Samvirke

Ny undersøgelse: Danskerne har været i gang med at preppe længe

Del

Næsten 1 ud af 5 danskere havde allerede før myndighedernes udmelding i weekenden opbygget et nødlager af dåsemad, batterier og vand på flaske, viser en ny undersøgelse, som Coop Analyse har foretaget for Månedsmagasinet Samvirke.

Allerede før Beredskabsstyrelsen og forsvarsminister Troels Lund Poulsen anbefalede danskerne at forberede sig på krise, havde næsten en femtedel opbygget et nødlager af f.eks. vand, mad og batterier. Det viser en ny undersøgelse, som Coop Analyse har foretaget for Månedsmagasinet Samvirke kort før udmeldingen fra myndighederne.

I undersøgelsen svarer 18 procent af danskerne, at de har et nødlager, som de har opbygget for at kunne klare sig i en krise.

Alexander Høgsberg Tetzlaff, der er analytiker ved Center for Militære Studier på Københavns Universitet, anser tallene for at være tankevækkende.

”De fortæller, at danskerne, allerede før myndighederne anbefalede det, følte, at der var et reelt behov for at preppe,” siger han til Samvirke.

Mange nødlagre er max 2 år gamle

Undersøgelsen fra Coop Analyse viser desuden, at nødlagrene mestendels består af tørvarer som pasta, mel og ris, mad på dåse, glas eller i brev, toiletpapir, vand på flaske, hygiejneprodukter og lommelygter. En del nødlagre indeholder også chokolade og kaffe samt batterier, stearinlys, soveposer og kontanter, mens færre danskere har en radio, receptpligtig medicin og vigtige papirer på lager.  

Ifølge Alexander Høgsberg Tetzlaff kan der være flere årsager til, at danskerne har været på forkant med preppingen:

”Krigen i Ukraine er den mest åbenlyse faktor for, at mange er gået i gang med at preppe, og medierne har haft meget fokus på krig i den seneste tid. Og så er vi lige kommet ud af en pandemi, hvor vi er blevet opmærksomme på, at vi er mere sårbare, end vi troede,” forklarer militæranalytikeren.

Nøgletal fra undersøgelsen:

  • 18 % af danskerne har et nødlager af f.eks. vand og mad
  • 52 % af nødlagrene er maximalt 2 år gamle, og 25 % er opbygget inden for det seneste år
  • 37 % af danskerne mener, det er fornuftigt, at deres medborgere forbereder sig på en potentiel krise
  • 13 % svarer, at de selv eller en fra deres husstand sandsynligvis eller helt sikkert vil deltage i et kursus for at lære at klare sig en i krise

Se hele undersøgelsen fra Coop Analyse her

Månedsmagasinet Samvirke udkommer den 28.6. med en længere artikel om prepping.

Kontakter

Eva Guld Klausen
Journalist, Samvirke
Tlf: 28450412
eva.guld.klausen@coop.dk

Samvirke

Samvirke er nyt om forbrug, mad og mennesker til Coops 2 mio. medejere.

Følg pressemeddelelser fra Samvirke

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Samvirke

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye