Aarhus Symfoniorkester

Prestigefyldt forskningsprojekt lander hos Aarhus Symfoniorkester

Del

Aarhus Symfoniorkester er omdrejningspunkt i prestigefyldt forskningsprojekt om publikumsadfærd støttet med 6,2 millioner kr. af Danmarks Frie Forskningsfond.

Adjunkt Niels Christian Hansen
Adjunkt Niels Christian Hansen

Hvad er bifald - og hvad betyder det i en musikalsk, kulturel og national kontekst? Det er nogle af de spørgsmål, den symfoniske verden kommer til at blive klogere på, når Aarhus Symfoniorkester fra næste år bliver omdrejningspunkt for et prestigefyldt 4-årigt forskningsprojekt om publikumsadfærd.

I spidsen for projektet står Niels Christian Hansen, underviser i musikteori ved Det Jyske Musikkonservatorium (DJM) og adjunkt i kognitiv musikvidenskab ved Aarhus Universitet.

Med 6,2 mio. kr. fra Danmarks Frie Forskningsfond i ryggen kommer Niels Christian Hansen til at stå i spidsen for et projekt, der skal skaffe omfattende empirisk baseret indsigt i, hvorfor vi mennesker klapper, når vi bliver begejstrede. Projektet ”CLAPS: Bifaldskultur i de danske koncertsale” vil over tre sæsoner filme publikumsreaktioner og interviewe både publikum og musikere ved Aarhus Symfoniorkester. Målet er at kortlægge, hvilke faktorer i musikken, koncertsammenhængen og publikums oplevelse, der fører til de største klapsalver og herved få større indsigt i de faktorer, der spiller med under en koncertoplevelse. Sidst i projektperioden skal studerende fra DJM spille ved en række forsøgskoncerter, som bl.a. kan teste forskellige hypoteser omkring publikumsreaktioner.

"I Aarhus Symfoniorkester er vi meget optaget af, hvad der rører og animerer vores publikum. Det er et centralt element i vores interne publikumsforståelse og en hjørnesten i vores overordnede publikumsudvikling, programplanlægning og ’dramaturgiske design’ af koncerterne. Niels Christian Hansens forskningsprojekt, CLAPS, er på den måde særdeles relevant og interessant for os, fordi det bidrager med store mængder rå data, som giver os en objektiv viden om og indsigt i vores publikum – særligt deres reaktioner og adfærdsmønstre. Det er sjældent, at en kulturinstitution som vores får mulighed for direkte at studere sit publikum på den måde, så vi er meget spændte på de empiriske resultater af forskningsprojektet,” udtaler orkestrets musikchef Jesper Nordin.

Niels Chr. Hansen tilføjer: ”Uden systematiske målinger af publikums begejstring ved kultursektoren ikke, hvilke tiltag der virker, og hvilke der slår fejl. Billetsalg afslører for eksempel kun forventet og ikke reel begejstring. Fordi deltagelse i kulturbegivenheder kan have positive effekter på vores mentale velvære, vil vi jo gerne inspirere endnu flere mennesker til at opleve kultur, herunder også musik, live. For at forstå den kultur, der udfolder sig live, er vi forskere derfor nødt til at tage en mere teori- og hypotesedreven tilgang, hvor vi observerer publikum over en længere periode. CLAPS er det første projekt, der for alvor gør det.

Projektet forventes igangsat september 2025, hvor Aarhus Symfoniorkester tager hul på sæson 25/26.

Biografi | Aarhus Symfoniorkester

Aarhus Symfoniorkester blev grundlagt i 1935 og har til huse i Musikhuset Aarhus, hvor det råder over sit helt eget koncertsted; den prisbelønnede Symfonisk Sal. Orkestret består af 66 fastansatte musikere og den unge Malko-vinder Dmitry Matvienko i front som chefdirigent. Tidligere chefdirigenter inkluderer Marc Soustrot, Giancarlo Andretta, James Loughran and Jorma Panula.

Orkestret tiltrækker sit store og forskelligartede publikum gennem ugentlige abonnementskoncerter, familiekoncerter, kammerkoncerter, og samarbejdskoncerter med festivaler og spillesteder, bl.a. Musikhuset, Smukfest, Spot Festival og Aarhus Festuge. Aarhus Symfoniorkester er desuden fast medspiller ved Den Jyske Operas årlige produktioner i den østjyske landsdel og har desuden en betragtelig indspilningsvirksomhed af både danske, nykomponerede værker og det mere klassiske repertoire.

Orkestret varetager en social og kulturel funktion for byen, med særlige koncerter for udsatte borgere samt mere end 100 skolekoncerter om året. I 2018 lancerede orkestret Musikkens Børn – et ambitiøst familieprojekt, der henvender sig til før-skolebørn og deres forældre.

I 2021 lancerede orkestret en række nye koncertformer – KonTAKT, VelLyd og Fyraftenskoncerten – som hver især udvider koncertoplevelsen og sætter publikum i centrum ved henholdsvis at tilbyde direkte interaktion med orkestret og musikken, et musikalsk rum med plads til ro og fordybelse, og endelig koncerter, der prioriterer socialt samvær og fredagshygge.

Kontakter

Billeder

Niels Christian Hansen
Niels Christian Hansen
Download
Niels Christian Hansen
Niels Christian Hansen
Download
Musikchef Jesper Nordin
Musikchef Jesper Nordin
Download
Aarhus Symfoniorkester - koncert
Aarhus Symfoniorkester - koncert
Download

Links

EAN-nr: 5790 000 423460 - CVR 55 133 018

Aarhus Symfoniorkester blev grundlagt i 1935 og har til huse i Musikhuset Aarhus, hvor det råder over sit helt eget koncertsted; den prisbelønnede Symfonisk Sal. Orkestret består af 66 fastansatte musikere med den unge Malko-vinder Dmitry Matvienko i front som chefdirigent.

Følg pressemeddelelser fra Aarhus Symfoniorkester

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Aarhus Symfoniorkester

Orkesterchef fundet til nyoprettet stilling30.11.2023 08:00:00 CET | Pressemeddelelse

Aarhus Symfoniorkester ansætter Martin Reinhardt i en nyoprettet stilling som Orkesterchef fra 1. januar 2024. Martin kommer fra en baggrund som basbasunist i Staatskapelle Berlin samt Copenhagen Phil, hvor han siden 2018 desuden har fungeret som tillidsrepræsentant, medarbejderrepræsentant i bestyrelsen samt formand for musikerne. I stillingen som Orkesterchef i Aarhus Symfoniorkester vil Martin varetage personaleledelse og udvikling af orkestrets musikere – med direkte reference til Musikchef Jesper Nordin.

Venneforening stifter ny talentpris – og offentliggør første modtager.13.11.2023 07:45:00 CET | Pressemeddelelse

Aarhus Symfoniorkesters Venner (ASOV) indstifter en ny talentpris – ASOVs Talentpris – som uddeles årligt til en ung, særligt talentfuld klassisk musiker/musikstuderende. Modtageren indstilles af en jury bestående af medlemmer fra Aarhus Symfoniorkester, Det Jyske Musikkonservatorium og venneforeningen. Prisen er på 10.000 kr. og uddeles for første gang den 16. november i forbindelse med koncerten Klare drømme med Aarhus Symfoniorkester. Prismodtageren er den 17-årige violinist Antonia Fuglsang, som modtager hæderen til koncerten.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye