Aalborg Universitet

Udsatte unge og voksne med psykisk sygdom danser sig til bedre trivsel

Del

Folkedans kan være en effektiv løsning på udfordringer med mental trivsel. Det viser et pilotprojekt fra Aalborg Universitet, hvor udsatte unge og voksne med psykisk sygdom har fået boostet selvtilliden, fællesskabet og den fysiske kondition med folkedans i en tilpasset version

Udsatte unge og voksne med psykisk sygdom har danset sig til bedre trivsel med folkedans i forskningsprojektet 'Fod på Gulv'. Forskningsprojektet er et samarbejde mellem forskere fra Aalborg Universitet og organisationen Tempi/Genklang. Foto: Grete Marie Jensen
Udsatte unge og voksne med psykisk sygdom har danset sig til bedre trivsel med folkedans i forskningsprojektet 'Fod på Gulv'. Forskningsprojektet er et samarbejde mellem forskere fra Aalborg Universitet og organisationen Tempi/Genklang. Foto: Grete Marie Jensen

Ifølge nationale sundhedsdata har hver femte kvinde og hver syvende mand i Danmark dårligt mentalt helbred – og tallene er endnu højere blandt unge. Derudover er den fysiske sundhed bredt udfordret hos både voksne og unge. Nu er det påvist, at man kan danse sig til bedre mental trivsel.

I seks uger har syv institutioner fra henholdsvis Region Nordjylland og Region Syddanmark, herunder 46 udsatte unge og 43 voksne med lettere psykisk sygdom, medvirket i forskningsprojektet ’Fod på Gulv’ fra Aalborg Universitet og organisationen Tempi/Genklang, hvor de har deltaget i seks folkedans-sessioner af 90 minutters varighed. Danse-sessionerne har været ledet af erfarne instruktører til live musik og er tilpasset deltagernes særlige udfordringer. Og resultaterne er både positive og overraskende.

”Resultaterne viser en signifikant forskel i trivsel for begge grupper. Efter forløbet føler især de udsatte unge sig bedre tilpas og går fra at have bekymrende lav trivsel til at have almindelig trivsel,” fortæller lektor i musikterapi ved Aalborg Universitet Stine Lindahl Jacobsen, der stået i spidsen for forskningsprojektet.

Hvorfor virker folkedans?

Essensen af Fod på Gulv-projektet er inklusion og fællesskab, hvor hver enkelt deltager føler sig tryg og værdsat. Deltagerne har deltaget på egne præmisser og samtidig været en del af et større fællesskab. Ifølge projektleder Gerda Hempel fra organisationen Tempi/Genklang kan det være en forklaring på, hvorfor folkedansen er så effektivt til at ’bekæmpe mistrivsel’.

”Folkedans er en del af vores autentiske kulturarv og har hjulpet os med at opleve og dyrke fællesskabet på tværs af skel i mange hundrede år. Derudover er folkedansen baseret på fællesskab og er åben for alle, og med en god instruktør og erfarne musikere kan man hurtigt få en succesoplevelse, selvom man aldrig har prøvet det før. Det viser Fod på Gulv-projektet også,” forklarer Gerda Hempel.

Lektor Stine Lindahl Jacobsen bakker op om folkedansens effektivitet og tilføjer:

”Folkedansen handler om at være sammen – det handler ikke om at præstere eller konkurrere eller være god. Faktisk er det bedst, hvis man klokker lidt i det, for så har vi noget at grine af sammen, og når man griner sammen, så nedbryder man også hierarki, man bryder egne grænser og sociale grænser,” forklarer Stine Lindahl Jacobsen.

Udover at deltagerne har danset sig til bedre trivsel, er de udsatte unge også kommet i bedre form i løbet af de seks uger. Forskningsresultaterne viser tydelige fysiske forandringer i form af lavere puls, hurtigere bevægelser og bedre mestring af dansetrinene.

Deltagerne gik fra at være skeptiske og tøvende, men de lod sig lokke af den levende musik og de motiverende og inkluderende danseinstruktører.

Håber på folkedans-tilbud til samfundets udsatte og sårbare

Resultaterne i Fod på Gulv-projektet får projektleder Gerda Hempel til at drømme stort i forhold til, hvordan samfundet fremadrettet kan hjælpe udsatte og psykisk sårbare.

”Vi tillader os at drømme stort, når nu forskning indikerer, at folkedansen – med en så forholdsvis lille indsats – kan flytte unge og voksne væk fra farezonen for mental trivsel,” siger Gerda Hempel og fortsætter:

”Når man hører, hvordan nogle af de unge efter forløbet har erfaret, at det kan være sjovt at lave fejl, får reduceret deres sociale angst, tør tage ordet i større forsamlinger, bevæger sig mere og ikke mindst får nye venner, så ser jeg al mulig grund til at forankre tilbuddet”.

Dataindsamlingen inkluderer validerede spørgeskemaer, gruppeinterviews og aktivitetssensorer til måling af fysisk aktivitet.

FAKTA

  • Fod på Gulv-projektet er ledet af organisationen Tempi/Genklang, der ønskede at undersøge, om folkedans og folkemusik kan hjælpe på aktuelle udfordringer i samfundet.
  • KulturKanten, Region Nordjylland, TrygFonden og Region Syddanmark har givet tilskud til projektet.
  • Forskningsprojektet Fod på Gulv er afviklet i samarbejde med Tempi/Genklang, forskere fra Aalborg Universitet, 5 danseinstruktører og 12 musikere.
  • Projektet har kørt over en periode på 2,5 år fra januar 2022 til juni 2024
  • Der er lavet trivselsmålinger både før, under og efter de seks ugers folkedans.
  • 70.000-130.000 unge under 30 år er hverken i uddannelse eller job og oplever dårligere mental sundhed.
  • En ny rapport om unge på FGU-skoler fremhæver yderligere, at der mangler viden om sundhedstilstanden blandt disse unge, da de ikke inkluderes i de gængse sundheds- og trivselsundersøgelser på gymnasier og erhvervsskoler.
  • Deltagende institutioner: FGU Trekanten/Middelfart, FGU Fyn/Kerteminde, FGU Vendsyssel/Hjørring, FGU Himmerland/Aars, Kildehuset Nørresundby, Toftehøj Åbybro, Sundhedsværkstedet Rebild, Kimbrerparken Aars. 

Pressekontakt

Stine Lindahl Jacobsen
Lektor i musikterapi ved Aalborg Universitet
Mail: slj@ikp.aau.dk
Tlf.: 9940 9103

Gerda Hempel
Projektleder ved Tempi/Genklang
Mail: gerda.hempel@gmail.com
Tlf.: 3023 8878
Kontakt til unge og voksne deltagere går gennem Gerda Hempel

Jane Grønning Johansen
Presserådgiver ved Aalborg Universitet
Mail: janegj@adm.aau.dk
Tlf.: 9356 2377

Billeder

Foto: Grete Marie Jensen
Foto: Grete Marie Jensen
Download
Foto: Grete Marie Jensen
Foto: Grete Marie Jensen
Download

Vedhæftede filer

Følg pressemeddelelser fra Aalborg Universitet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Aalborg Universitet

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye