Region Midtjylland

Ny metode til at finde fremtidens råstoffer er på vej

Del

En ny metode skal hjælpe regionerne med at kortlægge råstoffer som sand, grus og sten. I fremtiden vil råstofferne skulle hentes dybere nede i undergrunden. En kostbar affære, medmindre man ved, præcis hvor råstofferne er gemt, og hvilken kvalitet de har.

Hånd med grus og sten.
Råstoffer fra undergrunden. De er boret op ved et testområde i Daugaard ved Hedensted Kommune, som bliver analyseret i forbindelse med projektet INTEGRATE, der handler om at finde en ny metode til at finde de dybereliggende råstoffer. Foto: Region Midtjylland

Det nye værktøj bliver en ven i nøden for regionerne, der i Danmark står for at kortlægge landets råstofforekomster og udarbejde råstofplaner.  

Store dele af Danmarks råstoffer findes under den vestdanske muld, og derfor er Region Midtjylland og Region Syddanmark med i et forskningsprojektpartnerskab, INTEGRATE, der netop nu er i gang med at udvikle den nye metode. 

- Der er stor efterspørgsel på især grovkornede råstoffer som grus og sten, men der er mangel på dem mange steder i Danmark. Så medmindre vi skal transportere dem over lange afstande, sejle dem ind fra Norge eller hente dem på havbunden, skal vi altså finde nye forekomster, som ofte vil befinde sig på større dybde, fortæller geolog og chefkonsulent Flemming Jørgensen fra Region Midtjyllands råstofteam.  

Det er det, partnerskabet med de to regioner, I•GIS, Aarhus Universitet, WSP, GEUS og to udenlandske aktører forsøger ved at udvikle den nye metode. 

Algoritmer og nye teknologier  

Alene for Danmark er den kommende metodik nødvendig, hvis de økonomiske udgifter til indvinding og CO2-udledning fra de tunge transporter af råstoffer skal ned.  

- Det er regionernes opgave at udlægge egnede områder til råstofindvinding, som imødekommer samfundets behov. Og vi skal helst finde råstofferne tæt på store byggerier og vejprojekter, hvor de største mængder bruges. Med tiden vil de forekomster, der har været lettest tilgængelige være udnyttet, og uden udvikling af nye metoder bliver det en dyr og svær opgave at finde flere råstoffer. Ikke kun for regionerne, men også for branchen. Alternativet er nemlig at udføre mange boringer til stor dybde, forklarer Michael Hjort Andersen, der er geolog i Region Syddanmarks råstofteam og en del af det hold, der udvikler metoden. 

Det er her teknologi, matematik, data og algoritmer kommer ind i billedet – og med mange fageksperters hjælp arbejder INTEGRATE-partnerskabet på i sidste ende at få det samlet i et digitalt værktøj. 

Tester på et område nær Hedensted 

Ved Daugaard nær Hedensted har projektet et testområde. Her har man samlet data om undergrunden bl.a. ved hjælp af noget særligt elektromagnetisk udstyr (tTEM - towed Transient ElectroMagnetic), der kan spændes efter fx en ATV.  

- Danmark er rigtig langt fremme i forhold til TEM-udstyr, og vi er også rigtig langt fremme i forhold til at anvende sandsynlighedsbaserede modelberegninger. Og når vi kombinerer geofysisk data med input fra geologer, fysikerne og bore-logs og bygger en intuitiv brugerflade ovenpå, så vil vi få et banebrydende nyt værktøj. Det vil fx kunne svare på, hvor mange kubikmeter grus eller sten der ligger og på hvilken dybde, forklarer Mats Lundh Gulbrandsen, der leder INTEGRATE-projektet og til daglig leder den geovidenskabelig forskning hos softwarevirksomheden I•GIS. 

Der går endnu et par år, inden projektet forventer at have værktøjet klar til brug. Men når det kommer i brug, er det ikke kun interessant for de danske regioners råstofeksperter. Mats Lundh Gulbrandsen ser et globalt marked for det dansk-udviklede værktøj: 

- Vi håber og tror på, at det kan blive lidt en gamechanger i forhold til, hvordan man laver geologisk kortlægning fremover, siger han.  

Fordelene ved præcist at vide, hvor de dybereliggende råstoffer er ikke kun, at vi får adgang til flere råstoffer. De ligger også på mindre arealer i undergrunden, og det minimerer indgrebet i naturen i forhold til de store råstofgrave, man ser i landskabet i dag. 

ATV%20med%20udstyr%20efter%20sig%20k%F8rende%20p%E5%20en%20mark.
Her trækkes tTEM-udstyret over markerne på testområdet ved Daugaard. Udstyret kan sikre data fra undergrunden, så man med større sikkerhed kan sige, hvor de dybereliggende råstoffer ligger. Foto: Niels Åge Skovbo, Region Midtjylland

Fakta om INTEGRATE  

  • INTEGRATE er navnet på det forsknings- og udviklingsprojekt, hvis formål det er at udvikle en ny metode til kortlægning af råstoffer som sand, grus og sten og et tilhørende digitalt værktøj til brug i råstofplanlægningen, så det bliver lettere og billigere at finde fremtidens råstofressourcer. 

  • INTEGRATE står for Informative Mapping of Construction Aggregate Resources Through Statistical Data Analysis. Læs mere om projektet på: https://integrate.nu/ 

  • Projektet har et budget på 20,5 mio. kroner, heraf 14,5 mio. kroner fra Innovationsfonden. 

  • Deltagerne: I•GIS (lead), Aarhus Universitet (Geoscience), Region Midtjylland, Region Syddanmark, GEUS, WSP Danmark, Universitet i Cagliari (Italien) og Sveriges Geologiske Undersøgelser (SGU) 

Fakta om råstoffer  

  • Over 60 pct. af al opgravet sand, grus og sten i Danmark kommer fra Region Midtjylland og Region Syddanmark. En stor del af råstofferne til byggeri og anlæg transporteres derfor over lange afstande i Danmark.  

  • Region Midtjylland og Region Syddanmark er med i projektet, fordi det bl.a. er regionernes opgave at kortlægge og planlægge råstofressourcerne på land, herunder også at udpege områder, hvor der kan indvindes råstoffer.  

  • Det er også regionernes opgave at lave råstofplaner. De afgør, hvor der kan indvindes råstoffer, samt gives tilladelser til indvinding af råstoffer. 

  • Der er et politisk ønske om, at regionerne er med til at finde nye og mere bæredygtige løsninger, der kan minimere råstofforbruget og klimabelastningen fra fx transport af råstoffer.  

  • Danmark er i dag et af de lande i Europa, der anvender flest råstoffer pr. indbygger, hvilket svarer til ca. 1 kg råstof i timen pr. indbygger døgnet rundt. 

Nøgleord

Kontakter

Mats Lundh GulbrandsenProjektleder, INTEGRATE - ph.d. i geofysik, leder af salg og geovidenskabelig forskningI•GIS

Tlf:+45 2762 0057mlg@i-gis.dk

Billeder

Hånd med grus og sten.
Råstoffer fra undergrunden. De er boret op ved et testområde i Daugaard ved Hedensted Kommune, som bliver analyseret i forbindelse med projektet INTEGRATE, der handler om at finde en ny metode til at finde de dybereliggende råstoffer.
Download
ATV med udstyr efter sig kørende på en mark.
Her trækkes tTEM-udstyret over markerne på testområdet ved Daugaard. Udstyret kan sikre data fra undergrunden, så man med større sikkerhed kan sige, hvor de dybereliggende råstoffer ligger.
Download
Da projektpartnerne fra INTEGRATE var samlet ved Daugaard i Hedensted Kommune, blev der også boret råstoffer op, så man kunne teste kvaliteten af sten og grus på forskellige dybder i jorden.
Da projektpartnerne fra INTEGRATE var samlet ved Daugaard i Hedensted Kommune, blev der også boret råstoffer op, så man kunne teste kvaliteten af sten og grus på forskellige dybder i jorden.
Download
Holdet bag den nye metodeudvikling. I INTEGRATE-projektet er der deltagere fra I•GIS (lead), Aarhus Universitet (Geoscience), Region Midtjylland, Region Syddanmark, GEUS, WSP Danmark, Universitet i Cagliari (Italien) og Sveriges Geologiske Undersøgelser (SGU).
Holdet bag den nye metodeudvikling. I INTEGRATE-projektet er der deltagere fra I•GIS (lead), Aarhus Universitet (Geoscience), Region Midtjylland, Region Syddanmark, GEUS, WSP Danmark, Universitet i Cagliari (Italien) og Sveriges Geologiske Undersøgelser (SGU).
Download

Links

Om Region Midtjylland

Region Midtjylland er en politisk styret, administrativ enhed, der har tre hovedopgaver inden for velfærd og udvikling: Sundhed og hospitaler, specialiserede tilbud til socialt udsatte og handicappede.

Regional Udvikling søger gennem konkrete regionale opgaver, ekspertiser og partnerskaber at skabe gode, fremtidssikrede løsninger og sikre, at Region Midtjylland er en attraktiv og bæredygtig region for alle.

Følg pressemeddelelser fra Region Midtjylland

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Region Midtjylland

Aarhus tiltrækker stor europæisk konference for velfærdsløsninger28.6.2024 14:55:30 CEST | Pressemeddelelse

Aarhus bliver vært for den internationale konference The European Social Services Conference, som afholdes den 23.-25. juni 2025. Under titlen 'Where Care Meets Tech' sætter konferencen fokus på, hvordan vi udvikler velfærden ved at styrke menneskers handlekraft og implementere digitale løsninger. Det skal sikre mere velfærd for færre midler til gavn for ældre, socialt udsatte og mennesker med fysiske og psykiske handicap

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye