MSC – Marine Stewardship Council

Ny FN-rapport viser stigning i overfiskeri: bekymrende udvikling, mener MSC

Del

FN's Fødevare- og Landbrugsorganisation (FAO) har netop offentliggjort deres årlige rapport om tilstanden af verdens fiskeri og akvakultur. Rapporten dokumenterer stigning af fiskeri generelt i verdenshavene, men særligt stigningen i overfiskeri er foruroligende mener MSC, NGO der arbejder for bæredygtigt fiskeri.

Blandt de mange og store forandringer som livet i verdenshavene undergår, er der især et datapunkt, som bekymrer NGO’en Marine Stewardship Council (MSC). Mere end en tredjedel af havets fiskebestande er overfisket. I løbet af de sidste to år viser rapporten en stigning i andelen af overfiskede bestande fra 35,4 % til 37,7 % - altså en stigning på 2,3 % procentpoint på to år. Det er næsten en fordobling sammenlignet med den forrige rapporteringsperiode.

"Vi har brug for hurtig handling for at vende udviklingen. Overfiskeri udgør en stor trussel mod mennesker og planeten og bringer havets biodiversitet samt fødevaresikkerheden i fare,” siger Morten Fristrup, der er landechef for MSC i Danmark. "Derudover er de fangede fisk, der kommer fra bæredygtigt fiskeri ifølge FAO faldet med 5% procentpoint siden sidste rapport. Det er ganske meget, når du ser på hele klodens fiskeri. Også i Danmark har vi set fald i bæredygtigt fanget fisk og skaldyr på hylderne i danske butikker.”

Behovet for velforvaltede fiskerier på tværs af landegrænser er mere presserende end nogensinde, når man samtidig tager klimaudfordringerne med i det totale regnestykke. Opvarmningen af vandet, skabt af klimaforandringer, har en varig indvirkning på havets biodiversitet.

"Vi ved, hvad der virker: videnskabeligt baserede forvaltningsordninger, regler, der begrænser, hvor meget der kan fanges af en bestemt bestand, og stop for ulovligt, ureguleret og udokumenteret fiskeri. Det er dokumenteret af forskning og konkret viden. Fx stod det rigtig skidt til for tunbestandene i Stillehavet for et årti siden, men med en dedikeret indsat på de tre områder, er det lykkedes, at 99% af verdens tunfangst i dag kommer fra sunde bestand ifølge FAO,” forklarer Morten Fristrup.

FAO’s eksperter peger på, at der er behov for en transformation af fiskerisektoren og bæredygtig fiskeriforvaltning generelt for at bevare havets ressourcer sunde og sikre adgang til fødevarer for den stigende befolkning i verden. Anbefalingen flugter MSC’s arbejde med at certificere bæredygtige fiskerier.

"Rapporten er en vigtig påmindelse om, at vi må forstærke vores indsats.  Regeringer, fiskerierhverv, forskere, NGO'er, detailhandlere og forbrugere må arbejde sammen om at stoppe overfiskeri. Forbrugere kan vælge de bæredygtige produkter i butikkerne, mens politikerne kan sørge for at lægge en ansvarlig linje via aftaler i f.eks. EU, som vi lige har haft valg til”.

Nøgleord

Kontakter

Links

Om MSC

Marine Stewardship Council (MSC) er en international non-profit organisation, der sætter globalt anerkendte standarder for bæredygtigt fiskeri og forsyningskæden for fisk og skaldyr. MSC-miljømærket på et fiskeprodukt betyder, at det kommer fra et fiskeri efter vilde fangster, som er blevet uafhængigt certificeret i henhold til MSC's videnskabsbaserede standard for bæredygtigt fiskeri. Mere end 600 fiskerier, der repræsenterer 19 % af verdens vilde marine fangst, er involveret i dets certificeringsprogram, og mere end 20.000 forskellige MSC-mærkede produkter er tilgængelige på hylder over hele kloden. For mere information besøg msc.org/dk

Følg pressemeddelelser fra MSC – Marine Stewardship Council

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra MSC – Marine Stewardship Council

Marine Stewardship Council-teams fra Polen, Sverige, Danmark og Finland slår kræfterne sammen som region for Østersøen og Centraleuropa12.12.2023 06:30:00 CET | Pressemeddelelse

Marine Stewardship Council (MSC) reagerer på de ændrede forhold i regionen ved at oprette en ny MSC-subregion for Baltikum og Centraleuropa. Den nye organisationsstruktur er beregnet til bedre at imødekomme udfordringerne med bæredygtig forvaltning af ressourcerne i Østersøen og Nordsøen og de voksende behov hos MSC-partnere i regionen. I november besluttede MSC at slå teams fra Polen, Sverige, Danmark og Finland sammen til ét team med ansvar for 17 lande i den baltiske og centraleuropæiske region. Det nye teams aktiviteter vil omfatte støtte til regionale fiskerier i MSC-programmet, der opererer i Østersøen og Nordsøen, samarbejde med industripartnere, videnskab, myndigheder, NGO'er samt opbygning af offentlighedens bevidsthed om behovet for bæredygtige fisk og skaldyr. Østersøen og Centraleuropa er en strategisk region for udviklingen af markedet for bæredygtige fisk og skaldyr. I området er over 1500 partnere (fiskerier, forarbejdningsvirksomheder, detailhandlere, NGO'er, akademiske

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye