Hvem er menneskerne bag AI? Megan Tobias Neely fra CBS modtager prestigefyldt Sapere Aude-bevilling til at finde svaret
Adjunkt Megan Tobias Neely har netop modtaget en af de eftertragtede Sapere Aude-bevillinger. Hun vil forstå de forskere, der står bag AI-teknologien – en undersøgelse, der skal gøre os klogere på, hvordan AI vil påvirke vores fælles fremtid.

Kunstig intelligens har revolutioneret verden på godt og ondt, men de forskere, der står bag teknologien, forbliver et mysterium. Hvem er de egentlig? Hvilke baggrunde, værdier og arbejdsmetoder former deres arbejde, og hvordan påvirker dette den teknologi, vi alle sammen møder i hverdagen?
Det er spørgsmål som disse, der er omdrejningspunktet for et nyt forskningsprojekt på CBS, ledet af adjunkt ved Institut for Organisation, Megan Tobias Neely.
Hun er en af de 38 forskningsledere, der i år har modtaget den prestigefulde Sapere Aude-bevilling på omkring 6 millioner kroner fra Danmarks Frie Forskningsfond. Med bevillingen får de mulighed for at udvikle og styrke både deres forskningsidéer og deres ledelseskompetencer.
Menneskerne bag AI
Forskningsprojektet med titlen ’Building Research on Artificial Intelligence (BRAIN)’ har til formål at undersøge, hvordan sammensætningen af medarbejdere og deres daglige arbejde påvirker den AI-teknologi, de skaber, og hvilke konsekvenser det har for samfundet. Projektet kombinerer studier af arbejdspladskultur med avancerede beregningsmetoder for at analysere en førende virksomhed inden for generativ AI. Resultaterne vil have stor betydning for den aktuelle debat om, hvorvidt AI vil gøre arbejdslivet bedre eller tage vores jobs, fortæller Megan Tobias Neely:
“AI er et emne, der både er blevet sensationelt og undersøgt i medierne. Men vi hører sjældent fra de mennesker, der bekymrer sig mest om dette emne: AI-forskerne selv. For at forstå, hvordan AI påvirker vores samfund, er det vigtigt at forstå de mennesker, der skaber teknologien. Deres interesser og daglige arbejde spiller en central rolle i, hvordan AI udvikles, og dermed hvordan AI vil påvirke vores fælles fremtid.”
Det fireårige projekt vil give hende mulighed for at etablere et team bestående af to postdoc-forskere, der er eksperter inden for disse tilgange.
“Jeg er både taknemmelig og begejstret over denne fantastiske mulighed for at lede et team til at studere dette vigtige emne,” afslutter Megan Tobias Neely.
Om Copenhagen Business School
CBS er et globalt anerkendt businessuniversitet med dybe rødder i den nordiske, socioøkonomiske model. Vi har et bredt fokus på erhvervslivets og samfundets udfordringer i det 21. århundrede. Derfor har vi en samlet portefølje af tværfaglig forskning og uddannelse af høj kvalitet, der har styrket generationer af fagfolk og ledere i den private sektor og andre steder.
Universitetet ligger på Frederiksberg og har ca. 20.000 fuldtids- og deltidsstuderende, 800 fuldtidsansatte videnskabelige medarbejdere, 200 ph.d.-studerende og 700 administrative medarbejdere samt en portefølje af bachelor-, kandidat-, MBA/EMBA-, ph.d.-og efter-/videreuddannelser udbudt på både dansk og engelsk.
Med vores globale profil følger en forpligtelse til at bidrage til udviklingenaf transformative kompetencer hos studerende, kandidater og virksomhedsledere gennem vores uddannelsesaktiviteter og muligheder for livslang læring. Komplekse udfordringer kræver en fælles indsats, og derfor fokuserer vores strategi på at styrke nuværende og starte nye partnerskaber med andre videnskaber, erhvervslivet, myndigheder og civilsamfundet.
Følg pressemeddelelser fra Copenhagen Business School
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Copenhagen Business School
Professor fra CBS bliver optaget i det europæiske akademi Academia Europaea23.4.2025 09:29:23 CEST | Nyhed
Det europæiske videnskabsakademi Academia Europaea har optaget den danske professor Poul Fritz Kjær
Ny rapport: Opløst verdensorden stiller nye krav til virksomhedernes rolle og ansvar19.3.2025 13:21:56 CET | Nyhed
De traditionelle ledelsesmodeller rækker ikke længere til at håndtere de komplekse og eskalerende risici, som verden står over for. Det konkluderer en ny rapport, der præsenteres torsdag på CBS, og som følger op på udmeldinger fra Mærsks topchef på generalforsamlingen onsdag
CBS-forsker: ”EU bliver klemt mellem USA og Kina, og gør vi ikke noget drastisk, vil det koste på velfærden”5.2.2025 10:08:29 CET | Nyhed
EU står over for betydelige udfordringer i forholdet til Kina. Kinas stigende konkurrenceevne, indførelsen af industripolitiske tiltag i USA og fremtidsvarslinger om en mere multipolar verdensorden kræver en mere strategisk og forskningsbaseret analyse af vores forhold til Kina. Det mener CBS-forsker Kjeld Erik Brødsgaard, som leder et stort EU-finansieret forskningsprojekt.
Studerende på CBS er blandt Europas mest entreprenante19.12.2024 06:06:00 CET | Pressemeddelelse
I en tid, hvor såvel politikere i Danmark som i EU taler om et stigende behov for nye virksomheder og mere vækst, viser en international opgørelse, at udklækkede studerende fra CBS er nogle af Europas bedste til at rejse venturekapital.
Nyt studie: Vi undervurderer forskellene i vores CO2-aftryk og klimapolitikken lider derunder16.10.2024 14:00:30 CEST | Nyhed
Hvis du tror, at der ikke er nogen væsentlig forskel på gennemsnitsborgeren og multimillionærens CO2-aftryk, tager du fejl – og du er ikke alene. Ny forskning fra CBS peger på, at vi undervurderer hvor stor forskel der er på CO2-udledningen for gennemsnitsborgeren og samfundets allerrigeste, og at netop fejlopfattelsen svækker opbakningen til klimahandling.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum