Grøn aftale har mange gode elementer, men skaber usikkerhed om tilstrækkelige reduktioner fra landbruget
Samlet set sætter aftalen i den grønne trepart retningen for en grøn omstilling af dansk landbrug og meget mere plads til naturen. Men krumtappen for at nedbringe udledningerne effektivt, nemlig klimaafgiften, er skuffende lav, og vil ikke hurtigt nok sikre den klimarigtige omstilling i landbruget, der er brug for, påpeger CONCITO i en kommentar til aftalen.

Aftalen vil på sigt mindske landbrugets udledninger af drivhusgasser, skabe mere og bedre natur og en styrket biodiversitet. Den vil betyde udtagning af et større antal arealer landbrugsjord, der i stedet skal bruges til genopretning af natur, rejse skov, og mindske udvaskning af kvælstof og dermed bidrage til at sikre danskernes drikkevand og et renere havmiljø. Knap så godt ser det ud for klimaet. Det lave niveau på klima-afgiften vil ifølge CONCITO ikke sikre den klimarigtige og strukturelle omstilling, der er nødvendig i landbruget.
“Det er positivt, at vi nu endelig får sat en pris på udledningerne fra landbruget, men afgiften kommer sent, og niveauet for afgiften er ikke ambitiøst nok og vil skabe usikkerhed om, at vi får den nødvendige omstilling af landbruget og tilstrækkelige reduktioner,” siger direktør Christian Ibsen, CONCITO.
“Regeringen sigter efter at nå klimamålet i 2030, men dels er det usikkert, om aftalen giver nok til det og dels skal vi reducere endnu mere derefter for at blive klimaneutrale. Den opgave løser denne model for afgiften ikke. Grundlæggende giver aftalen ikke landbruget nok incitament til at udvikle fremtidens grønne fødevareproduktion,” siger Christian Ibsen.
Langsom indfasning forsinker effekten
Aftalen indebærer, at den reelle klimaafgift i 2030 kun vil være 120 kr. pr. ton CO2, hvilket er betydelig under industrien. Derefter vil afgiften stige til et effektivt niveau på 300 kr. i 2035. Signalet til landbruget om at omstille deres drift kommer altså først om godt 10 år, selv om provenuet i vidt omfang vil blive ført tilbage til grøn omstilling i sektoren.
”Vi mener, der er behov for at give landbruget et stærkere incitament til at tage nye teknologier og løsninger i brug og hurtigt omstille produktionen i en klimavenlig og grøn retning. Nu står vi med en afgift, der reelt starter sent og meget lavt ud og derfor er et utilstrækkeligt svar på den enorme klimaudfordring, vi står over for, og som landbruget har et stort medansvar for at levere svar på,” siger Christian Ibsen.
Landbruget står i dag for 34 procent af Danmarks udledninger, og mens andre sektorer har reduceret deres klimaaftryk, har landbrugets været stort set uændret i 15 år. CONCITOs argument for en afgift har hele tiden været, at det er den bedste, billigste og mest effektive måde at drive den grønne omstilling på i landbruget – dog under forudsætning af, at der tidligt sendes et klart prissignal, der kan skubbe de nye grønne tiltag i gang.
“Det glædelig i aftalen er, at vi nu begynder at forholde os til, hvordan vi skal bruge vores danske areal fremadrettet. Vi kan producere mere, især plantebaseret mad, på mindre plads og samtidig tage hensyn til omgivelserne. Samtidig kan vi bruge de arealer, som vil blive taget ud af landbruget, til andre vigtige formål som biodiversitet, natur, drikkevand, kvælstof håndtering, klimasikring og energianlæg til sol og vind,” siger Christian Ibsen.
Aftale om et Grønt Danmark lægger op til en historisk omlægning af Danmarks arealer, men er uklar omkring, hvordan prioriteringen skal ske i praksis. CONCITO anbefaler, at Danmark får en national arealstrategi, så der kan ske en tydelig prioritering og samtænkning af alle de ønsker, der er til arealanvendelsen – også dem der ikke reflekteret i trepartens aftale.
CONCITO for at haft en rolle som uafhængig videnspartner til den grønne trepart, men har efter eget ønske ikke siddet med ved forhandlingsbordet.
Kontakter
Ghita BorringKommunikationschef
Tlf:93 88 18 19gb@concito.dkTorsten HasforthCheføkonom, Analyse
Tlf:42 68 81 24th@concito.dkChristian IbsenDirektør CONCITO
Tlf:25441247ci@concito.dkOm Tænketanken CONCITO
Danmarks grønne tænketank CONCITO er en uafhængig videnspartner for beslutningstagere på tværs af det danske samfund – politikere, erhvervsliv, den akademiske verden og civilsamfundet.
CONCITOs formål er at omsætte relevant viden til klimahandling og derved accelerere den grønne omstilling både i Danmark og internationalt.
Følg pressemeddelelser fra Tænketanken CONCITO
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Tænketanken CONCITO
Ny vidensbank skal styrke klimaundervisningen24.6.2025 10:12:23 CEST | Pressemeddelelse
Hvordan får man grøn omstilling, faglighed og handlekompetence til at hænge sammen i klasselokalet? Med Klimapakker - en ny gratis vidensbank - gør CONCITO det lettere for undervisere at anvende den nyeste klimaviden som et element i undervisningen og bringe emnet tættere på elevernes virkelighed.
Unges stemme i klimabeslutninger styrkes i 35 danske kommuner3.6.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Nyt projekt giver unge en stemme i klimabeslutninger gennem etablering af lokale ungeklimapaneler.
Grønne fællesskaber spirer frem i hele landet22.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Klimahandling og fællesskab går hånd i hånd – nu deler GRO SELV 10 anbefalinger til, hvordan flere kan skabe meningsfulde initiativer med bæredygtighed i centrum. I hele landet har unge udviklet nye måder at integrere klima og bæredygtighed i deres hverdag gennem fællesskaber, der skaber engagement og forandring.
I Odense skaber unge grønne fællesskaber22.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Klimahandling og fællesskab går hånd i hånd – nu deler GRO SELV 10 anbefalinger til, hvordan flere kan skabe meningsfulde initiativer med bæredygtighed i centrum. I Odense har unge kombineret håndværk, landbrug og madlavning for at inspirere til klimahandling.
På Lolland skaber unge grønne fællesskaber22.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Klimahandling og fællesskab går hånd i hånd – nu deler GRO SELV 10 anbefalinger til, hvordan flere kan skabe meningsfulde initiativer med bæredygtighed i centrum. I Maribo har unge kombineret musik, genbrug og upcycling for at inspirere til klimahandling.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum