Er dit maleri på væggen penge værd? Tjek selv efter, her
Det kan være svært at se, om maleriet er millioner værd, selv for en kunstkender. Der er dog en håndfuld ting, du med fordel kan kigge efter og undersøge, når du vil finde ud af, om dit maleri derhjemme har værdi. Kunsteksperten serverer dig fem tips til, hvordan du skiller skidt fra scoops.

Har du en lille drøm om, at maleriet, der hænger på din væg, og som forestiller en brølende kronhjort ved skovsøen, er en ukendt Krøyer? Det kan du få svar på nu, hvor vi gør det tydeligt hvilke ting, der afslører et ægte kunstværk?
Til at guide os har vi allieret os med kunstekspert Johs Schmidt, der dagligt vurderer malerier hos Lauritz.com. Her er hans fem bedste råd til at finde ud af, om det er møl eller millioner, der gemmer sig i maleriets ramme. Det skriver DBA Guide.
Denne malemåde giver ofte det største hammerslag
Når det gælder malerier, er der særligt én type, du kan håbe på, du har mellem hænderne:
- Overordnet set kan man sondre mellem de to hyppigste kunstformer. Malerier malet med olie eller akryl på lærred er der mange af, og derfor er det ofte dem, der handles flest af. Litografier eller forskellige typer af tryk, der er limet op på pap og indrammet bag glas, er en anden type, som også kan være en eftertragtet vare, hvis det er den rigtige kunstner, der står bag, forklarer Johs Schmidt til DBA Guide.
Der er en enorm forskel på, hvilke materialer et kunstværk er skabt af, og det kan godt have en betydning:
- Normalt vil man sige, at oliemaleriet er det dyreste. Det er i hvert fald den traditionelle måde at se det på, men der er også mange undtagelser, hvor vi ser, at arbejder på papir kan koste millioner, fortæller Johs Schmidt til DBA Guide.
Du skal derfor ikke opgive håbet om, at dit maleri er penge værd, selvom det ikke er malet med olie. Det vigtigste er nemlig, at maleriet ikke er en kopi. Spørgsmålet er bare, hvordan kan du se det?
Flere ting afslører, om dit maleri er originalt
En kopi kan være så god, at ikke en gang en kunstekspert kan se forskel fra originalen. Du skal derfor virkelig dykke ned i detaljerne, når du skal finde ud af, om dit maleri er en forfalskning:
- Reproduktioner føles ofte glatte som papir, så det er første indikation på, om maleriet er originalt eller ej. Når du rører ved et oliemaleri med fingrene, skal det føles som et lille bakkelandskab, forklarer Johs Schmidt til DBA Guide og fortsætter:
- Man skal kunne mærke malingen, som ofte er ret tyk og derfor er størknet i markante klumper.
Det er dog ikke den eneste ting, der kan afsløre, om maleriet er ægte:
- Man skal også se på, om billedet har patina. Reproduktioner - og især nye reproduktioner, der er trykt og overført til lærreder - har en helt særlig glans, som en original ikke har. Det kan være vanskeligt at se, men er billedet brugt og med mange spor af slitage, sådan så det er en smule støvet i sit look, kan det være et udmærket tegn på alder og ægthed, siger Johs Schmidt til DBA Guide.
Hold øje med rammer og lærreder af denne type
Det er ikke kun motivet og malingen, som afslører, hvor meget et maleri er værd. Lærredet kan også give dig et praj om, hvilken vej prispilen peger:
- Er motivet malet på et groft lærred, er det desværre en indikator på, at maleriet nok ikke er så meget værd. De grove lærreder, som f.eks. sækkelærred, har nemlig været billige at skaffe for malerne. De dygtige og etablerede kunstnere havde ofte råd til gode lærreder, og derfor er deres malerier sjældent sat på lærreder i dårlig kvalitet. Desværre er der også en del undtagelser, forklarer Johs Schmidt til DBA Guide.
Har du kastet et blik på rammen? Et maleri, der er udført i kvalitetsmaterialer, har ofte en højere pris end dem, der er lavet af mindre gode materialer. Netop derfor har både lærredet og rammen betydning for, hvad vurderingen af dit maleri ender på:
- Ser rammen ud til at have taget tid at lave? Det er en god ting. Når blændrammen er udført professionelt og har været forbi en snedker, før den er monteret på lærredet, kan det øge den samlede vurdering, fortæller Johs Schmidt til DBA Guide.
Dette kan du håbe på at finde på maleriets bagside
Der findes ikke et trick, som afslører maleriets pris, men der er én ting, du skal holde særligt øje med. Det er nemlig her, at maleriet ofte afslører sin værdi:
- Du kan finde ud af meget om maleriet, når du kigger på bagsiden. Der kan nemlig være udstillingsetiketter, som fortæller maleriets historik, og det vil næsten altid være en positiv ting, der trækker prisen op, forklarer Johs Schmidt til DBA Guide og fortsætter:
- Det er også på bagsiden, du finder gamle auktionsmærker, som viser, at billedet har været handlet før. Det understøtter også billedets ægthed, fortæller han.
Auktionsmærker, der altid er påført med sort maling eller blyant, er ikke det eneste, du finder på maleriets bagside. Det er nemlig også her, at standen afsløres:
- Vi ser ofte, at ældre malerier har mange lapper på bagsiden. Det er et tegn på, at det har været repareret. Kan du ikke se noget på bagsiden, kan du holde maleriet op mod sollyset, for så afslører reparationer sig også. Er de godt lavet, behøver det heldigvis ikke at have betydning for prisen, guider vurderingseksperten til DBA Guide.
Mulighederne for slitage er mange
Hvordan er standen på dit maleri? Et maleri, der har hængt beskyttet i stuen og ikke været udsat for direkte sollys, er ofte i bedre stand end de malerier, der har været i eksil på loftet. Et maleri må hverken være falmet, fugtigt eller fyldt med huller:
- En skade på et billede kan være afgørende for prisen. F.eks. betyder det noget, hvor et hul i lærredet optræder. Sidder det midt i en figur, så man ikke kan se et ansigt? Det er naturligvis ødelæggende for billedet, men er maling på en vej eller i en himmel afskallet, er det nemmere at skjule og reparere, forklarer Johs Schmidt til DBA Guide.
Standen på et maleri har selvfølgelig afgørende betydning for, hvad den samlede vurdering ender på. Selvom en dygtig konservator kan redde meget, er det ikke sikkert, at det kan betale sig, fortæller Johs Schmidt:
- Man kan reparere meget, men det afhænger også af, hvad der er beskadiget. En konservator kan næsten altid bringe et billede tilbage til et godt stadie, men det kan kun betale sig, hvis maleriet efterfølgende stadig er mere værd end handelsværdien, siger han til DBA Guide.
Denne type kunstnere står typisk bag malerier, der i dag er steget i værdi
Kan du spotte en signatur i hjørnet af billedet? Det er altid en fordel, hvis du kan finde kunstnerens navn eller initialer, for er kunstneren kendt, bliver hammerslaget ofte højt. En lille krusedulle er imidlertid ikke det eneste, der får et maleri til at sprænge prisskalaen, fortæller eksperten:
- Prisen på et maleri stiger, når efterspørgslen er høj, så hvis ikke der er mange malerier af en kunstner til salg, kan du være heldig at få en god pris. Men det er altså også afgørende, at kunstneren er en god fortæller og en god håndværker. Har kunstneren også været en del af sin samtid og være forankret i et kunstnerisk netværk, tæller det som regel også op, siger Johs Schmidt til DBA Guide.
Dykker vi ned i kunsthistorien, kan vi se, hvordan forskellige stilarter gennem tiden har været populære. De sidste 20-30 år har den modernistiske kunst fra 1900-tallet været i høj kurs, og går vi endnu længere tilbage, var der et endnu større fokus på antikviteter, men hvad hænger vi på væggen i dag? Johs Schmidt svarer:
- I dag er Vilhelm Hammershøi helt særligt efterspurgt, og internationalt forbindes han med en særlig nordisk melankoli. Han er nok den mest hypede blandt de danske kunstnere i dag, og han er blevet det, Asger Jorn var for Danmark for et par år tilbage. Blandt samtidskunstnerne er Tal R og Olafur Eliasson blandt de største navne, siger han til DBA Guide og fortsætter:
- Et godt maleri afhænger ikke kun af, hvem maleren er. Det skal have en wow-effekt af en eller anden art. Derfor vil jeg også altid anbefale et godt maleri af en mindre kendt kunstner end et dårligt maleri af en kendt kunstner. Det er der større salgspotentiale i, afslutter Johs Schmidt til DBA Guide.
Kontakt:
For yderligere information kontakt mig (Julie Schoen, redaktør på DBA Guide) på:
Tlf: 2877 7506
Mail: Jschoen@ebay.com
Kontakter
Julie SchoenPresseansvarlig
Tlf:+45 28 77 75 06julie.schoen@schibsted.comOm DBA:
DBA er Danmarks største handelsplads med nye og brugte varer, der spænder lige fra festkjoler til firehjulstrækkere. Vi har eksisteret siden 1981.
Med 370.000 aktive brugere hver måned, har vi for alvor fat i de købs- og salgsmotiverede danskere. På vores app og platform finder du i skrivende stund mere end 3 millioner aktive annoncer, og danskerne har et gennemsnitligt tidsforbrug hos os på mere end otte timer om måneden.
Følg pressemeddelelser fra DBA
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra DBA
DBA fornyer sig – vil være det bedste sted at handle brugt4.2.2025 08:47:04 CET | Pressemeddelelse
I dag vågner alle DBA-brugere op til en helt ny version af den populære platform og app. DBA introducerer en række nye funktioner og højner brugervenligheden, så det bliver endnu nemmere og mere trygt at handle brugt. Et af højdepunkterne er fragt- og betalingsløsningen Fiks færdig, der gør det nemt at handle genbrug i hele landet. Lanceringen understreger DBAs mål om at være den bedste platform til genbrug i Danmark.
I parforholdet står kvinderne for genbrugssalget – men det er ofte mændene, der henter1.10.2024 13:25:48 CEST | Pressemeddelelse
Hvis du sælger dine brugte ting, er der størst sandsynlighed for, at det er en kvinde, som køber din vare. Men skal din ting hentes af køber, er der størst sandsynlighed for, at kvinden, du korresponderede med, sender sin mand afsted for at hente den købte vare. Det viser Genbrugsindekset 2024.
Når Apple lancerer ny iPhone går folk til tasterne på DBA10.9.2024 14:13:35 CEST | Pressemeddelelse
iPhone 16 er netop blevet lanceret, og den er tilgængelig på markedet om nogle få uger. Det får genbrugsinteressen for brugte iPhones til at stige, viser data fra DBA. iPhone er det næstmest anvendte søgeord på DBA, men 56 procent af danskerne har gamle mobiler liggende derhjemme uden at sætte dem til salg.
Ny rapport: Så meget CO2e har danskerne sparet ved at handle på DBA17.8.2024 08:54:46 CEST | Pressemeddelelse
Danskerne har potentielt sparet 58.000 tons CO2e på et år ved at handle på DBA, viser ny rapport. Det svarer til den CO2e-udledning, der kræves for at fremstille 400.000 nye cykler eller flyve 280.000 gange tur-retur mellem København og Stockholm. DBA vinder over sine nordiske naboer, når man måler på, hvor meget hver eneste brugthandel i gennemsnit har sparet af CO2e-udledning.
Louise og Jesper blev kærester gennem DBA25.7.2024 06:17:00 CEST | Pressemeddelelse
Louise fra Silkeborg fandt kærligheden ved at lades som om, hun var en gammel brugt bil på Den Blå Avis. Ni henvendelser senere fandt hun kærligheden, og i dag er hun og manden stadig sammen – og gift.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum