for at genetablere sig.
Regeringen dropper besparelser på dyrepolitiet efter massivt pres22.11.2024 10:34:23 CET | Pressemeddelelse
Dyrenes Beskyttelse glæder sig over, at regeringen har valgt at trække de planlagte besparelser på dyrepolitiet tilbage. Det står klart efter, at regeringen sammen med SF og Radikale Venstre har præsenteret finansloven for 2025.
Hunde overdraget til dyreinternat for sidste gang21.11.2024 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Fem hunde er overdraget til Dyrenes Beskyttelses internat i Nordjylland. Hundene kommer fra et hjem, hvor organisationen tidligere har overtaget hunde fra, men da den tidligere ejer nu er på plejehjem, kommer der ikke flere hunde fra dette hjem.
Pas på hundepoterne, når vejene saltes20.11.2024 05:00:00 CET | Pressemeddelelse
Når temperaturen rammer frysepunktet, bliver vejene saltet. Dette afhjælper glatte veje, men vejsalt er en smertefuld oplevelse for hunde. Dyrenes Beskyttelse opfordrer til at smøre hundens trædepuder med potevoks inden gåturen.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum