Wow: Fly til salg på DBA - drømmer du om at flyve væk fra det hele?
Der er kommet noget så sjældent som et fly til salg på DBA. Et fly, der er billigere at transportere sig selv i på literen, end hvis du kørte i bil. Flyet bruger nemlig 8 liter i timen - og dertil når det ofte meget hurtigere frem. Fra Målløv, som ligger i Ballerup Kommune, til Odense tager det kun 45 minutter med dette fly.

Er du træt af køer på motorvejen, og at toget sjældent kører til tiden? Så køb dig dit eget transportmiddel, der kan svæve hen over de lange motorvejskøer og de forsinkede tog. Lige nu har vi nemlig fået noget så vildt som et fly til salg på DBA. Og det bedste af det hele er, at det ofte er billigere og hurtigere end at køre i bil.
40-årige Lennart Aarup fra Kastrup, der er flyets nuværende ejer, fortæller, at det tager ham 45 minutter at flyve til Odense fra Målløv, og så koster den tur ham mindre end i bil, fordi flyet bruger 8 liter benzin i timen. Det skriver DBA Guide.
Få certifikat, fly og "garageplads" for 200.000 kroner
Det er de færreste, der har prøvet at flyve med privatfly, men der er endnu færre, der ejer deres eget fly. Men nu kan du skrive dig ind i statistikken, som en af de få danskere, der har sit eget fly. Lennart sælger sit fly på DBA, og selvom man ikke skulle tro det, koster det ikke en formue at blive flyejer.
Lennarts fly koster 119.000 kroner. Du kan læse mere om Lennarts fly længere nede i artiklen, for først skal du vide, hvad de to andre vigtige elementer i forbindelse med flykøbet koster:
Lennart sælger nemlig også sin hangarplads. Hangarpladsen er en garage til flyet. Lennart fortæller, at man i hans flyklub har en uskreven aftale om, at man sælger sin hangarplads til den pris, man købte den for. Underforstået: Man skal ikke købe en plads for at sælge den videre til overpris.
Ikke alle fly i Flyveklubben Albatros i Målløv har en garage at stå i, men det kan i den grad godt betale sig. Vejr og vind er nemlig ikke venlige overfor letvægsflyvere, så en hangarplads er en garanti for, at dit fly har gode muligheder for at holde i mange år.
Hangarpladsen kan du købe med, hvis du vil, for 39.000 kroner. Dertil skal du også budgetere med, hvad det koster at tage et letvægs-flyvecertifikat, såfremt du ikke allede har sådan et.
- Tager du flyvecertifikatet i Flyveklubben Albatros, som en del af flyveklubben, kan det gøres for mellem 35.000-40.000 kroner. Det tager cirka et lille års tid, fortæller Lennart til DBA Guide.

Lennart er flere gange blevet spurgt, om han vil undervise i flyvning, fordi han flyver så meget og samtidig har flair for pædagogikken, nu hvor han også arbejder med at undervise. Foto - DBA Guide
Hvad vejer du?
Du må tage fløjlshandskerne af, hvis du skal blive den nye ejer af Lennarts fly. For her er det vigtigt at kende sin egen vægt, og skal du have passagere med, bliver du også nødt til at være opmærksom på deres.
- Jeg skal kende min passagers vægt, fordi flyets samlede vægt ikke må overskrides. Det betyder, at vægten af flyet i sig selv, piloten, passageren og benzinen ikke må overskride flyets samlede take off-vægt. Brændstof-mængden, og derned brændstoffets vægt, kan jeg justere på alt efter passagerens vægt, så jeg sikrer mig, at vi ikke overskrider vægtgrænsen, forklarer Lennart til DBA Guide.
Flytypen er et letvægsfly, og som navnet indikererer, er det et fly, der ikke vejer så meget i egenvægt. Sådan behøver motoren ikke at være noget prangende for at kunne få løftet hele maskineriet op i luften.
- Er du helt ny i flyvning, og vil du komme i gang så billigt som muligt, vil de fleste nok vælge svæveflyvning.
Letvægtsflyvning er nok den flyvetype, som er lettest at komme igang med, hvis du vil flyve med motor. Svæveflyv indeholder ikke en motor, forklarer Lennart til DBA Guide.

Lennarts yndlingssted at flyve over: 'Møns Klint ser mega godt ud oppe fra. Bornholm er smuk over det hele. Som udgangspunkt er natur bare smuk oppe fra'. Foto - DBA Guide
Lennart har istandsat det meste ved sit fly
Flyet, som Lennart har til salg, er fra 1994. Det har været i Lennarts varetægt i 8 år, og forinden købte han det selv af en pilot i Rårup i Jylland, som havde haft flyet i en del år. Før det har flyet har været ejet af Elgiganten i Herning, hvor flyet stod udstillet.
- Sjovt nok har jeg siddet i flyet i Elgiganten i 2002, uden at vide, at jeg på et tidspunkt købte netop dette fly selv, griner Lennart til DBA Guide og tilføjer:
- Selvom flyet er gammelt, har det stadig mange gode år igen. Fly skal ligesom biler synes hvert 2. år, forklarer Lennart til DBA Guide.
Og det har Lennart selv været med til at sørge for. Han har nemlig selv opgraderet flere ting ved flyet. Blandt andet har han trukket ny kabelgennemføring i teflon og fintunet flyets instrumentbræt ved at bygge det i kulfiber og ombetrække det.
Han har også implemteret nye sæder i flyet, som han har bygget i aluminium i stedet for glasfiber. Sådan er sæderne meget lettere. Sædebetrækket har han også selv syet i alcantara. Det plejer dog typisk at være sådan, at du enten har flair for nål og tråd eller det mekaniske, men Lennart har evner inden for begge felter:
- Jeg er uddannet personvognsmekaniker, så jeg har repareret en masse biler. Både på jobbet, men også i min fritid. På et tidspunkt hang det mig dog langt ud af halsen. Jeg blev træt af det, så i dag hygger jeg kun om min egen, private bil, fortæller Lennart, der skiftede jobbet ud med et arbejde som underviser på teknisk skole i København, til DBA Guide.
- At jeg selv har syet og ombetrukket i forbindelse med istandsættelse af flyet, er for mig ikke noget særligt. Min far siger altid, at man jo ikke kan vide, hvad man kan og ikke kan, før man har prøvet det, lyder det energisk fra Lennart til DBA Guide.

Det bedste tidspunkt at flyve på, er ifølge Lennart, når det er vinter, og der ligger sne over alt samtidig med, at det er vindstille. 'Så er luften blød som smør'. Foto - DBA Guide
Spidsen af en jetjager
'Den koster spidsen af en jetjager' - underforstået: Den har du ikke råd til. Men spidsen af Lennarts letsvægtsfly har selv et skolebarn råd til. Den flydel koster nemlig helt præcist 38 kroner.
Man bruger nemlig spidsen af en jetjager til at måle airspeed (pitotrør) med, og den funktion sidder ude på vingen på Lennarts fly, og koster altså kun 38 kroner. Spidsen af Lennarts fly, selve propellerne, koster 10.000 kroner.
Lennart fortæller desuden, at spidsen på en jetjager nok ligger på omkring 16.000 kroner.

Hvis Lennart har en dårlig dag, flyver han ikke. Lennart vil helst flyve sammen med nogle for at kunne dele oplevelsen. Foto DBA Guide
Køber du dig ind i klubben, køber du dig ind i et venskab
Flyveklubben Albatros er mere end bare en flyveklub. Det fornemmer man hurtigt på Lennart og folkene i klubben.
Lennart fortæller også, at hvis hans tidligere læremesterinstruktør er tilstede, når Lennart lander med sit fly, stiller han sig op for at se til, og bagefter vurderer han sammen med Lennart, hvad der kan gøres bedre, og hvad der gik godt.
- Det er utrolig brugbart. Sådan kan man jo kun blive bedre, fortæller Lennart til DBA Guide.
I flyveklubben er de lige for tiden 80 medlemmer, og det kræver dermed et helt pandekagetårn at mætte alle dem. Og et tårn bliver der lavet, når medlemmerne holder deres flyvetradition ved lige. Engang imellem flyver de til Revningen tæt ved Odense, hvor Odensen flyveklub serverer pandekager for dem.
- Jeg er næsten nede i klubben hver dag. Jeg er her ikke længere kun for at flyve, men også fordi, her bare i sig selv er hyggeligt at være, fortæller Lennart, der også virker til at være ekstremt afholdt.
I klubhuset hænger priser på væggene, og en af dem har Lennarts navn på. 'Årets Albatro 2018'.
- Den pris fik jeg, fordi jeg brugte meget af min tid på at arrangere Roskilde Airshow, forklarer Lennart til DBA Guide.

Lennart har selv syet beklædningen til flyets kontrolpanel. Foto - DBA Guide
Derfor sælger Lennart sit fly
En hobby, der er blevet hans liv og en klub, han er utrolig vellidt i: Hvorfor pokker vil Lennart af med sit fly?
- Der er kommet en ny situation i min familie, som betyder, at jeg for tiden har et andet fokus. Jeg vil bruge min tid på noget andet. Det er ikke fordi, jeg vil lægge flyvningen på hylden for altid, men lige for nu skal jeg ikke eje mit eget fly, fortæller Lennart til DBA Guide.
Han vil dog gerne holde flyvningen ved lige, og derfor har han planer om, at han indimellem kan låne og leje sig til fly, indtil han igen får tid og lyst til at eje sit eget fly.

Målløv flyvebane er meget kort. Korte end normale flyvebaner. Det sætter krav til dem, der flyver her. Foto - DBA Guide
Dette kræves af dig, for at du kan beholde dit flycertifikat
Vi kender vist alle sammen én, der har taget kørekort for flere år siden, og som ikke har kørt bil siden. Den situation opstår aldrig med flyvecertifikater. For her skal du hver andet år bevise, at du stadig mestrer at flyve et fly. Hvert andet år skal du derfor flyve en tur med en PFT kontrollant (personalf flight training), der ser til, at du formår at håndtere flyvning korrekt og ikke har fået dig nogle dårlige vaner.
- Jeg flyver typisk omkring 30-70 timer om året. Dermed er jeg den i klubben, der flyver næstmest. Det er min gode ven og gyrokopterpilot, der flyver flest timer om året, men ham, der ligger efter mig, har kun fløjet halvt så mange timer som jeg, siger Lennart til DBA Guide.
Han og de andre medlemmer af klubben fører flittigt logbog over deres flyvning.

Når du flyver til Odense fra København skal du ikke betale bropenge. Foto: DBA Guide
Video:
I må hellere end gerne bruge videoen, så længe den embeddes fra vores YouTube.
Her er embedkoden:
<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/WTQoLFPbOCg" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>

Her kan du se DBA-annoncen. Foto - DBA Guide
Kontakt:
For yderligere information kontakt mig (Julie Schoen, redaktør på DBA Guide) på:
Tlf: 2877 7506
Mail: Jschoen@ebay.com
Kontakter
Julie SchoenPresseansvarlig
Tlf:+45 28 77 75 06julie.schoen@schibsted.comOm DBA:
DBA er Danmarks største handelsplads med nye og brugte varer, der spænder lige fra festkjoler til firehjulstrækkere. Vi har eksisteret siden 1981.
Med 370.000 aktive brugere hver måned, har vi for alvor fat i de købs- og salgsmotiverede danskere. På vores app og platform finder du i skrivende stund mere end 3 millioner aktive annoncer, og danskerne har et gennemsnitligt tidsforbrug hos os på mere end otte timer om måneden.
Følg pressemeddelelser fra DBA
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra DBA
DBA fornyer sig – vil være det bedste sted at handle brugt4.2.2025 08:47:04 CET | Pressemeddelelse
I dag vågner alle DBA-brugere op til en helt ny version af den populære platform og app. DBA introducerer en række nye funktioner og højner brugervenligheden, så det bliver endnu nemmere og mere trygt at handle brugt. Et af højdepunkterne er fragt- og betalingsløsningen Fiks færdig, der gør det nemt at handle genbrug i hele landet. Lanceringen understreger DBAs mål om at være den bedste platform til genbrug i Danmark.
I parforholdet står kvinderne for genbrugssalget – men det er ofte mændene, der henter1.10.2024 13:25:48 CEST | Pressemeddelelse
Hvis du sælger dine brugte ting, er der størst sandsynlighed for, at det er en kvinde, som køber din vare. Men skal din ting hentes af køber, er der størst sandsynlighed for, at kvinden, du korresponderede med, sender sin mand afsted for at hente den købte vare. Det viser Genbrugsindekset 2024.
Når Apple lancerer ny iPhone går folk til tasterne på DBA10.9.2024 14:13:35 CEST | Pressemeddelelse
iPhone 16 er netop blevet lanceret, og den er tilgængelig på markedet om nogle få uger. Det får genbrugsinteressen for brugte iPhones til at stige, viser data fra DBA. iPhone er det næstmest anvendte søgeord på DBA, men 56 procent af danskerne har gamle mobiler liggende derhjemme uden at sætte dem til salg.
Ny rapport: Så meget CO2e har danskerne sparet ved at handle på DBA17.8.2024 08:54:46 CEST | Pressemeddelelse
Danskerne har potentielt sparet 58.000 tons CO2e på et år ved at handle på DBA, viser ny rapport. Det svarer til den CO2e-udledning, der kræves for at fremstille 400.000 nye cykler eller flyve 280.000 gange tur-retur mellem København og Stockholm. DBA vinder over sine nordiske naboer, når man måler på, hvor meget hver eneste brugthandel i gennemsnit har sparet af CO2e-udledning.
Louise og Jesper blev kærester gennem DBA25.7.2024 06:17:00 CEST | Pressemeddelelse
Louise fra Silkeborg fandt kærligheden ved at lades som om, hun var en gammel brugt bil på Den Blå Avis. Ni henvendelser senere fandt hun kærligheden, og i dag er hun og manden stadig sammen – og gift.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum