Fagbevægelsen dumper anbefalinger: ”Helt utroligt skuffende”
Regeringens ekspertgruppe på beskæftigelsesområdet har tilsyneladende glemt det problem, den skulle løse.
Ret skal være ret. Det har ikke været nogen nem opgave.
Regeringen satte for godt et år siden en ekspertgruppe til at se på det danske beskæftigelsessystem og komme med anbefalinger. Med det massive benspænd, at udgifterne skal sænkes med 3 mia. kr. fra 12 til 9 milliarder årligt. Men selv med det forbehold er dommen over ekspertgruppens færdige rapport klar:
”Det er helt utroligt skuffende og virker ganske enkelt som om, at ekspertgruppen ikke har forholdt sig til problemerne. Det var en svær opgave, men svære opgaver kan også løses dårligt, og det er de her anbefalinger et bevis på,” fastslår Nanna Højlund, der er næstformand i Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH).
Systemet bliver sat fri – den ledige gør ikke
Diagnosen fra ekspertgruppen er Nanna Højlund ikke uenig i. Beskæftigelsesindsatsen er blevet for kompleks, og der er for meget detailregulering og behov for en mere individbaseret tilgang.
Men kæden hopper af, når det kommer til kuren. Her lægger ekspertgruppen nemlig op til at fjerne stort set alle rettigheder for de arbejdsløse.
”Når man har brugt ordet ’frisættelse’ i den her forbindelse, troede jeg, det handlede om at give de arbejdsløse mere frihed til at beslutte, hvad de har brug for. Men for ekspertgruppen har det åbenbart handlet om at sætte kommunerne fri til at gøre præcis, hvad de har lyst til,” siger Nanna Højlund.
Ekspertgruppen opnår forenklingen ved blandt andet at fjerne uddannelsesrettigheder og investering i arbejdsløses kompetencer. Men det er det helt forkerte tidspunkt at skære på efteruddannelse, understreger FH’s næstformand.
”Vi står midt i en grøn omstilling og en digital omstilling. Vi skal være længere på arbejdsmarkedet. Der er stor efterspørgsel på kvalificeret arbejdskraft i Danmark. Så virker det ærligt talt helt uforståeligt og kortsigtet at spare på at gøre de arbejdsløse klar til at arbejde.”
98 arbejdsmarkeder
Grundlæggende er Nanna Højlund sikker på, at ekspertgruppens vision vil skabe et langt mere utrygt land at være arbejdsløs i.
Det skyldes ikke mindst, at der bliver lagt op til, at hver kommune skal designe sit eget system. Og at de regionale arbejdsmarkedsråd skal nedlægges. Det betyder, at den enkelte kommune bliver herre i eget hus og ikke vil være underlagt en overordnet koordinering.
”Vi har i årevis haft et godt princip i beskæftigelsesindsatsen om, at arbejdsmarkedet ikke stopper ved kommunegrænsen. Ekspertgruppen anbefaler at fjerne det regionale fokus og dermed skabe 98 forskellige små arbejdsmarkeder, hvor arbejdsløse nu risikerer at blive behandlet på 98 forskellige måder”, siger Nanna Højlund.
A-kasserne bliver holdt ude
I kabalen mellem kommuner og a-kasser er kommunerne også blevet den klare vinder. For selvom ekspertgruppens kommissorie lagde op til, at a-kasserne skal have mere indflydelse, er det ikke med i anbefalingerne. Det på trods af, at det ville have skabt mere enkelthed for den arbejdsløse, større tilfredshed og bidraget til en meget væsentlig millionbesparelse.
”Jeg forstår grundlæggende ikke ekspertgruppens prioriteringer. At foreslå at spare penge på jobrettet uddannelse til arbejdsløse, når man i stedet for kan hente en stor besparelse ved at lade a-kasserne tage en større del af ansvaret for deres medlemmer er helt uforståeligt”, siger Nanna Højlund.
Vi ved fra en række målinger, at dagpengemodtagerne foretrækker forløbet i a-kasserne, mens den model ville bidrage til regeringens ønske om at forenkle systemet ved, at den arbejdsløse kun skal forholde sig til én aktør.
Kontakter
FH's pressetelefon
Tlf:26119710Følg pressemeddelelser fra FH - Fagbevægelsens Hovedorganisation
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra FH - Fagbevægelsens Hovedorganisation
Nyt tal slår fast: Spareforslag vil give kæmpe underskud11.12.2024 09:05:26 CET | Pressemeddelelse
Et forslag om besparelser på uddannelse til arbejdsløse vil sænke beskæftigelsen med næsten 3000 og skabe et stort hul i statskassen, viser ny rapport lavet for FH.
FH om FL25: Ros til uddannelsesprioriteringer og skolemad – men bekymring for arbejdsmiljøområdet22.11.2024 10:03:03 CET | Pressemeddelelse
Fra Fagbevægelsens Hovedorganisation er der ros for penge til uddannelsesområdet og skolemad, men finansloven for 2025 efterlader mange ønsker tilbage på arbejdsmiljøområdet i en tid med stress og nedslidning.
En sundhedsreform med gode ambitioner15.11.2024 11:08:40 CET | Pressemeddelelse
Den kommende sundhedsreform sætter store skibe i søen, som kan styrke nærheden, forebyggelsen og det tværgående samarbejde. For Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) er det afgørende, at medarbejderne sidder med ved bordet, når detaljerne skal udformes og reformen implementeres.
Nyt udspil fra FH: Sådan skaber vi et trygt, retfærdigt og ansvarligt pensionssystem4.11.2024 07:39:36 CET | Pressemeddelelse
I et nyt udspil foreslår Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) blandt andet at styrke Arne-pensionen, investere massivt i arbejdsmiljø og sporskifte.
Nyt udspil: Den grønne omstilling skal være socialt retfærdig21.10.2024 10:11:16 CEST | Pressemeddelelse
Hvis vi skal i mål med den grønne omstilling, skal vi skrue op for uddannelsesambitionerne og sikre, at lønmodtagerne får økonomisk tryghed og stærke jobmuligheder. Mange lønmodtagere er i dag bekymrede for konsekvenserne af omstillingen, og det skal tages alvorligt. Derfor præsenterer Fagbevægelsens Hovedorganisation nu et udspil, der sikrer social retfærdighed i den grønne omstilling.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum