Nitrat fra planter bidrager positivt til menneskers sundhed
Nitrat fra planter er forbundet med en mindsket risiko for dødelighed, mens nitrat fra andre kilder såsom animalske fødevarer, forarbejdet kød og postevand er forbundet med en højere risiko for dødelighed. Det viser ny forskning.
Nitrat er en kemisk forbindelse, der findes i grøntsager, kød og drikkevand. Den har været genstand for en del debat, fordi den muligvis har en betydning for vores sundhed. Her har forskning tydet på, at nitrat i kosten kan spille en rolle i at forebygge hjerte-kar-sygdomme (CVD), demens og diabetes. Samtidig har der imidlertid været bekymring om, om nitrat kunne føre til kræft og det har ført til usikkerhed omkring især grønne bladgrøntsager med højt nitratindhold.
Men nu viser en ny undersøgelse, at et moderat til højt indtag af plante- og vegetabilsk nitrat var forbundet med 14 til 24 pct. lavere dødelighed både generelt og af hjerte-kar sygdom eller kræft.
Forskningen er ledet af Dr. Nicola Bondonno fra Edith Cowan University i Perth, Australien, som nu arbejder hos Kræftens Bekæmpelses Center for Kræftforskning.
Undersøgelsen er baseret på 52.247 deltagere fra Kræftens Bekæmpelses befolkningsundersøgelse ’Kost, kræft og helbred’.
Ingen grund til bekymring over nitratrige grøntsager
Forskerne fremhæver at nitraten formentlig ikke er den eneste årsag til planternes sundhedsfremmende effekt, fordi planter og grøntsager også indeholder en række andre stoffer, som er forbundet med en lavere risiko for hjerte-kar-sygdomme, kræft og dødelighed generelt. Men ifølge forskerne understreger resultaterne hvordan et højere indtag af nitratrige grøntsager kan være med til at mindske risikoen for dødelighed.
Forskningen støtter også op om tidligere forskning, som peger på, at der ikke er grund til at være bekymret for at nitratrige grøntsager såsom grønne bladgrøntsager og rødbeder, øger risikoen for kræft.
Nitrat fra kød og forarbejdede fødevarer
Den nye undersøgelse så også på hvilken betydning det havde, hvis nitraten kom fra animalske produkter. Her viste resultaterne, at et højere indtag af naturligt forekommende animalsk nitrat var forbundet med en 9 pct. højere risiko for dødelighed af alle årsager og 12 pct. højere risiko for CVD-relateret dødelighed.
Et højere indtag af naturligt forekommende animalsk nitrit, som er en kemisk forbindelse dannet af nitrat, var forbundet med en 25 pct. øget risiko for dødelighed af alle årsager, 29 pct. højere risiko for CVD-relateret dødelighed og 18 pct. øget risiko for kræftdødelighed.
Undersøgelsen viste også, at et højere indtag af nitrat og nitrit fra forarbejdede kødprodukter var forbundet med 12 til 22 pct. højere risiko for dødelighed af alle årsager og for kræftrelateret dødelighed. Det var kun kød med tilsat nitrit, som gav en øget risiko for CVD-relateret dødelighed.
Nitrat fra drikkevand
Nitrat kan også findes i vores drikkevand. Og den nye undersøgelse viste, at deltagere som havde et højere indtag af nitrat fra postevand havde en højere risiko for dødelighed generelt og for CVD-relateret dødelighed, men ikke for kræftrelateret dødelighed.
Nicola Bordonno forklarer, at kilden til nitratet bestemmer kroppens reaktion på det kemiske stof:
- Kort fortalt kan nitrat virke på to forskellige måder, når det introduceres i kroppen. Den ene er at danne en forbindelse kaldet nitrogenoxid, som forbedrer blodgennemstrømningen, sænker blodtrykket og understøtter det generelle kardiovaskulære helbred. Man mener, at antioxidantforbindelserne i grøntsager øger sandsynligheden for at nitrat virker på denne måde, siger hun og fortsætter:
- Den anden virkningsmekanisme er, at nitrat danner en gruppe af forbindelser kaldet nitrosaminer, som anses for at være kræftfremkaldende og som er forbundet med kræft.
Rådene fra den seneste forskning passer ind i de allerede kendte råd om hvad vi skal vælge, for at spise sundt: Spis flere planter og færre animalske produkter og begræns mængden af forarbejdet kød.
- Bekymringen omkring nitrat er især relateret til kræft, men et af de mest interessante resultater fra vores nye forskning er, at nitrat fundet i drikkevand var stærkere forbundet med dødsfald på grund af hjertesygdomme. Nitrat fra planter og grøntsager virker beskyttende mod de forskellige former for dødelighed. Men når nitrat kommer fra animalske kilder eller fra postevand, øger det især risikoen for hjertesygdomme, men også for visse kræftformer, siger Nicola Bondonno.
Resultaterne er offentliggjort her: Bondonno NP. et al.: Source-specific nitrate intake and all-cause mortality in the Danish Diet, Cancer, and Health Study. Eur J Epidemiol. 2024 May 28. doi: 10.1007/s10654-024-01133-5. Online ahead of print. PMID: 38802612
Artiklen er udfærdiget af Esmarie Iannucci, Edith Cowan University
Kontakter
Mette Vinter WeberPresse- og kommunikationsrådgiver i Kræftens Bekæmpelses Center for Kræftforskning
Tlf:28952828mvw@cancer.dkOm Kræftens Bekæmpelse
Kræftens Bekæmpelse er Danmarks største sygdomsbekæmpende forening. Vi arbejder med forskning i kræft, forebyggelse og støtte til patienter og pårørende. Vores mål er, at færre får kræft, at flere overlever kræft - og at flere får et bedre liv med og efter kræft.
Besøg os på Cancer.dk.
Følg pressemeddelelser fra Kræftens Bekæmpelse
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Kræftens Bekæmpelse
Syv projekter får millionstøtte til nytænkende forebyggelse10.12.2024 10:29:51 CET | Pressemeddelelse
Kræftens Bekæmpelse har netop uddelt midler fra den første pulje i Prevention Lab. Læs om de syv projekter, der alle vil knække koden til forebyggelse af kræft.
Næsten hver tiende er under 14 år ved første solarietur3.12.2024 09:08:11 CET | Pressemeddelelse
Størstedelen af solariebrugere er under 18 år første gang, de går i solarium. Alarmerende, mener Kræftens Bekæmpelse.
Kræftens Bekæmpelse roser ny reform: Vil gøre det bedre at være patient i Danmark15.11.2024 11:40:57 CET | Pressemeddelelse
Patienter får lettere adgang til en praktiserende læge, og dermed kan flere kræfttilfælde opdages tidligere, siger adm. direktør Jesper Fisker.
Ny forskning er beroligende nyt for kvinder i fertilitetsbehandling14.11.2024 11:00:00 CET | Pressemeddelelse
Brugen af de fleste fertilitetshormoner øger ikke risikoen for æggestokkræft.
Nordiske kræftforeninger: Fem politiske tiltag kan forebygge overvægt blandt børn og unge13.11.2024 14:00:00 CET | Pressemeddelelse
Strammere lovgivning og 5 politiske anbefalinger skal forebygge overvægt blandt børn.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum