Guldborgsund Kommune

Bæveren vender tilbage til Lolland-Falster

Del

Den bæver, der 29. april 2024 blev set svømme i land ved Gedser Odde, blev i dag 17. juni 2024 genudsat ved bredden af Maribosøerne på Lolland.

Her bliver bæveren sat fri ved Maribosøerne på Lolland. Den nærmere placering af stedet er hemmelig.
Her bliver bæveren sat fri ved Maribosøerne på Lolland. Den nærmere placering af stedet er hemmelig. Foto: Guldborgsund Kommune

Det er så vidt vi ved første gang i 2.500 år, at der nu igen bliver mulighed for at opleve bævergnav på Lolland.

Chancen for at støde på bæveren eller dens karakteristiske spåner og spor er størst i området omkring Maribosøerne, men den præcise lokalitet for genudsætningen oplyses ikke, da det er vigtigt at sikre mest muligt ro om det sky og nataktive dyr.

Området, hvor bæveren er blevet genudsat, er udpeget som det bedst egnede levested for en bæver i Guldborgsund Kommune. Det er baseret på ekspertbistand fra Aarhus Universitet.

”Bæveren så ud til at befinde sig godt i de nye omgivelser. Det bliver spændende at følge dens virkninger på naturen og følge, hvordan den bevæger sig rundt i landskabet,” siger fuldmægtig Ejgil Andersen fra Miljøstyrelsen.

Bæveren er kendt for med sine dæmninger at skabe opstemninger og dermed nye levesteder for en lang række planter og dyr, der trives i sumpede områder.

I land på Falster

Bæveren blev først opdaget på Gedser Odde på sydspidsen af Falster sidst i april og siden indfanget i en børnehave i Nykøbing Falster midt i maj. Den har således svømmet mindst 35 kilometer over åbent hav.

Det formodes, at den har svømmet gennem det udbyggede kanal- og dræningssystem, der er på Sydfalster for at nå til Nykøbing Falster. Den har siden den blev indfanget opholdt sig i Aqua i Silkeborg, hvor den er blevet kønsbestemt og undersøgt for en række sygdomme – og meldt rask.

Der er også taget DNA-prøver, som kan give os mere viden om, hvor den kommer fra i Nordtyskland. Den er formentlig svømmet over Østersøen til Falster. Det gør den til den først bæver, der vender tilbage til Danmark ved egen kraft, siden de blev udryddet. Der findes bævere i Danmark. De blev udsat i Vestjylland for 25 år siden og i Nordsjælland for 15 år siden - alle dyr blev her indfanget ved Elben.

GPS skal spore dens færd

Maribosøerne vurderes at være et ideelt levested for bæveren. Det er en hunbæver, som er sat ud. Men en levedygtig bestand kræver naturligvis, at en hanbæver finder vej til samme område.

”Området i Nordtyskland syd for Falster er mættet med bævere, og det er bestemt ikke usandsynligt, at der vil komme flere bævere over havet indenfor kort tid. Den bæver, vi i dag har genudsat, har jo vist, at det kan lade sig gøre. Vi står midt i en biodiversitetskrise. På den baggrund undersøges det nu, om det er muligt at styrke den nu naturligt etablerede bestand i Maribosøerne ved at indfange og udsætte flere bævere fra den jyske bestand,” siger Anita Pedersen, biolog i Guldborgsund Kommune.

Bæveren blev udstyret med en GPS-sender, inden den blev sluppet fri. Senderen vil gøre det muligt at følge med i dens færden.

Biler er den største fare

Den største fare for bæveren vurderes at komme fra trafikken. I både Jylland og Nordsjælland er bævere blevet kørt over, når de har været ude og lede efter en mage.

Bæveren er totalfredet i Danmark og beskyttet af blandt andet EU's habitatdirektiv.

Kontakter

Billeder

Her går bæveren i land på Falster.
Her går bæveren i land på Falster.
Download
Her er bæveren blevet sluppet fri ved Maribosøerne på Lolland.
Her er bæveren blevet sluppet fri ved Maribosøerne på Lolland.
Download
Bæveren er udstyret med en GPS-sender, så dens færden kan følges af fagfolk.
Bæveren er udstyret med en GPS-sender, så dens færden kan følges af fagfolk.
Download
Bæveren blev mandag transporteret fra Aqua i Silkeborg til sin nye bolig på Lolland.
Bæveren blev mandag transporteret fra Aqua i Silkeborg til sin nye bolig på Lolland.
Download

Følg pressemeddelelser fra Guldborgsund Kommune

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Guldborgsund Kommune

Ny handleplan for landdistriktsudvikling: forsøgsordning i Eskilstrup10.7.2024 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse

Guldborgsund Kommune er i gang med at udvikle en ny handleplan for landdistriktsudvikling, der skal give retning til kommunens strategiske arbejde med at fremme udviklingen i landdistrikterne. Samarbejdet omkring landdistriktsudvikling involverer både Center for Teknik & Miljø og Center for Borger & Branding, og målet er at styrke livskvaliteten og borgernes muligheder for at bo og arbejde i landdistrikterne. Derudover lægges der vægt på inddragelse af lokale foreninger, virksomheder og borgere i udviklingsprocessen.

Udvalg genovervejer bevarende lokalplaner for Nysted27.6.2024 11:38:46 CEST | Pressemeddelelse

De to lokalplaner, der gælder for Nysted, er i øjeblikket til politisk genovervejelse. Politisk peger man på, at planerne er for detaljerede og restriktive. En løsning kan være at ændre på administrationsgrundlaget, så borgerne får friere rammer til for eksempel energirenovering. Sagen har netop været på dagsordenen hos Teknik, Klima og Miljøudvalget, og den kommer igen for udvalget til august.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye