DBA

Karsten Ree, grundlæggeren af DBA Jac Nellemann og direktøren gennem 26 år, Frank Ludvigsen fortæller for første gang om DBAs tilblivelse

Del

Du troede nok, det var Karsten Ree, der opfandt Den Blå Avis. Det passer ikke. Jac Nellemann, Karstens mangeårige ven dengang og racerkører, etablerede Den Blå Avis. Det var dog en biltyv, der fandt på idéen om en gratisavis med folks private ting til salg, og den idé pitchede Jacs kone ind til Jac, fordi hun synes, han skulle bruge tiden på noget mere fornuftigt end ræs.

Hvis man siger 'Den Blå Avis', tænker mange nok på Karsten Ree. Det er der ikke noget at sige til, for det var også Karsten, der i rigtig mange år - fra 1981 til 2008 - stod bag DBA. Men i de første år, var han ikke den eneste ejer af den blå markedsplads, og helt tilbage i 1981 var Karsten faktisk slet ikke medejer. Det var Jac Nellemann til gengæld. Han var både ejer og grundlæggeren af DBA.


Den tidligere racekører Jac Nellemann har i mange år ikke været i medierne, men nu er han klar til at fortælle, og det gør han i en ny video, hvor Karsten Ree og direktøren for DBA gennem 26 år, Frank Ludvigsen, også medvirker i på DBAs eget medie, DBA Guide.

DBA eksisterer kun på grund af en biltyv

Den Blå Avis' historie begynder med en biltyv. Det var nemlig ham, der opfandt avistypen, som Den Blå Avis' idégrundlag er bygget ud fra. Mike Abbot var en englænder, der i 1968 ifølge Karsten Ree ikke var helt fin i kanterne. Han stjal ifølge milliardæren lidt biler hist og her, og Mike Abbot var i det hele taget sin egen:

- Han udviklede sig til en 'Rasmus-modsat'. Han fandt ud af, at aviserne stjal fra folket. Aviserne fik alt for mange penge for deres annoncer. Han tænkte; 'Jeg må kunne gøre det omvendt', fortæller Karsten til DBA Guide.

Mike Abbot vendte altså den gængse avis-model på hovedet. Han gjorde det modsatte af, hvordan finansieringsstrukturen ellers var: Annoncerne i avisen skulle være gratis, mens avisen skulle koste noget.

- Indholdet skulle være så godt, så folk ville betale for det. Det var ligesom finansieringsgrundlaget, fortæller Karsten Ree til DBA Guide.

Indtil da havde man mest af alt beskæftiget sig med aviser, der var gratis, og de blev finansieret af annoncørerne, der betalte for at få deres reklamer i avisen. Og sammenligner man med de aviser, der på daværende tidspunkt kostede noget at købe, var Den Blå Avis dobbelt så "dyr".

'Buy and sell'-avisen blev derfor en realitet, og det var verdens største gratisannonceavis. Den blev etableret i Vancouver, Canada

null

Foto - DBA Guide

Det var konens idé

Mike Abbot får sig en kollega i virksomheden omkring gratisavisen 'Buy and sell', der hedder Gunther Schaldach. Gunther rejser derefter til Los Angeles, hvor han etablerer en avis ud fra samme model, der får navnet 'The Recycler'.

Nogle rejsende tager idéen med til Europa, og en mand ved navn Peter Ahlm stifter 6. februar i 1981 'Gula Tidningen' (på dansk: 'Den gule avis') i Sverige.

Peter Ahlms tidligere forlovede møder den danske racekører Jac Nellemann og fortæller ham om hendes tidligere forlovedes 'gule avis', som var en god forretning dengang.

- Ideen til Den Blå Avis stammede fra min kone. Hun synes, jeg skulle beskæftige mig med noget andet og mere fornuftigt end at køre motorløb, griner Jac Nellemann til DBA Guide.

- Jac gik hjem og fik lagt fundamentet for avisen og kom så til mig og fortalte, at han ville lave avisen, fortæller Karsten til DBA Guide.

Jac håbede, Karsten, der på det tidspunkt have været hans ven gennem 16-18 år, vil være investor i firmaet.
 

Og heldigvis var Karsten frisk på at skyde nogle penge i projektet og den kommende virksomhed. Ifølge Karsten var det faktisk ikke engang første gang, Karsten havde hjulpet Jac:
 

- Det var ikke helt uvant for mig at skulle komme ind og være redningsmand for et projekt, Jac brændte for, fortæller Karsten til DBA Guide.

31. oktober 1981 søsættes Den Blå Avis med Jac Nellemann i spidsen og med velsignelse fra Karsten Rees tegnebog. På det tidspunkt er der tre-fire andre aviser med samme finansieringsmodel i Europa, husker Karsten det som om.
Den Blå Avis når et oplag på 10.000 solgte eksemplarer.
 

Mor måtte hjælpe, for at det hele kunne løbe rundt
Man har tidligere hørt om iværksættere, der til at begynde med har måtte sidde og kodede i en kælder, eller hvor de måtte bruge forældrenes køkken, inden de kunne starte deres catering op for alvor.


Sådan var det også med Den Blå Avis: I avisens barndom blev den styret fra et tørloft i København. Jac Nellemanns lejlighed havde nemlig, som mange andre københavnerlejligheder, adgang til et større loftrum, der egentlig var beregnet til, at man kunne hænge sit vasketøj op for at tørre.

Her sad de studerende, som Jac ansatte, og ringede ud til folk, skrev ned og sendte til tryk.

- Min mor, der var oppe i 70'erne, hjalp til. (...) Min mor skrev annoncerne ind på et for-dengang avanceret IT-anlæg, smiler Jac til DBA Guide.

null

Foto - DBA Guide

Avisen udvider

Den Blå Avis holdt sig attraktiv for hele Danmark ved at have et tillæg i avisen, der hed 'Den Blå Avis Vest'. Her var alle tingene sat til salg af danskere, der boede vest for Storebælt

Men da DBA for alvor fik succes, fik avisen så mange annoncer indrykket af folk på Fyn og i Jylland, at man besluttede at introducere Den Blå Avis Vest som en selvstændig avis, ligesom man også havde en Øst-version for sig. Det gjorde man 1. oktober 1984

- Jac kendte en gut, der var yngre end ham og jeg. Han hed Frank Ludvigsen og blev den ledende kraft i "butikken", fortæller Karsten, der allerede i 1982 blev partner i forretningen, til DBA Guide.

Frank blev til en start ansat til at drive Vest-afdelingen. Han blev direktør for selskabet, men stod for at starte vest-avisen op.

- DBA var stort set hele mit liv, fortæller Frank Ludvigsen til DBA Guide.

Folk var skeptiske overfor konceptet

Det var ikke nogen nem opgave for de tre herre og forhenværende racerkører at starte Den Blå Avis op. Selvom avisen havde flere søsteraviser i Europa, kendte danskerne ikke til forretningsmodellen endnu. Folk var skeptiske overfor, hvordan det kunne være gratis for dem at annoncere med deres ting til salg, og desuden manglede Frank, Karsten og Jac annoncer at putte i avisen.

- Der var et vis skeptisk overfor konceptet. 'Den Blå is', eller hvad er det, du siger. 'Så må regningen jo komme, på et senere tidspunkt', tænkte folk, forklarer Frank til DBA Guide.

-Folk var ikke af den klare opfattelse af, at noget havde en værdi, hvis det var gratis, fortæller Jac til DBA Guide.

Folk kunne simpelthen ikke forstå, hvordan de kunne få lov til at indrykke deres annonce gratis - gad folk virkelig betale for en avis med gratisannoncer i?

- Folk var qua det, de havde oplevet gennem livet, vant til, at når de bestilte et eller andet, kom regningen. Vi sagde: 'Jamen det koster altså ikke noget at annoncere. Heller ikke, når det bliver solgt', fortæller Karsten til DBA Guide og fortsætter:

- Det er de stakler, der køber bladet, der betaler.

Sådan skaffer man annoncer til en tom avis

Dør til dør-metoden. Den hører man jo er blevet afprøvet hos flere iværksættere, og den blev også på sin vis brugt af de tre "bagmænd" til Den Blå Avis. For hvor finder man folk, der har ting, de gerne vil sælge? Man ringer rundt til et halv af tilfældige mennesker. En liste med 200.000 telefonnumre blev trukket til Frank:

- Der var jo ingen, der ringede til os. (...) Vi ansatte, det, vi kalder for 'terminalister' (...) Vi ringede ud til folk. 200.000 telefonnumre, fortæller Frank til DBA Guide.

Men én ting var at skaffe selve kunderne. Kiosker og tankstationer, der skulle have avisen i salg, skulle også hverves. Så Frank måtte ind i diverse kiosker i Aarhus for at høre, om de ville forhandle "hans" avis.

- Frank tog bestemt opgaven seriøst og viede til liv til det, tør jeg godt sige. Han har været et aktiv i butikken, fortæller Karsten Ree til DBA Guide.

På et tidspunkter hører trioen dog op. Karsten og Jac vil noget forskelligt. Makkerparret har på daværende tidspunkt søsat en avis i Tyskland ud fra samme koncept som DBA, og de deler de to aviser op mellem sig. Jac får søsteravisen i Hamborg, og Karsten kører videre i Danmark med Den Blå Avis i sammenspil med Frank Ludvigsen.

null

Foto - DBA Guide

Kontakter

Om DBA:

DBA er Danmarks største handelsplads med nye og brugte varer, der spænder lige fra festkjoler til firehjulstrækkere. Vi har eksisteret siden 1981.

Med 370.000 aktive brugere hver måned, har vi for alvor fat i de købs- og salgsmotiverede danskere. På vores app og platform finder du i skrivende stund mere end 3 millioner aktive annoncer, og danskerne har et gennemsnitligt tidsforbrug hos os på mere end otte timer om måneden.

Følg pressemeddelelser fra DBA

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra DBA

DBA fornyer sig – vil være det bedste sted at handle brugt4.2.2025 08:47:04 CET | Pressemeddelelse

I dag vågner alle DBA-brugere op til en helt ny version af den populære platform og app. DBA introducerer en række nye funktioner og højner brugervenligheden, så det bliver endnu nemmere og mere trygt at handle brugt. Et af højdepunkterne er fragt- og betalingsløsningen Fiks færdig, der gør det nemt at handle genbrug i hele landet. Lanceringen understreger DBAs mål om at være den bedste platform til genbrug i Danmark.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye