Viborg Bibliotekerne

Andy Warhol særudstilling i Gudenåhuset

Del

Gudenåhuset og Bjerrringbro Bibliotek har i samarbejde med Bjerringbro Kunstforening i denne sommer fornøjelsen af at vise den fynske kunstsamler Evan Frederiksens unikke samling af Andy Warhol serigrafier.

Andy Warhol med portrættet af dronning Margrethe
Andy Warhol med portrættet af dronning Margrethe

Til midten af august vises i Gudenåhuset en helt særlig udstilling med serigrafier af den amerikanske kunstner, Andy Warhol, der betragtes som en af kunsthistoriens absolutte sværvægtere. Det er derfor også lidt af et scoop, at denne udstilling nu kan ses i Bjerringbro.
Det er den danske fotograf og kunstsamler Evan Frederiksen, der stiller værkerne til rådighed.

En af det 20. århundredes mest berømte pop-art kunstnere
Andy Warhol, der blev født i en fattig indvandrerfamilie i Pittsburgh i USA, blev oprindeligt uddannet inden for reklameverdenen. Han fandt dog ret tidligt sit fokus i kunsten, hvor han gik fra at male på lærred til at trykke sine motiver på silke og som grafik, da han ønskede at anvende masseproduktion i sin kunst og masseproducere denne. Og han endte med at blive en af det 20. århundredes mest berømte kunstnere.

Blandt Warhols mest berømte værker er hans portrættering i sprælske farver af Marilyn Monroe, hvoraf der også er et med på udstillingen i Gudenåhuset.

Det vurderes, at Andy Warhol igennem sin karriere udførte mere end 800 portrætter, hvoraf mange var af berømtheder - han elskede at omgås kendisser, og med tiden blev han selv en af slagsen og et fremtrædende ikon for hele popart-kulturen.

På udstillingen i Gudenåhuset er der bl.a. portrætter af flere superstjerner og kendte skuespillere samt værker med direkte tilknytning til Danmark, nemlig Dronning Margrethe 2. og H. C. Andersen.

Evan Frederiksens Warhol samling
Den tidligere reklamefotograf Evan Frederiksen har igennem 40 år samlet på Andy Warhol serigrafier og havde i 1980'erne et samarbejde med kunstneren i dennes værksted i New York. Evan var dengang med i produktionen af Andy Warhols ”Reigning Queens”, som vor egen dronning Margrethe var en del af. Serien består af portrætter af de fire på det tidspunkt regerende dronninger i verden: Elizabeth 2. af Storbritannien, Beatrix af Nederlandene, Ntombi Twaia af Swaziland og vores egen dronning Margrethe 2. Disse fire portrætteredes i et pang-farvet billedsprog, der i sin uhøjtidelige tilgang gav et overraskende og anderledes resultat.

Året efter udgav Evan Frederiksen sammen med sin kompagnon to af Andy Warhols H. C. Andersen serier bestående af et portræt samt 3 papirklip i to forskellige variationer. Disse to serier er også med på udstillingen i Gudenåhuset i en signeret og nummereret udgave.

Unik udstilling i Bjerringbro
"Vi er virkelig glade for at have fået denne mulighed i Bjerringbro", udtaler Diane Bæk Thomsen, formand for Bjerringbro Kunstforening, og fortsætter: "Det er jo en helt unik mulighed for på allertætteste hold at opleve og udbygge kendskabet til en af kunsthistoriens største navne lige her i vores lille midtjyske by".

Udstillingen består af store litografier og tryk samt plakater, og er kommet i stand efter flere års positiv korrespondance med ejeren Evan Frederiksen fra Fåborg. Værkerne kan ses i Gudenåhuset indtil 15. august i åbningstiden: mandag, tirsdag og onsdag kl. 10-18, torsdag og fredag kl. 10-17 samt lørdag kl. 10-13.

Kontakter

Dagny Vistisen
Gudenåhuset / Viborg Bibliotekerne
dav@viborg.dk, 42262921

Billeder

Andy Warhol med portrætte af dronning Margrethe 2.
Andy Warhol med portrætte af dronning Margrethe 2.
Download
Fra Warhol udstillingen i Gudenåhuset
Fra Warhol udstillingen i Gudenåhuset
Download
Fra Warhol udstillingen i Gudenåhuset
Fra Warhol udstillingen i Gudenåhuset
Download

Links

Følg pressemeddelelser fra Viborg Bibliotekerne

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Viborg Bibliotekerne

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye