Akademikerne

Stor ros til den nye aftale om at styrke videnstunge iværksættere

Del

Aftalepartierne skal have stor ros for den nye iværksætterstrategi og for at sætte fokus på højtuddannede og specialiserede iværksættere. Dansk økonomi er dybt afhængig af forskningstunge og specialiserede eksportvirksomheder. Aftalen er et skridt på vejen til at få flere af disse virksomheder i fremtiden.

Danmark har brug for flere iværksættere. Ikke mindst specialiserede iværksættere, som ud fra forskning og viden kan udvikle deres ideer og skabe nye løsninger, som vi alle får gavn af. Det er bl.a. en forudsætning for at kunne håndtere den grønne omstilling. Og det er en forudsætning for at sikre fremtidens velstand og velfærd.

Derfor er det meget positivt, at aftalepartierne med iværksætterstrategien giver de videnstunge iværksættere bedre vilkår og nye muligheder for adgang til kapital, kompetencer og viden fra universiteterne.

Akademikernes formand Lisbeth Lintz udtaler:

”Aftalepartierne skal have stor ros for iværksætterstrategien. Jeg noterer mig, at der er særligt fokus på at styrke vilkårene for videnstunge virksomheder. Det er udtryk for rettidig omhu. Dansk økonomi er alt overvejende drevet af videnstunge eksportvirksomheder og vi skal derfor sikre gode betingelser for vores videniværksættere, så de kan blive drivende i denne udvikling.”

Aftalepartierne har fokus på at sikre iværksættere opstartskapital og ser behov for at afsætte flere midler til vækstkautioner og vækstlåneordninger for at sikre, at opstartsvirksomhederne kommer ind i et positivt vækstforløb. Også denne prioritering ser Lisbeth Lintz positivt på:

”Det er positivt, at aftalepartierne vil fjerne nogle af de finansieringsmæssige barrierer, der for alvor kan stå i vejen for at etablere forskningstunge virksomheder, hvor der måske går nogle år, før indtægterne begynder at rulle ind.”

Iværksætterstrategien indeholder derudover en udvidet dagpengeret til iværksættere. Konkret lægges der op til, at tidligere indkomst kan tælle med i optjening af dagpengeretten. Dette har længe stået på ønskelisten i Akademikerne.

”Det er rigtig fint, at der lægges op til at udvide dagpengeretten til iværksættere. For mange højtuddannede vil det blive nemmere at etablere egen virksomhed. Ikke mindst i begyndelsen af deres arbejdsliv,” udtaler Lisbeth Lintz.

Med aftalen vil aftalepartierne målrette midler til universiteternes indsats for innovation og iværksætteri. Det er et vigtigt fokus, men det er et problem, hvis universiteterne skal finansiere indsatsen via basismidlerne. Det vil betyde færre midler til forskning.

”Det er godt, at aftalepartierne vil styrke universiteternes profil i forhold til innovation og iværksætteri. Universiteterne spiller i forvejen en vigtig rolle i den sammenhæng. Men jeg er bekymret for, om denne prioritering betyder, at der i sidste ende vil være færre midler til forskning,” udtaler Lisbeth Lintz.  

Akademikerne ser frem til at deltage i arbejdet med realiseringen af iværksætterstrategien.

Kontakter

Om Akademikerne

Akademikerne er en partipolitisk uafhængig paraplyorganisation for 26 faglige organisationer, der organiserer akademisk uddannede i Danmark. Akademikerne repræsenterer pr. 1. januar 2024 ca. 500.000 medlemmer med en lang videregående uddannelse.

Akademikerne samarbejder med medlemsorganisationerne for at sikre et attraktivt akademisk arbejdsmarked. Akademikerne skal øge akademikernes indflydelse i samfundet.

Følg pressemeddelelser fra Akademikerne

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Akademikerne

150.000 akademikere siger et stort ja til nye offentlige overenskomster15.4.2024 12:00:00 CEST | Pressemeddelelse

97,9 pct af de afgivne stemmer, og samtlige 26 medlemsorganisationer i Akademikerne, har stemt ja til overenskomstaftalen OK24. Samtidig er stemmeprocenten på 43 pct. hvilket er en stigning på 27 pct sammenlignet med foregående afstemning. Afstemningsresultatet betyder, at 150.000 offentligt ansatte akademikere i staten, regionerne og kommunerne nu kan se frem til markante forbedringer i at indrette arbejdslivet fleksibelt samt markante lønstigninger.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye