“Eeeeeemiiiil”: En skarnsknægt laver rav i den på Frilandsmuseet
Emil fra Lønneberg sætter fut i museets idylliske svenske gårde, når vi fra den 29. juni til 13. juli gentager publikumssuccesen og inviterer Katholtsknægten til Frilandsmuseet. Her kan I både opleve Astrid Lindgrens legendariske børnebøger folde sig ud som teater, I kan snitte træmænd, sejle med barkbåde og spise ‘kanelbullar’, som børnene i Småland gjorde det.

»Eeeeeemiiiil, forbistrede knægt!« Den sætning kender de fleste. Det er far Antons vrede stemme, der gjalder mellem Katholts huse i klassikeren Emil fra Lønneberg. Og denne sommer kan Frilandsmuseets gæster opleve det helt selv.
Sidste år var første år, at historierne om Emil indtog gårdene fra Halland og Småland, og vores gæster var så vilde med det, at Astrid Lindgrens univers nu bliver en fast del af vores sommerprogram de næste mange år. Og vi forstår jer godt - selv er vi også vilde med historierne om den frække dreng fra Småland - og vores smukke gårde er da også et enestående bagtæppe til at folde Astrid Lindgrens historier ud.
Frilandsmuseets svenske gårde er bygget i 1600-1700-tallet og er med sine smukt anlagte gårdspladser og græsbeklædte tage i sig selv et besøg værd. Men i forestillingerne om Emil, Alfred, Lille Ida og de andre fra gården Katholt, får husene et nyt liv.
“På Frilandsmuseet leder vi altid efter spændende måder at folde livet i vores huse og gårde ud og litteraturen er et brandgodt redskab til netop det. Læser man Astrid Lindgreens historier om Emil, ja, så er han godt nok en værre skarnsknægt, der ikke kan leve en dag uden at komme i værkstedet, men han er også et barn, der er nysgerrig på livet. Og dem bliver vi aldrig trætte af her på Frilandsmuseet,” siger Peter Darger, der er teaterleder og kunstnerisk leder på Frilandsmuseet.
Fra suppeterriner til snitteværksteder
Hver dag fra den 29. juni til 13. juli vil professionelle skuespillere levendegøre udvalgte historier fra Astrid Lindgrens bøger. I år kan gæsterne f.eks. opleve historien om Lille Ida, der ryger til tops i flagstangen, Line, der får trukket sin ømme tand ud, og som noget helt nyt: historien om dengang Emil sad fast i suppeterrinen. Alle teaterstykkerne er dramatiseret og instrueret af Frilandsmuseets egne, nemlig, instruktør Peter Langdal og Peter Darger.
“Emil bringer et lille kaos med sig, hvor end han går, og de voksne bliver gang på gang irriteret og vrede på ham. Men han er i virkeligheden også bare en kærlig dreng med sit helt eget syn på verden. Han gør alt af et godt hjerte, fordi han mener, at selvfølgelig skal Ida se Mariannelund fra toppen af flagstangen og selvfølgelig skal Line da af med den ømme tand. For de voksne er det måske skarnsstreger, men for Emil er det bare at leve,” siger Peter Darger. Som Astrid Lindgren f.eks. selv sagde: “Nogle gange må man gøre ting, også selvom det er farligt. Ellers er man ikke et menneske, men bare en lille lort!”
Udover at besøgende kan more sig over Emils unoder i de forskellige teaterstykker, kommer hele området omkring de svenske gårde til at emme af smålandsidyl. Du vil kunne dufte ‘kanelbullar’ i bageriet, spise ‘pyt i pande’ og drikke tyttebærsaft i græsset, og bag hvert et hjørne vil der være kreative aktiviteter, børnene kan sysle med. I år vil I bl.a. kunne snitte træmænd og lave både af bark, binde blomsterkranse og ride kæphestevæddeløb på vores egne 'Smålandsbakker'.
»Frilandsmuseet er i høj grad børnenes og familiernes sted. Et sted, hvor vi dyrker de skærmfrie aktiviteter, hvor vi opfordrer børn såvel som voksne til at bruge deres hænder og mærke historien med hele kroppen,” siger Peter Darger.
Så, find din indre gavtyv frem og vær med, når Emil fra Lønneberg igen besøger Frilandsmuseet.
Hvad: Fire teaterforestillinger om Emil fra Lønneberg + børneaktiviteter
Hvor: De svenske gårde, Frilandsmuseet
Hvornår: 29/6 – 13/7. De fire forskellige teaterstykker spilles alle en gang om dagen alle dage.
Nøgleord
Kontakter
Brittany OvergaardMarkedsførings- og presseansvarlig
Tlf:41 20 64 18brittany.overgaard@natmus.dkBilleder
Links
Om Frilandsmuseet
Frilandsmuseet er et af verdens største og ældste frilandsmuseer med mere end 100 bygninger fra hele landet
Følg pressemeddelelser fra Frilandsmuseet - Det gamle Danmark
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Frilandsmuseet - Det gamle Danmark
Spånerne vil flyve, når top-specialiserede håndværkere fra hele verden demonstrerer det gamle håndværk live på Frilandsmuseet2.4.2025 12:02:05 CEST | Pressemeddelelse
Har du tænkt over det hårde arbejde, der skulle til, dengang bygninger som Børsen, Notre Dame eller de store danske gårde blev skabt? Det arbejde kan du få indblik i, når top-specialiserede restaureringshåndværkere fra hele verden - nogle netop hjemvendt fra Notre Dame - demonstrerer det gamle håndværk live på Frilandsmuseet.
Påske på Frilandsmuseet: Forårsfornemmelser, bindebreve og nylagte æg12.3.2025 14:58:37 CET | Pressemeddelelse
Påskeæg i fine farver, drillende gækkebreve, æggende lege og fejring af det spirende forår. Det forbinder mange med påske, og det kan I også opleve, når vi på Frilandsmuseet fejrer påske fra den 12. - 21. april med alt, hvad den kan trække af æg’tiviteter. Men påsken var også en udfordrende tid for bønderne, og i den forbindelse var traditioner et vigtigt redskab til at skabe ro og håb i en hård verden.
Boller og ballade: Fastelavn på Frilandsmuseet25.2.2025 09:29:42 CET | Pressemeddelelse
Giv tønden et ordentligt slag og spis dig rund og glad i fastelavnsboller. Nok er vores huse lavloftede, men udenfor på Frilandsmuseet er der højt til himlen og masser af plads, så det er bare med at give den gas, når vi holder fastelavn den 1. og 2. marts.
På med flyverdragten – der er vinterballade på Frilandsmuseet4.2.2025 11:35:19 CET | Pressemeddelelse
Der vil være gang i Remouladegade, når vi folder vores vinterferieprogram ud i Frøsnapperbyen. Fra den 8. - 16. februar vil I bl.a. kunne male på plankeværk, farve batik, lave snobrød og få sved på panden, når vi afholder sæbekassebilsræs. Otto, Sille og Orla kommer også forbi og børnene kan få indblik i Ole Lund Kirkegaards fantastiske univers, når der læses højt i byens forsamlingssal.
Start din juleferie på Frilandsmuseet10.12.2024 13:11:05 CET | Pressemeddelelse
Vi skruer som altid op for den helt store juleidyl, når vi holder jul på Frilandsmuseet. Og som noget helt nyt i år holder vi også åbent i juledagene. Så har I brug for ekstra julestemning eller en gåtur mellem julefrokosterne, ligger vi inde lange strækninger og alt hvad jeres julehjerter kan begære.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum