Frilandsmuseet - Det gamle Danmark

“Eeeeeemiiiil”: En skarnsknægt laver rav i den på Frilandsmuseet

Del

Emil fra Lønneberg sætter fut i museets idylliske svenske gårde, når vi fra den 29. juni til 13. juli gentager publikumssuccesen og inviterer Katholtsknægten til Frilandsmuseet. Her kan I både opleve Astrid Lindgrens legendariske børnebøger folde sig ud som teater, I kan snitte træmænd, sejle med barkbåde og spise ‘kanelbullar’, som børnene i Småland gjorde det. 

Emil spilles af Michael Slebsager
Emil spilles af Michael Slebsager

»Eeeeeemiiiil, forbistrede knægt!« Den sætning kender de fleste. Det er far Antons vrede stemme, der gjalder mellem Katholts huse i klassikeren Emil fra Lønneberg. Og denne sommer kan Frilandsmuseets gæster opleve det helt selv. 

Sidste år var første år, at historierne om Emil indtog gårdene fra Halland og Småland, og vores gæster var så vilde med det, at Astrid Lindgrens univers nu bliver en fast del af vores  sommerprogram de næste mange år. Og vi forstår jer godt - selv er vi også vilde med historierne om den frække dreng fra Småland - og vores smukke gårde er da også et enestående bagtæppe til at folde Astrid Lindgrens historier ud. 

Frilandsmuseets svenske gårde er bygget i 1600-1700-tallet og er med sine smukt anlagte gårdspladser og græsbeklædte tage i sig selv et besøg værd. Men i forestillingerne om Emil, Alfred, Lille Ida og de andre fra gården Katholt, får husene et nyt liv.

“På Frilandsmuseet leder vi altid efter spændende måder at folde livet i vores huse og gårde ud og litteraturen er et brandgodt redskab til netop det. Læser man Astrid Lindgreens historier om Emil, ja, så er han godt nok en værre skarnsknægt, der ikke kan leve en dag uden at komme i værkstedet, men han er også et barn, der er nysgerrig på livet. Og dem bliver vi aldrig trætte af her på Frilandsmuseet,” siger Peter Darger, der er teaterleder og kunstnerisk leder på Frilandsmuseet. 

Fra suppeterriner til snitteværksteder

Hver dag fra den 29. juni til 13. juli vil professionelle skuespillere levendegøre udvalgte historier fra Astrid Lindgrens bøger. I år kan gæsterne f.eks. opleve historien om Lille Ida, der ryger til tops i flagstangen, Line, der får trukket sin ømme tand ud, og som noget helt nyt: historien om dengang Emil sad fast i suppeterrinen. Alle teaterstykkerne er dramatiseret og instrueret af Frilandsmuseets egne, nemlig, instruktør Peter Langdal og Peter Darger. 

“Emil bringer et lille kaos med sig, hvor end han går, og de voksne bliver gang på gang irriteret og vrede på ham. Men han er i virkeligheden også bare en kærlig dreng med sit helt eget syn på verden. Han gør alt af et godt hjerte, fordi han mener, at selvfølgelig skal Ida se Mariannelund fra toppen af flagstangen og selvfølgelig skal Line da af med den ømme tand. For de voksne er det måske skarnsstreger, men for Emil er det bare at leve,” siger Peter Darger. Som Astrid Lindgren f.eks. selv sagde: “Nogle gange må man gøre ting, også selvom det er farligt. Ellers er man ikke et menneske, men bare en lille lort!”

Udover at besøgende kan more sig over Emils unoder i de forskellige teaterstykker, kommer hele området omkring de svenske gårde til at emme af smålandsidyl. Du vil kunne dufte ‘kanelbullar’ i bageriet, spise ‘pyt i pande’ og drikke tyttebærsaft i græsset, og bag hvert et hjørne vil der være kreative aktiviteter, børnene kan sysle med. I år vil I bl.a. kunne snitte træmænd og lave både af bark, binde blomsterkranse og ride kæphestevæddeløb på vores egne 'Smålandsbakker'. 

»Frilandsmuseet er i høj grad børnenes og familiernes sted. Et sted, hvor vi dyrker de skærmfrie aktiviteter, hvor vi opfordrer børn såvel som voksne til at bruge deres hænder og mærke historien med hele kroppen,” siger Peter Darger. 

Så, find din indre gavtyv frem og vær med, når Emil fra Lønneberg igen besøger Frilandsmuseet. 

Hvad: Fire teaterforestillinger om Emil fra Lønneberg + børneaktiviteter 

Hvor: De svenske gårde, Frilandsmuseet

Hvornår: 29/6 – 13/7. De fire forskellige teaterstykker spilles alle en gang om dagen alle dage.

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Links

Om Frilandsmuseet

Frilandsmuseet er et af verdens største og ældste frilandsmuseer med mere end 100 bygninger fra hele landet

Følg pressemeddelelser fra Frilandsmuseet - Det gamle Danmark

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Frilandsmuseet - Det gamle Danmark

Frilandsmuseet åbner Frøsnapperbyen: Kan du huske dengang, man legede på gaden?20.6.2024 14:47:01 CEST | Pressemeddelelse

Bliv væk på Slyngelstien, gå på æblerov i brugsens baghave, få en snak med den tohovede drage og sus omkring i en sæbekassebil. Den 14. juli åbner Frilandsmuseet – med støtte fra Nordea-fonden – Frøsnapperbyen. Et 18.000 m2 stort kulturhistorisk lege- og oplevelsesunivers, der hylder den ikoniske danske børnebogsforfatter Ole Lund Kirkegaards finurlige forfatterskab, og vil sikre den (skærm)frie leg og frie fantasi.

Frilandsmuseet inviterer børn, familier og dagtilbud til fri og fantasifuld leg i den nye Frøsnapperby16.5.2024 10:43:54 CEST | Pressemeddelelse

Bliv væk på Slyngelstien, gå på æblerov i brugsens baghave, få en snak med den tohovede drage og sus omkring i en sæbekassebil. Den (skærm)frie og fantasifulde leg er ifølge forskere truet, og som museum for det levede liv ser Frilandsmuseet det som vores opgave at bevare den. Det er blandt andet derfor, at vi den 14. juli – med støtte fra Nordea-fonden – åbner Frøsnapperbyen. Et permanent kulturhistorisk og skærmfrit lege- og oplevelsesunivers målrettet de 0-6 årige og inspireret af en af vores kulturarvs litterære ikoner og garanter for den frie leg: Ole Lund Kirkegaard.

Frilandsmuseet lærer håndværkerlærlinge at bygge bæredygtige og legende huse18.3.2024 10:54:50 CET | Pressemeddelelse

Det er de traditionelle bæredygtige byggeprincipper, lærlinge fra NEXTs erhvervsuddannelser får ind under huden, når Frilandsmuseet i 2024 inviterer fremtidens håndværkere til at deltage i opbygningen af fem minihuse, som bliver en del af det helt nye kreative univers ved navn Frøsnapperbyen. Dette sker takket være en generøs millionbevilling fra Tømmerhandler Johannes Fogs Fond.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye