Syv premierer i syv kommuner på syv uger - aarhusbaserede Teater Fluks og Kulturring Østjylland i nyt samarbejde

Del

Unikke vandreforestillinger i det østjyske natur- og kulturlandskab udforsker temaet om hjemstavn og splittelsen mellem at høre til og skille sig ud. 

Stine Sandahl

Syv kommuner, syv unikke vandreforestillinger, et stort tværkommunalt samarbejde og samarbejde med lokale kunstnere, inddragelse af lokale unge og en meget stor mængde hjemstavnspoesi er grundelementerne i det nye samarbejde mellem Aarhusianske Teater Fluks og Kulturring Østjylland.

Med projektet Hjemstavn skaber Teater Fluks i tæt samarbejde med Kulturring Østjylland en serie af tankevækkende vandreforestillinger, som skræddersyes og tilpasses lokalt til de syv forskellige kulturringskommuner (Odder, Skanderborg, Hedensted, Favrskov, Syddjurs, Norddjurs og Samsø). 

Ud fra en fælles fortælling tager de syv forskellige vandreforestillinger publikum med på en sanselig rejse gennem byrum og landskaber, hvor unge, lokale stemmer og fortællinger væver sig ind og ud af musik, lyrik, performance og smukke scenografiske billeder. 

 - Med Hjemstavn skaber vi rum for at publikum – alene og i fællesskab – forholder sig til sig selv som en brik i naturen, kulturen, fortiden, nutiden og fremtiden. Vi forbinder publikum og de inddragede unge til alt det liv, der leves i det specifikke lokalområde, vi befinder os i, fortæller Sara F. Søndergaard, kunstnerisk co-leder i Teater Fluks

Projektet vil gennem fortællinger, historier og fælles oplevelser forbinde publikum til deres hjemstavn i de forskellige kommuner. Forestillingerne har samme grundskabelon, men tager samtidig udgangspunkt i hver enkelt kommunes unikke natur og kulturarv og dermed er alle syv forestillinger forskellige.

 - Hjemstavn handler om livet og fortællingerne, som de er - lige her. I nogle kommuner går vi tæt på byen og historier om jernbane, mølledrift og svineslagteri. Andre steder færdes vi helt ude i naturen, og opsøger f.eks. den gamle Tinghule i Syddjurs, hvor lov og ret i tidernes morgen er blevet besluttet, fortæller Rasmus M.L. Skov, kunstnerisk co-leder i Teater Fluks

Inddragelse af lokale unge

I samarbejde med poet og forfatter Mads Mygind inddrager projektet lokale unge i alle syv kommuner for at skabe dybdegående og vedkommende materiale til forestillingerne. De unge bidrager med deres egen hjemstavnspoesi, hvorfra uddrag vil kunne opleves i forestillingerne. Gennem skriveworkshops udforskes temaer som at høre til, skille sig ud, og balancen mellem fællesskab og individualitet. 

 - Jeg møder unge mennesker fra de forskellige kommuner og sætter dem i gang med at skrive hjemstavnspoesi om de steder de vokser op. Det er på tide at der bliver skrevet ny hjemstavnspoesi i Danmark - og det lover vildt godt! De unge skriver sårbart, ærligt og polemisk om de steder de vokser op. Nogle digte er kærlighedserklæringer, andre er opsange, nogle er personlige, andre er kollektive, fortæller forfatter og poet Mads Mygind, der foruden at facilitere workshopsene også selv bidrager med tekster til forestillingen.

Kulturoplevelser i naturen

Målet med Hjemstavn er at inddrage de lokale unge i at skabe en unik kulturoplevelse i hver kommune. Dette understøtter de unges selvudfoldelse, og giver kommunernes natur- og kulturformidlere nye erfaringer og formidlingsværktøjer i arbejdet med at koble kultur og natur.

- Naturen er på mange måder et neutralt rum, hvor der ikke er fastlagte rammer og normer for mødet med kunsten og kulturen. Når vi slipper kunsten fri fra de etablerede rammer og lader den udfolde sig i naturen, skaber vi mulighed for helt nye og anderledes oplevelser, som kan være værdiskabende for både deltagere og tilskuere, udtaler Finn Kejfe Abrahamsen, regionsbestyrelsesformand i Kulturring Østjylland. 

Hjemstavn har modtaget økonomisk opbakning fra flere fonde, herunder Region Midts Kulturudviklingsmidler. 

 - Vi har valgt at støtte Hjemstavn, da det er skabt i et stærkt samarbejde mellem flere kommuner i regionen og kobler kultur og natur på nye, spændende måder. Ved at involvere unge fra forskellige lokalområder skabes unikke kulturoplevelser, der udvikler deres kreativitet og samtidig styrker forståelsen af vores landskabers historiske betydning. Hjemstavn-projektet er et godt eksempel på, hvordan vi sammen kan udvikle spændende kulturtilbud, der bidrager til at gøre vores region til et godt sted at leve, fortæller Bent B. Gravesen (V), formand for Udvalget for regional udvikling i Region Midtjylland

Info:

Publikum kan opleve Hjemstavn i perioden August til og med Oktober på skift i de syv kommuner; Samsø, Favrskov, Syddjurs, Norddjurs, Skanderborg, Hedensted og Odder. Billetter er gratis og kan bookes på  teaterfluks.dk 


Forestillingen varer 90 minutter, går igennem bakkede og kuperede landskaber og er dermed ikke egnet for dårligt gående. Påklædning efter vejrforholdene. Forestillingen kan aflyses i ekstremt dårligt vejr.

Hjemstavn er støttet af Kulturring Østjylland, Statens Kunstfond, Region Midts Kulturudviklingsmidler, Aarhus Kommunes Kulturudviklingspulje og Nordea Fonden. 

For mere information, anmelderbilletter med mere, kontakt venligst administrativ leder, Teater Fluks,  Michelle Bach på michelle@teaterfluks.dk 

Nøgleord

Kontakter

Vedhæftede filer

Links

Om Teater Fluks

TEATER FLUKS er et selvproducerende performanceteater, forankret på Sydhavnen i Aarhus. I en unik gammel industribygning har vi etableret det tværkunstneriske værksted PerformanceAtelier Fluks.

Teater Fluks blev grundlagt i 2011 af Sara Fink Søndergaard og Rasmus M. L. Skov, der sammen producerer originale og intime værker. Drevet af resonans, research og relevans kombinerer vi teater, performance, installationer og lyd.

Følg pressemeddelelser fra Teater Fluks

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Teater Fluks

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye