Nye regler for energiledelse og energi- og klimasyn træder i kraft 1. juli
De nye regler følger af det omarbejdede EU-direktiv om energieffektivitet, samt af Aftalen om grøn skattereform for industri mv.
Reglerne vedrørende det lovpligtige energisyn gælder i dag for store virksomheder (ikke-SMV’er). Fra 1. juli træder nye regler i kraft, der indebærer, at det fremover er virksomheder med stort energiforbrug, som omfattes af reglerne. Desuden suppleres kravet, så de omfattede virksomheder også skal udføre et klimasyn.
Hvad er energiledelse og energi- og klimasyn?
Energiledelse er et integreret system i virksomhedens ledelse, der aktivt styrer virksomhedens energiforhold, sikrer at energien udnyttes effektivt, samt identificerer muligheder for at gennemføre energieffektivisering og energibesparelser.
Energisyn undersøger og analyserer virksomhedens energiforbrug med henblik på at identificere potentialer for at reducere energiforbruget og forbedre energieffektiviteten.
Klimasyn undersøger og analyserer virksomhedens CO2-udledninger med henblik på at identificere CO2-reduktioner, bl.a. ved omstilling til alternative grønnere brændsler.
Er din virksomhed omfattet?
- Virksomheder med et gennemsnitligt årligt energiforbrug på over 85 TJ i de foregående tre år skal indføre certificeret energiledelse. Kravet om energiledelse kan opfyldes med et miljøledelsessystem suppleret med en energigennemgang
- Virksomheder med et gennemsnitligt årligt energiforbrug på over 10 TJ i de foregående tre år skal gennemføre et energisyn hver fjerde år. Energisyn skal udføres af en energi- og klimasynsudførende virksomhed
- Virksomheder, underlagt krav om energiledelse eller energisyn er også underlagt krav om at udføre klimasyn. Klimasyn ifm. energiledelse skal udføres særskilt af en energi- og klimasynsudførende virksomhed
Hvornår skal energiledelse eller energi-og klimasyn været udført?
De nye regler træder i kraft 1. juli 2024. Du kan i vejledningen om Energiledelse og energi- og klimasyn finde tidsfrister for, hvornår din virksomhed skal udføre energiledelse, energi- og klimasyn.
Hvem må udføre energi- og klimasyn?
Tidligere blev energisyn udført af godkendte energisynskonsulenter, men fremover skal energi- og klimasyn udføres af godkendte virksomheder. Godkendelsen overgår dermed fra person- til virksomhedsniveau. Teknologisk Institut fungerer fra 1. juli 2024 som energi- og klimasynsadministrerende enhed og varetager ansøgninger om godkendelse.
De godkendte virksomheder, vil fremgå på www.energiogklimasyn.dk. Vi forventer, at hjemmesiden åbner efter sommerferien, med nærmere vejledning om ansøgningsforløb og godkendelsesbetingelser for de virksomheder som ønsker at udføre energi- og klimasyn. Alle oplysninger ift. Teknologisk Institut bliver opdateret snarest muligt.
Se også dagens pressemeddelelse fra Teknologisk Institut.
Hvis du vil vide mere
Læs mere om Aftalen om grøn skattereform for industri mv.
Kontakt:
Hvis du har spørgsmål kan du kontakte Energistyrelsen på +45 33926688 eller sende en e-mail på eek@ens.dk
Kontakter
Energistyrelsens pressetelefon (modtager ikke SMS'er)
Tlf:33 95 08 00presse@ens.dkEnergistyrelsen
I Energistyrelsen gør vi en forskel hver dag. I Danmark og i lande verden over. Vores vision om at opnå et klimaneutralt samfund i vækst og balance er den største opgave, vi skal være med til at løse. Vi ved, at vi skal tænke ambitiøst, og vi ved, at vi skal tænke nyt. Vores mål er en klog, grøn omstilling, hvor Danmark går foran, og danske erfaringer anvendes globalt. Hvor grønne løsninger, sikker og effektiv forsyning og økonomi tænkes sammen.
Følg pressemeddelelser fra Energistyrelsen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Energistyrelsen
Erhvervsskoler løfter opgaven: Afskaffelse af VE-godkendelsesordningen11.4.2025 14:09:27 CEST | Pressemeddelelse
Den grønne omstilling er nået langt, og varmepumper, biomassekedler og solcelleanlæg er efterhånden blevet hvermandseje. Erhvervsuddannelserne er fulgt med og giver de nødvendige kompetencer til montører og installatører. Det foreslås derfor at nedlægge VE-godkendelsesordningen, da der ikke længere vurderes at være behov for ordningen.
Selskab får tilladelse til at undersøge muligheden for CO2-lagring ved Thorning11.4.2025 10:40:10 CEST | Pressemeddelelse
Selskabet Norne Thorning Storage ApS har fået tilladelse til at efterforske, om undergrunden i et område omkring Thorning i Midtjylland kan bruges til at lagre CO2. Hvis området er egnet, kan selskabet senere søge om tilladelse til at påbegynde lagringen.
Stor interesse for milliardpulje til CO₂-fangst og -lagring: 16 selskaber ønsker at søge26.3.2025 10:30:00 CET | Pressemeddelelse
Der er 28,7 milliarder kroner til fangst og lagring af CO₂ i den nye CCS-pulje. For at kunne søge støtte skal ansøgerne først prækvalificeres. 16 selskaber har søgt, og Energistyrelsen går nu i gang med at vurdere ansøgningerne med henblik på at udvælge de 10, som får mulighed for at deltage i udbuddet.
Energistyrelsen offentliggør rapport om kommercielle nøglefaktorer i relation til udbud af havvind17.3.2025 12:14:26 CET | Nyhed
Energistyrelsen offentliggør en rapport og tilhørende resumé udarbejdet af Boston Consulting Group om kommercielle nøglefaktorer i relation til udbud af havvind.
Forbruget af kul fortsætter med at falde drastisk14.3.2025 06:03:02 CET | Pressemeddelelse
Kulforbruget i Danmark er faldet med godt 31 pct. i 2024 sammenlignet med året før. Det viser Energistyrelsens foreløbige energistatistik, der giver et samlet overblik over Danmarks energiproduktion og energiforbrug.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum