Psykiatrifonden

Find elefanten: Dronningen åbner kunstevent og roser Benthe og Ediths digte

Del

Elefanten i rummet i form af et kunstværk af Aarhus-kunstneren Hans Krull blev afsløret af H.M. Dronning Mary ved Aarhus Øje i dag. Det markerede åbningen af sommerens kunstevent, der skal få os til at tale åbent om psykisk sygdom, Find elefanten - oplev Aarhus. To beboere fra bostedet Enghaven i Horsens læste hver et digt op for Dronningen og mødte tydelig støtte og opbakning.

H.M. Dronningen overværede i dag åbningen af Find elefanten - oplev Aarhus. Her med kunstneren Michael Kviums elefantkunstværk Snabel Fabel øverst oppe i Aarhus Øje.
H.M. Dronningen overværede i dag åbningen af Find elefanten - oplev Aarhus. Her med kunstneren Michael Kviums elefantkunstværk Snabel Fabel øverst oppe i Aarhus Øje. Fotograf: Jan Kejser Psykiatrifonden

H.M. Dronning Mary blev bevæget af to digte, skrevet og læst op af to kvinder med psykisk sygdom, under dagens åbning af det store kunstevent til fordel for Psykiatrifonden, Find elefanten - oplev Aarhus. De næste ni uger former 30 kunstværker i form af store elefantskulpturer dekoreret af danske og internationale kunstnere en kunstrute gennem Aarhus, og hele ideen bag er at få os til at tale åbent om psykisk sygdom.

Åbningen fandt sted i høj sol foran Aarhus Øje, Danmarks højeste bygning, som er det 142 meter høje nye, imponerende vartegn med restauranter og udstillinger, på havnefronten i Aarhus. Dronningen hilste på Psykiatrifondens direktør Marianne Skjold, på Psykiatrifondens formand Torsten Bjørn Jacobsen og på medværterne Karin Salling og Claus Hommelhoff. Karin Salling repræsenterer to af projektets vigtigste partnere, Salling Group og Tivoli Friheden, og Claus Hommelhoff er erhvervsmand og kendt som manden bag Lighthouse på Aarhus Ø.   

Glade for kongelig opbakning og støtte

Efter velkomsttalen ved Torsten Bjørn Jacobsen så Dronningen endnu en af rutens 30 elefanter, nemlig den markante sort/hvide elefantskulptur Fællesskab, som den dansk-vietnamesiske kunstner Phuc van Dang har dekoreret med stærk inspiration fra sine fem dage blandt beboerne på OK-Fondens bosted Enghaven i Horsens. To af dem, Edith Øverup-Mauritzen og Benthe Erdland, havde taget turen til Aarhus i dag sammen med en lang række andre beboere, og for de to kvinder var dagen særlig. De skulle læse egne digte op for H.M. Dronningen og havde begge en kort samtale med Dronningen bagefter.

"Jeg synes, det er smukt, at Dronningen bakker op og at vi med psykisk sygdom bliver hørt og set", siger Edith Øverup-Mauritzen. 

Benthe Erdland supplerer:

"Dronningen virker meget nede på jorden og meget forstående. Det er rart, at Dronningen støtter op om det. Psykisk sygdom er svært for andre at forstå", siger hun.

Lad os nu tale om elefanten i rummet

For Psykiatrifonden og samarbejdspartnerne Aarhus Kommune og organisationen Wild in Art var dagen den foreløbige kulmination på måneders arbejde, og som Torsten Bjørn Jacobsen sagde i sin tale til Dronningen:  

"Vi har glædet os, vi har arbejdet længe, vi har arbejdet hårdt - og nu står vi her endelig, hvor vi alle kan se meningen med det hele, meget konkret: Elefanten i rummet.  
Vi er nødt til at tale om elefanten i rummet. Et begreb, der også på Deres Majestæts eget modersmål engelsk har samme betydning – The elephant in the room. Elefanten i rummet er det, vi alle burde tale om og som kan stå i vejen, men som ingen tør eller vil tale om. Måske prøver vi endda at lade som om, det slet ikke er der, selv om det er tydeligt for enhver."

Og at det er et vigtigt budskab understreges af, at forskning viser, at 82,6 procent af os på et tidspunkt i vores liv vil opleve symptomer på psykisk sygdom i en grad, der får os til at søge behandling.

Find elefanten - oplev Aarhus er nu live

Fra i dag er kunstruten gennem Aarhus så en realitet, og fra i dag til den 21. august 2024 indtager de farverige elefanter Aarhus. De flotte elefantskulpturer er malet af nationale og internationale kunsterne, og de vil udgøre en gratis og familievenlig kunstrute gennem Aarhus’ historiske gader og stræder. 

I Find elefanten - oplev Aarhus' app finder man et bykort med placering af alle 30 elefanter, muligheden for at finde elefanterne og vinde små gevinster ved hver af dem og læse om kunstnerne bag hver elefant - fra Kvium til Some Other Waves, fra Kartelovic til Mormor og mange, mange flere.

DOWNLOAD APPEN

Kunsteventet runder af med en fantastisk farvel-weekend, og ved den efterfølgende auktion på Hermans i Tivoli Friheden den 10. september kan elefanterne købes. Overskuddet går til Psykiatrifondens arbejde.

Find Elefanten – Oplev Aarhus er skabt af Psykiatrifonden og Wild in Art i partnerskab med Aarhus Kommune.

Eventet er lavet sammen med en lang række lokale partnere og bygger på den stærke tradition for kultur og åbent byliv i Aarhus. 

Psykiatrifonden er en privat, sygdomsbekæmpende organisation, der kæmper for, at alle mennesker med psykisk sygdom og de, som er i risiko for at få det, mødes med forståelse og får den hjælp og rådgivning, de har brug for. I tide. 

Wild in Art er en førende organisation inden for offentlige kunstbegivenheder og kreative projekter verden over. Gennem inkluderende og farverig kunst hjælper Wild in Art  organisationer og andre partnere med at sætte fokus på specifikke emner.

Læs meget mere på Find Elefanten – Oplev Aarhus og https://www.instagram.com/findelefanten/

Nøgleord

Kontakter

Billeder

H.M. Dronningen overværede i dag åbningen af Find elefanten - oplev Aarhus. Her med kunstneren Michael Kviums elefantkunstværk Snabel Fabel øverst oppe i Aarhus Øje.
H.M. Dronningen overværede i dag åbningen af Find elefanten - oplev Aarhus. Her med kunstneren Michael Kviums elefantkunstværk Snabel Fabel øverst oppe i Aarhus Øje.
Download
Dronningen hilser på ældre dame i kørestol.
Dronningen hilste på de fremmødte.
Download
Dronningen så syv af de i alt 30 elefanter, der udgør kunstruten gennem Aarhus, i dag. Her er det Emil Langberg Kocks værk Baglæns Knud.
Dronningen så syv af de i alt 30 elefanter, der udgør kunstruten gennem Aarhus, i dag. Her er det Emil Langberg Kocks værk Baglæns Knud.
Download

Følg pressemeddelelser fra Psykiatrifonden

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Psykiatrifonden

Få en god snak med børn om følelser med elefanter, ordlege og tegninger5.7.2024 12:44:13 CEST | Pressemeddelelse

Under hele eventet 'Find elefanten - oplev Aarhus' kan man være med i ’Min elefant’-tegnekonkurrencen, hvor Psykiatrifonden finder en ny vinder hver fredag. Man kan også tage på tal-skattejagt blandt elefanterne og måske blive den heldig vinder af skattejagten. De 30 elefantkunstværker, mange allerede har opdaget i Aarhus' gader, skal være med til at gøre det lettere at tale om psykisk sygdom, også i børnehøjde.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye