Regionshospitalet Gødstrup

Ny universitetsklinik for gynækologisk HPV-relateret sygdom på RH Gødstrup

Del

Fra 1. juli 2024 er forskningsafsnittet på Kvindesygdomme og Fødsler udnævnt til at være universitetsklinik.

Cheflæge Carsten Byrjalsen og klinisk professor Anne Hammer, begge fra Kvindesygdomme og Fødsler, er hovedkræfterne bag den nye universitetsklinik.
Cheflæge Carsten Byrjalsen og klinisk professor Anne Hammer, begge fra Kvindesygdomme og Fødsler, er hovedkræfterne bag den nye universitetsklinik. Søren Braad Andersen, Kommunikation, Regionshospitalet Gødstrup Region Midtjylland

Blåstemplingen som universitetsklinik er et resultat af et mangeårigt arbejde og en stadig stigende forskningsaktivitet i behandling af kvinder med HPV-relaterede sygdomme.

 En forskningsaktivitet der i 2023 kulminerede med 10 nye forskningsprojekter på afdelingen, 18 publicerede forskningsartikler i internationalt førende tidsskrifter, og så tog afdelingens forskere fem priser med sig hjem fra nationale og internationale konferencer.

- Vi er rigtig stolte af, at vores stærke og dygtige forskningsenhed nu har fået belønning for flere års arbejde med at løfte forskningen i hyppige og almindelige gynækologiske sygdomme hos kvinder op på et niveau med international bevågenhed og med forskningssamarbejder med gode partnere i Region Midtjylland. Det giver hele afdelingen luft under vingerne, siger Carsten Byrjalsen, der er cheflæge på Kvindesygdomme og Fødsler på Regionshospitalet Gødstrup

Udnævnelsen til universitetsklinik er resultatet af en omfattende ansøgningsproces og er udmøntet i en formel samarbejdsaftale mellem Aarhus Universitet, Region Midtjylland og Regionshospitalet Gødstrup.

Jørgen Frøkiær, leder af Institut for Klinisk Medicin på Aarhus Universitet, fremhæver også potentialet for den nye universitetsklinik:

- Det her er endnu et eksempel på, at forskning af høj kvalitet både kan høre hjemme på universitetet, universitetshospitalet og regionshospitaler, så forskningen bliver til gavn for patienterne via et aktivt samspil. Tillykke med udnævnelsen, den er vitterlig fortjent.

Nyudnævnt professor

Den nye status som universitetsklinik sker i forlængelse af en positiv bedømmelse af et klinisk professorat til afdelingens forskningsansvarlige overlæge, Anne Hammer, som har været leder af forskningsenheden siden marts 2020.

Anne Hammer skal som klinisk professor stå i spidsen for at lede og udvikle forskningen i universitetsklinikken i samarbejde med Institut for Klinisk Medicin på Aarhus Universitet. Om den opgave siger den nyudnævnte professor:

- Jeg er dybt taknemlig for at stå i spidsen for et forskningsteam, der er så dedikeret til at løfte i flok for at få projekter til at lykkes. Uden så mange gode kolleger ville det ikke være muligt at bedrive al den forskning, vi er sammen om at bidrage til.

Kvinder med risiko for livmoderhalskræft er målgruppen

Cirka 80 pct. af danske kvinder får mindst én HPV-infektion i livet. Hos de fleste forsvinder HPV-infektionen af sig selv. Men hvis HPV-infektionen bliver kronisk, kan det føre til celleforandringer (forstadier til livmoderhalskræft), som uden behandling senere kan udvikle sig til livmoderhalskræft.

- Derfor vi vil være spydspids i forhold til at forbedre og udvikle udredningen og behandlingen af kvinder med celleforandringer, siger Anne Hammer og tilføjer: 

- Vi vil være en stærk samarbejdspartner for andre forskere - uanset faggruppe, speciale, matrikel og nationalitet

Anne Hammer har netop modtaget en bevilling på 10 mio. kr. fra Novo Nordisk Fonden til at gennemføre et femårigt forskningsprojekt, som skal afdække de genetiske mekanismer i virusset, der spiller en rolle i forhold til kvinders risiko for at udvikle livmoderhalskræft som følge af en HPV-infektion.

Fakta om en universitetsklinik

En hospitalsafdeling kan opnå status af universitetsklinik, når den kan dokumentere betydelig forskningsaktivitet inden for et medicinsk fagområde. Det vil bl.a. sige, at afdelingen forsker og publicerer på højt internationalt niveau og uddanner andre forskere.

Med en universitetsklinik ønsker Region Midtjylland og Aarhus Universitet at anerkende og yderligere styrke de videnskabelige fyrtårne, der findes og udvikles på regionshospitalerne. Foruden udnævnelse til universitetsklinik indgås en aftale mellem Institut for Klinisk Medicin og Regionshospitalet Gødstrup om det økonomiske grundlag for klinikken.

At blive udnævnt som universitetsklinik er et certifikat der gælder for fem år.

Med en universitetsklinik for gynækologisk HPV- relateret sygdom har Regionshospitalet i alt seks universitetsklinikker. De øvrige universitetsklinikker ved Regionshospitalet Gødstrup er: Arbejdsmedicinsk Klinik; Diagnostik, behandling og rehabilitering af iskæmisk hjertesygdom, Flavour, Balance og Søvn, Hånd-, hofte- og knækirurgi samt Nyresygdomme og Blodtryksforhøjelse.

Kontakter

Anne Hammer, klinisk professor, Regionshospitalet Gødstrup, tlf. 2349 4736

Carsten Byrjalsen, cheflæge på Kvindesygdomme og fødsler, Regionshospitalet Gødstrup, tlf. 60143216

Jørgen Frøkiær, leder af Institut for Klinisk Medicin på Aarhus Universitet, tlf. 20234527

Billeder

Cheflæge Carsten Byrjalsen og klinisk professor Anne Hammer, begge fra Kvindesygdomme og Fødsler, er hovedkræfterne bag den nye universitetsklinik.
Cheflæge Carsten Byrjalsen og klinisk professor Anne Hammer, begge fra Kvindesygdomme og Fødsler, er hovedkræfterne bag den nye universitetsklinik.
Download

Følg pressemeddelelser fra Regionshospitalet Gødstrup

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Regionshospitalet Gødstrup

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye