Nationalmuseets forskere vil udvikle bæredygtigt plastik fra affald
Inspirationen stammer fra de allerførste plastikopskrifter fra 1920’erne, hvor træ var råstoffet og ikke fossile brændstoffer som i dag. Men i stedet for at fælde skove vil forskerne udnytte papirskrald.
Kig ned på dine sko, din tandbørste eller i dine køkkenskabene og du vil højst sandsynligt få øje på plastik. Selv i mundhulen har mange af os plastikudfyldninger i tænderne.
Plastik har vist sig som lidt af et vidundermiddel, men også som en stor klimasynder. Hvert år produceres der globalt 460 millioner tons globalt ny plastik fra fossile brændstoffer, og 8 millioner ton ender hvert år som affald. Halvdelen kommer fra engangsplastik, der hurtigt omdannes til mikroplast, som ender i naturen, vores mad og i vores kroppe.
Nu vil Nationalmuseets forskere i et nyt projekt, som er støttet med fem millioner kroner af Novo Nordisk Fonden, udvikle en ny type bæredygtig plastik, hvor de fossile brændstoffer er udskiftet med affald. Plastikken skal omdannes til langtidsholdbare produkter, som gavner vores sundhed.
Selvom de færreste måske forbinder Nationalmuseet med plastikforskning, har museet helt særlige forudsætninger til netop dette. I Nationalmuseets unikke samling ligger 7000 kulturhistoriske genstande af plastik, herunder Legoklodser, barbiedukker, Tupperware og Andreas Mogensens rumdragt. Derfor har museet i 25 år forsket i, hvordan plastik fremstilles og nedbrydes, for at forstå, hvordan genstande bedst kan bevares til eftertiden.
”Forskningen i plastik giver os en vigtig indsigt, som ikke skal begrænses til museumsopbevaring, men komme hele samfundet til gavn og anvendes i praksis. For eksempel inden for produktion og anvendelse af plastik,” siger Yvonne Shashoua, der er forskningsprofessor på Nationalmuseet og leder af det nye, treårige projekt med titlen Healthy Plastic from Waste.
Affald i stedet for olie
Inspirationen til udviklingen af en ny bæredygtig plastik stammer fra ’historien’, helt præcis fra 1920’erne, hvor de allerførste opskrifter på plastik, som var baseret på planter og derfor kaldes biobaseret plastik, så dagens lys. Her anvendte man ikke fossile brændstoffer, men i stedet cellulose fra træ, som blev bearbejdet kemisk og anvendt til at producere blandt andet brillestel, smykker og Legoklodser i bioplast.
Nationalmuseet gemmer på fortiden og ligger derfor ikke kun inde med nogle af de allerførste plastiktyper, men har også analyseret sig frem til de gamle, oprindelige plastikopskrifter. I stedet for at fælde træer vil forskerne dog anvende affaldsprodukter såsom papkrus, aviser, og cigaretskodder til at udvikle ny bæredygtig plastik. Disse produkter kan ikke genbruges tilstrækkeligt i dag, men indeholder cellulose fra træ i høj kvalitet.
”Vi tror, vi kan tage noget af det affald, som har lille værdi og som ikke genbruges i dag, og forvandle det til bæredygtig plastik. Papkrus indeholder eksempelvis et tyndt lag coating, som det danske affaldssorteringsystem ikke kan håndtere i dag, men som vi vil forsøge at udskille. På samme måde kan vi ekstrahere og rense cigaretskodder, så materialet kan genanvendes,” siger Yvonne Shashoua og fortsætter:
”Vi tager udgangspunktet i nogle af de allertidligste opskrifter på plastik, men kommer til at optimere dem ved hjælp af moderne bio-baserede opløsningsmidler og tilsætningsstoffer. Vi vil også anvende metoder, der anvender lav energi, til at støbe produkterne, så materialet bliver bedre og mere bæredygtigt.”
Ny viden og plastik til sundhed
Formålet er ikke at oprette en profitabel plastikfabrik under Nationalmuseet, men at forskningen genererer ny viden, som kan deles med omverdenen og komme os alle til gavn.
I 2022 opdagede Nationalmuseets forskere eksempelvis, at engangsplastik nedbrydes til mikroplast 10 gange hurtigere end hidtil antaget.
”Vi kan ikke komme helt udenom plastik i dag, men vi kan gøre det mere bæredygtigt og sørge for, at plastikprodukter gavner os mest muligt. Altså det omvendte af vores udbredte brug-og-smid-væk-kultur, som jeg mener, vi er nødt til at ændre. Hvis vi kun havde 100 ton plastik tilbage i verden, hvordan ville vi så helst bruge det? Nok ikke til engangsplastik, men formentlig til produkter, som vi anså som livsnødvendige og vigtige for vores sundhed,” siger hun.
Plastikkens historie
1862: Den allerførste plastik fremstilles for at erstatte elfenben i billardkugler og skildpaddeskjold i smykker, hårkamme og brillestel. Produceres ved at behandle bomuld eller papir kemisk med stærk salpetersyre, hvilket danner cellulose-nitrat som er meget brandfarligt.
1900: Alternativt ikke-brandbar plastikerstatning udvikles, hvor papir blandes med eddikesyre, hvilket kaldes cellulose-acetat. Bruges stadig i dag til fx brillestel og cigaretfiltre.
1906: Første syntetiske plastik (også kaldet fenol-formaldehyd eller bakelit) fremstilles ved at blande to kemikalier i stedet for at bruge papir. Sådan produceres plastik også i dag.
1940: Det første brillestel i biobaseret plastik kommer til Danmark.
1940’erne: Omkring Anden Verdenskrig kommer det helt store gennembrud. Der kan ikke skaffes nok naturgummi til elkabelisolering, metaller og natursilke til tøj. 30 nye plastikmaterialer, der er fremstillet fra fossile brændstoffer som kul, gas og råolie, og som er effektive til militære formål, udvikles.
1950’erne: Efter krigen bliver den nye syntetiske plastik brugt til hverdagsprodukter og erstatter den biobaserede plastik på grund af prisen.
1960’erne: Plastik bliver anvendt som engangsprodukter, især til emballage, engangsbestik og tallerkener, og der opstår en brug-og-smid-væk-kultur.
2004: Begrebet mikroplast defineres for allerførste gang til at beskrive plastikfragmenter og -fibre, som er mindre end 5 millimeter. Mikroplast kan indåndes og optages i dyrs kroppe.
Nøgleord
Kontakter
Yvonne ShashouaForskningsprofessor, Nationalmuseet
Tlf:41206481YSH@natmus.dkJohn Fhær Engedal NissenKommunikationsmedarbejderNationalmuseet
Tlf:41 20 68 49jni@natmus.dkBilleder
Nationalmuseet
Nationalmuseet er Danmarks kulturhistoriske hovedmuseum. Det ligger i Prinsens Palæ i København, hvor det har haft adresse siden 1849.
Nationalmuseet består foruden af besøgsstedet i København også af en forsknings-, samlings og bevaringsafdeling, der tager sig af konservering og bevaring af Danmarks kulturskatte samt forskning i både kulturhistoriske og naturvidenskabelige emner.
Der er 18 besøgssteder knyttet til Nationalmuseets organisation, som Rane Willerslev er direktør for.
Følg pressemeddelelser fra Nationalmuseet - Museer, forskning og bevaring
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Nationalmuseet - Museer, forskning og bevaring
Unge håndværkere gøres til fremtidens klimahelte22.10.2024 09:12:49 CEST | Pressemeddelelse
Vi kender i virkeligheden allerede nogle af svarene på klimaudfordringerne – de skal findes i vores gamle kulturhistoriske materialer og arbejdsmetoder. Med dem skal unge håndværkere gøres til fremtidens klimahelte.
Daniel Thorleifsen modtager Nationalmuseets jubilæumsmedalje8.10.2024 17:51:19 CEST | Pressemeddelelse
Direktør for Grønlands Nationalmuseum og Arkiv modtager Nationalmuseets jubilæumsmedalje i sølv som tak for at udvikle samarbejdet mellem de to museer. Overrækkelsen fandt sted i går til Forskningens Aften.
Danmark blev ramt af menneskehedens største klimakatastrofe viser ny forskning19.9.2024 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
For første gang kan forskere nu konstatere at en 1.500 år gammel klimakatastrofe ramte Danmark. Måske førte krisen til opfindelsen af rugbrød.
Nationalmuseet eksperimenterer med leg17.9.2024 09:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Nyt forskningsprogram undersøger og afprøver legende tilgange i Nationalmuseets udstillinger og aktiviteter. Programmet er støttet af LEGO Fonden og vil resultere i en masse eksperimenter for både børn og voksne, som giver viden om legens muligheder i en museumskontekst.
Rekordmange besøgende på Nationalmuseet16.8.2024 07:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Efter årets første syv måneder, har Nationalmuseet endnu flere besøgende end samme tidspunkt sidste år, der ellers var rekordåret. Det viser, at kultur og historie stadig fylder, siger museets direktør Rane Willerslev.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum